Kovat panokset

Jos miestä itseään on uskominen, Floyd Mayweatherin (48-0) ainutlaatuinen ura ammattilaiskehissä tulee päätökseen varhain sunnuntai-aamuna Suomen aikaa. Tuolloin tuo tämän hetken pound-4-pound ykkönen ja kiistatta maailman kaikkien aikojen parhaimpien nyrkkeilijöiden joukkoon kuuluva Mayweather kohtaa uransa viimeiseksi mainostetussa ottelussa haitilaissyntyisen Andre Berton (30-3).

Mayweather joutuu lähtemään otteluun, joka käydään Mayweatherin ”kotiareenalla” Las Vegasin MGM Grand Gardenissa, kiistatta hankalista lähtökohdista. Ei tosin urheilullisesti, sillä Berton mahdollisuuksiin ei juuri kukaan usko. Toukokuussa maailma pysähtyi Mayweatherin ja Manny Pacquiaon noustessa kehään, eikä samanlaista sirkusta ole millään mahdollista toistaa. Toki, Mayweather itse ei ole asiaa yhtään helpottanut valitsemalla haastajakseen juuri Berton, vaikka tarjolla olisi ollut tuoreempaakin yrittäjää, kuten Keith Thurman, Shawn Porter tai jälleen kerran rannalle jätetty brittitähti Amir Khan. Etukäteisasetelmissa Berto ei kykene haastamaan Mayweatheriä käytännössä millään osa-alueella. Yleensä tämän kaltaisten haastajien paras sauma piilee siinä, että mestari on sortunut ylimielisyyteen, eikä saavu ottelupaikalle parhaassa mahdollisessa henkisessä ja/tai fyysisessä vireessä. Mayweatherin kyseessä ollessa tämän vaihtoehdon todennäköisyys on kuitenkin käytännössä olematon. ”Money” on aina parhaimmillaan, oli vastakkaisessa kulmassa sitten Manny Pacquiao tai Henry Bruseles. Vaikka Bertoa ja hänen mahdollisuuksiaan tässä ottelussa onkin helppo vähätellä, täytyy kuitenkin muistaa, että haastaja, jolla ei ole mitään hävittävää, on aina vaarallinen haastaja. Paperilla Buster Douglasilla ei ollut mitään jakoa Mike Tysonille, mutta kaikki tietävät mitä kongin soitua tapahtui.

Vaikka pääottelusta olisikin vaikea innostua, on kattaus esiotteluiden suhteen äärimmäisen vakuuttava. Tarjolla on entisen Suomen kävijän, Mayweatherin salilla Las Vegasissa harjoittelevan ruotsalaisen, Badou Jackin (19-1-1) ensimmäinen puolustus WBC-liiton ylemmän keskisarjan mestaruudesta. Häntä vastaan asettuu englantilainen George Groves (21-2), joka kävi viime vuonna unohtumattoman kamppailun Carl Frochia vastaan yli 80 000 silmäparin edessä Lontoon Wembley Stadiumilla. Jack joutuu todella kovaan paikkaan, sillä Groves on keitetty huomattavasti kovemmissa liemissä, ja vaikuttaa monipuolisemmalta ja valmiimmalta aivan maailman ylimmälle huipulle. Eivätkä herkkupalat suinkaan lopu siihen; tarjolla on myös puertoricolaisen Roman ”Rocky” Martinezin (29-2-2) ja meksikolaisen Orlando Salidon (42-13-2) välinen uusintaottelu, jossa panoksena on WBO-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruus. Kaksikko kohtasi toisensa tämän vuoden huhtikuussa hurjassa iskusodassa, jonka päätteeksi Martinez riisti Salidolta mestaruuden yksimielisellä pistetuomiolla. Jokainen nyrkkeilyä seuraava tietää, että silloin kun kehässä vastakkain ovat puertoricolainen ja meksikolainen, ei jääkaapille kannata lähteä.

Illan pääottelussa Mayweatherillä on mahdollisuus nostaa itsensä tasoihin myyttisen Rocky Marcianon kanssa, joka poistui näyttämöiltä saldonaan 49 voittoa yhtä monesta ottelusta. Sunnuntai-aamun suuri kysymys onkin, yltääkö Mayweather tähän maagiseen lukemaan ja malttaako hän todella poistua sen jälkeen näyttämöltä?

Ottelun voi katsoa suomenkielisellä selostuksella täältä.