Lahti Boxing Night – Kaksi hyvää ottelua kaikuvalle katsomolle

Lahden jäähallissa nähty Loud’n Live Promotionsin järjestämä ammattinyrkkeilyilta jäi valitettavan heikkotasoiseksi sekä yleisömenestykseltään että urheilulliselta tarjonnaltaan. Muun muassa Mestareiden liigan finaalin kanssa huomiosta kilvoitelleissa kisoissa oli järjestelyjen puolesta kaikki kunnossa, mutta varsinkin vierastyöläisten panos kahta viimeistä kamppailua lukuun ottamatta jätti toivomisen varaa ja yleisömäärästäkin olivat hyvillään korkeintaan katsomoiden siivoojat.

 

Tamas Lödi TKO3 Sami Enbom

Illan pääottelussa Unkarin Tamas Lödi lisäsi listaansa jälleen yhden suomalaisskalpin, kun kotiyleisönsä edessä esiintynyt Sami Enbom taipui tappioon kolmessa erässä. Ottelun loppuratkaisu oli ikävä, mutta Lödi ehti osoittaa olevansa liian vahva, taitava, kokenut ja kova hyvälistaiseen suomalaiseen verrattuna.

Avauserä meni vielä Enbomin kannalta kelvollisesti molemminpuolisen tunnustelun merkeissä. Erän lopulla lahtelainen osui napakalla vasemmalla, mutta isku ei saanut Lödin silmiäkään räpsähtämään. Toisessa Lödi vastasi Enbomin hitaaseen ja riskialttiiseen kohokoukkuyritykseen vihaisella oikealla, joka laittoi Enbomin hakemaan polvellaan tukea kanveesista.

Lödi iski Enbomin nurin myös kolmannessa ja ryöpytti suomalaista erän loppuhetkillä pahemman kerran paiskaten lopulta sidonnassa roikkuneen Enbomin takaraivo edellä tantereeseen. Kehätuomari Reijo Hänninen laski tilanteesta erikoisesti lukua, ja oli jopa päästämässä tillin tallin olleen Enbomin jatkamaan kamppailua, kunnes kehän laidalta kehotettiin lopettamaan ottelu, minkä Hänninen viimein tekikin. Tilanteesta olisi ilman muuta kuulunut tuomita Enbomille viiden minuutin toipumisaika, tosin keskeytykselle ennen painiheittoa olisi myös ollut vahvat perusteet.

Enbom pääsi mittaamaan tasonsa osa-aika-ammattilaisena, joten nyt päättyneestä urasta ei sikäli jäänyt jossiteltavaa. Tasainen osaaminen riitti tuottamaan hänelle numeroiden valossa komean listan ja sijoituksen EU-rankkauksissa, mutta seuraavalle tasolle nousemiseen Enbom oli ottelijatyyppinä liiaksi haalean veden kala; terävyyttä, räjähtävyyttä ja taisteluhalua olisi tarvittu vielä kosolti lisää. Kokeneella lahtelaisella on kuitenkin varmasti annettavaa valmennuspuolella, mihin hän ottelun jälkeen jo tähysikin.

 

Gunnar Kolbeinn Kristinsson UD6 Gennadi Mentsikainen

Illan ylivoimaisesti paras kehärähinä nähtiin raskaansarjan kuusieräisessä mittelössä. Islannin Kristinsson oli ottelun selvä voittaja, mutta Helsingin Mentsikainen pisti vimmatulla yrittämisellään hänet totisesti ansaitsemaan jokaisen pisteen.

Ottelun ensimmäinen erä oli jo hyvävauhtinen, vaikkei varsinaista dramatiikkaa nähtykään. Aloite pysyi isommalla ja monipuolisemmalla Kristinssonilla. Toisen erän alkuun Mentsikainen yritti hyökkäystä, mutta jäi alakynteen. Erän lopulla hän kuitenkin kokosi voimansa uuteen rynnäkköön ja oli vähällä tyrmätä yhtäkkiä uupuneelta näyttäneen Kristinssonin. Kolmannessa Kristinsson pääsi hieman palautumaan ja otti jälleen kehän hallinnan, kunnes Mentsikainen käänsi taas otteen itselleen neljännessä. Erän lopulla Kristinssonin painava oikea vartaloon kuitenkin istutti suomalaisen lattiaan, eikä tämä enää kahdessa viimeisessä erässä kyennyt voittotaistoon.

Kristinsson nappasi uransa kymmenennen voiton ja jatkaa tappiotonta taivaltaan kenties uusiin Pohjoismaisiin koitoksiin. Toisen tappionsa kärsinyt Mentsikainen oli – aiheellisesti – esitykseensä tyytyväinen ja ilmoitti jatkavansa raskaassa sarjassa. Yleisön lämmittäjän töitä hänelle varmasti piisaa, ja vastaavanlaisten ennakkoluulottomien haasteiden kohtaaminen on todennäköisin tie hänelle ikimuistoisen uran luomiseen.

 

Mathias Eklund UD4 Richard Baba

Kahden varamiehen välinen keskisarjan nelieräinen tarjosi peräti kummallista nähtävää. Kahdella aiemmalla Suomen-visiitillä pirteästi esiintynyt Unkarin Baba tyytyi tällä kertaa himmailemaan ja naputtelemaan vaarallisuudeltaan hippa-tason iskuja vaasalaisen Eklundin käsivarsiin, ilman mitään silminnähtävää syytä. Eklund pääosin tyytyi unkarilaisen vauhtiin mutta löi ottelun ainoat totiset iskut. Ei niitäkään niin montaa ollut, että olisivat toisiaan porstuassa tönimään joutuneet.

 

Janne Rantanen TKO1 Eduard Belas

Baban taputusnäytös olisi monessa illassa riittänyt kehnoimman kehäesiintymisen arvonimeen, mutta hänen edellään nähty Viroa edustava Eduard Belas onnistui jättämään vielä eltaantuneemman maun. Belas reagoi uransa toista ottelua käyneen Janne Rantasen hämäyksiin ja iskuyrityksiin loikkimalla säikähtyneenä taaksepäin, kunnes ennen pitkää päätyi kanveesille kolmeen kertaan enemmän omasta halustaan kuin satuttavien iskujen seurauksena. Rantasella olisi selvästi ollut menohaluja ja varmasti kykyjäkin, mutta häntä ahtaammalle kehässä joutui tuomari Mika Lindgren, joka vielä tuomionjulistuksen jälkeenkin kärsivällisesti selitti Belasille, miksi ei ole hyvä idea kääntää takaraivoaan iskujen eteen.

 

Samuli Kärkkäinen KO1 Peter Hegyes

Järvenpään Lalonde Samuli Kärkkäinen otti ottelun ensi sekunneilla useamman osuman vastaan unkarilaisveteraanilta, kunnes alle minuutin nyrkkeilyn jälkeen pamautti tämän valot sammuksiin täydellisesti osuneella oikealla etukäden koukulla. Hegyesin pää jysähti lattiaan vaarallisen kuuloisesti, mutta pienen virvoittelun jälkeen mies kykeni onneksi poistumaan omin jaloin. Kyseessä oli Kärkkäisen toinen tyrmäysvoitto, ja sillä voi olla itseluottamuksen kannalta suurikin merkitys jatkoa ajatellen, vaikka Hegyesin tyrmänneiden miesten joukko ei maailman pienimpiin salaseuroihin lukeudukaan.

 

Roni Reimi UD4 Morad Hadadi

Välisarjan vauhdikas nelieräinen oli illan otteluista toinen, josta molemmat osapuolet saavat puhtaat paperit. Kokeneempi, vanhempi, vahvempi ja osaavampi Reimi piti kotikehässään aloitteet ja hallitsi ottelua alusta loppuun, mutta Marokosta Vaasaan kotiutunut 19-vuotias Hadadi ei suinkaan jäänyt iskujenvaihdossa osattomaksi. Kumpikaan debytantti ei ollut ottelun aikana vaikeuksissa, vaikka puhtaita osumia nähtiin tukuittain. Ottelun jälkeen Reimi kertoi päättävänsä nyrkkeilyuransa tähän otteluun.

 

Aku Kanninen UD4 David Kaszas

Illan avanneessa ylemmän välisarjan väännössä Iin 18-vuotias Aku Kanninen osoitti nuoreksi suomalaisnyrkkeilijäksi ilahduttavaa halukkuutta lyödä muutakin kuin jabia. Ottelun ensimmäisen erän lopussa Kannisen vartalokoukku istutti Kaszasin kanveesille, mutta serbi selvisi jatkamaan. Jatkossa Kanninen kokeili monipuolisia lyöntejä, mutta Kaszas kesti ottelun loppuun ilman suuria vaikeuksia, kun lyhyellä varoitusajalla kehään nousseen nuorukaisenkin parhaat paukut alkoivat ehtyä. Kaszas ei odotetusti ollut vielä minkäänlainen mittari ja Kannisella on luonnollisesti vielä kovasti töitä tehtävänään sarjan parhaita suomalaisia haastaakseen, mutta nuori mies on ehdottoman kehityskelpoinen ja osoitti ominaisuuksia, joiden varaan on hyvä rakentaa.

JANNE ROMPPAINEN