Kotka Boxing Night 2 – Jälkiraportti

Kuva: Minna Hatinen

Niklas Räsänen TKO2 Sergei Beloshapkin

Illan pääottelussa Niklas Räsäsen vastus vaihtui ottelupäivän aamuna Walesin hyvälistaisesta Tobias Webbista Venäjän Sergei Beloshapkiniin brittinyrkkeilijän magneettikuvien epäselvyyksien vuoksi. Samalla Beloshapkinin alkuperäinen vastustaja, Kuubasta lähtöisin oleva Dayron Lester jäi harmillisesti ilman ottelua illassa.

Avauserässä passiivisesta tyylistään tunnettu Beloshapkin pysytteli kaukoetäisyydellä yrittämättä juurikaan lyödä, ja Räsänen seurasi hänen perässään lähinnä tutkaillen. Hetken jo vaikutti siltä, että venäläisen tyyli saattaisi tuottaa suomalaiselle ongelmia, mutta toisessa erässä Räsäsen terävä rytminvaihto ja kolmen iskun sarja pudottivat Beloshapkinin raskaasti lattiaan. Tämä kapusi jaloilleen, mutta kehätuomari Erkki Meronen julisti kamppailun päättyneeksi.

On todella harmi, ettei lahjakas kotkalainen päässyt kohtaamaan alkuperäistä vastustajaansa. Räsänen suorastaan uhkui menohaluja, näytti liikkeissään terävältä ja olisi todennäköisesti kolannut teknisen mutta hieman pehmeän Webbin tieltään suhteellisen vaivattomasti. Voitto Webbistä olisi luonnollisesti ollut eri luokan meriitti kuin kymmenestä viimeisimmästä ottelustaan kahdeksan hävinneen Belsohapkinin nujertaminen. Samalla on kuitenkin huomattava, että passiivisen ja yleensä sitkeän Beloshapkinin näin nopea kaataminen saattaa olla jopa hankalampaa kuin Webbin voittaminen, vaikka suurelle yleisölle asia ei näin näyttäydykään.

Uraa edistävän ottelun sijaan Räsäseltä nähtiin yhdennentoista voiton tuottanut välipala, mutta sen perusteella suomalainen on ilman muuta valmis jatkamaan kohti kovempia kehiä.

Pauli Klemetti W10 Timo Laine

Illan toisessa pääottelussa Oulun Pauli Klemetti nappasi itselleen keskisarjan avoimen SM-tittelin uusintaottelussa helsinkiläistä Timo Lainetta vastaan. Kaksikko kohtasi toisensa toukokuussa Alahärmässä ja sillä kerralla Klemetti voitti kaikki erät. Laine toivoi itse uutta tilaisuutta ja suurempaa erämäärää, mutta ero miesten välillä oli reilussa neljässä kuukaudessa lähinnä kasvanut.

Laine aloitti ottelun pirteästi ja pyrki hyödyntämään ulottuvuuttaan, kun avauserässä Klemetin ajoitus oli vielä aavistuksen epätarkka. Ensimmäisten kolmen erän ajan koitos oli varsin tasainen, mutta sen jälkeen oululaisnyrkkeilijän tekninen ylivoima, nopeus, terävyys ja tarkkuus siivittivät hänet ylivoimaiseen voittoon. Klemetti esitteli tavaramerkkejään: ylävartalon liikettä, monipuolisia koukkuja ja iskusarjoja koko kamppailun ajan. Laine teki parhaansa loppuun saakka, mutta hänen onnistumisensa jäivät yksittäisiksi. Klemetin voitto kirjattiin lukemin 99-92, 100-91 ja 100-90.

Klemetin esitys oli kaikkiaan erinomainen. Edellisessä ottelussa murtunut rystynen ei enää vaivannut oululaista ja hänen kehätyöskentelyssään näkyi aiempaa enemmän varmuutta ja monipuolisuutta. Suurin haaste Klemetin uran kannalta on aika: 29-vuotiaalla miehellä ei ole vuosia hukattavaksi, jos ja kun tavoite on korkeammalla Euroopan kehissä, joten toivottavaa on, että terveys kestää ja ottelutilaisuuksia järjestyy taajaan. Kykyjä viidennen voittonsa ottaneella oululaisella eittämättä on.

Uransa 16. ottelussa kuudennen tappion kärsinyt ja haastattelussa Klemettiä rehdisti onnitellut Timo Laine on päässyt mittaamaan kykynsä ammattinyrkkeilijänä. Ne tuottivat hänelle aiemmin ansaitun SM-tittelin ja useita yleisöön meneviä otteluita, mutta nykyistä korkeammalle hänen uransa on vaikeaa nähdä nousevan. Jos kiinnostusta riittää, helsinkiläinen voi kuitenkin tarjota vielä miehen vastuksen muillekin nuorille tulokkaille.

Janne Forsman W6 Dmitry Shovenko

Illan yleisön lämmittämisestä vastasi Janne Forsman, jonka räväkkä, ellei jopa masokistinen nyrkkeilytyyli viihdytti kotkalaiskansaa. Tavoilleen uskollisesti Forsman hyökkäsi ensimmäisestä kongista alkaen venäläisvastustajansa kimppuun ja kiskoi koukkujaan. Muutaman kerran Shovenko vastasi myös tukevasti, mutta ote pysyi suomalaisella alusta loppuun. Neljännen erän paikkeilla Shovenko vaikutti olevan jo sippi, mutta viimeisiin kahteen erään hän piristyi ja onnistui luovimaan Forsmanin tulituksessa eikä joutunut yhtä kanveesilla käväisyä lähemmäs tyrmäystappiota.  Aktiivisesti kehissä esiintynyt Forsman otti urallaan voiton numero 21 kahden tappion vastapainoksi, kun taas kuudennen kerran nyrkkeillyt Shovenko on edelleen ilman ottelu- tai erävoittoja.

Pertti Keita W6 Tomi Silvennoinen

Illan ensimmäinen suomalaistenvälinen tarjosi erittäin tasaisen ja taktiikoiltaan mielenkiintoisen joskin vähän iskuja sisältäneen keitoksen. Otteluun suosikkina lähtenyt 19-vuotias porvoolainen Silvennoinen avasi paremmin ja osui helponlaisesti hieman jäässä olleeseen oululaiseen. Keita lämpeni kamppailuun mukaan ja erän lopussa käytti Silvennoista kanveesissa tilanteessa, jossa miesten jalat osuivat päällekkäin.

Lattiaanlyönti ratkaisi lopulta ottelun pisteytyksen. Silvennoinen oli niskan päällä vielä toisessakin erässä, mutta hänen hyvä otteensa alkoi kirvota kolmannessa ja 184-senttinen Keita pääsi hyödyntämään koko- ja ulottuvuusetuaan. Kamppailun jälkipuoliskolla molemmat yrittivät kovasti, mutta iskujenvaihtotilanteet päätyivät toistuvasti syliotteisiin. Aivan viimeisillä sekunneilla molemmat pamauttivat vielä ottelun parhaat osumat.

Keitan voitto kirjattiin enemmistötuomiolla 59-56. 57-57 ja 57-56. Kamppailu oli äärimmäisen tasainen ja ratkaisematon olisi ollut perusteltavissa yhtä lailla kuin oululaisen voittokin. Keita otti uransa seitsemännen ja luultavasti makeimman voiton kahden tappion lisäksi ennen kaikkea ulottuvuutensa ja tunnollisen työntekonsa kautta. Silvennoinen hävisi nyt uransa viidennessä ottelussa ensimmäisen kerran.

Silvennoinen sai uransa jatkon kannalta varmasti arvokasta oppia, ja kun se käsitellään oikein, lupaava vaikkakin Kotkassa parhaasta tasostaan jäänyt porvoolainen on jatkossa entistä vaarallisempi. Keitan uran jatko on miehen omien sanojen mukaan avoin, mutta voitto todistaa, että hänestä on kilvoittelemaan painoluokan ympäristössä hyvällä suomalaisella tasolla, varsinkin kun oululainenkaan ei saanut kehässä aivan parastaan näkyviin.

Yauheni Aleynik TKO5 Lassi Seppälä

Suomalaisittain ilta alkoi ikävällä yllätyksellä, kun Valko-Venäjää edustava Aleynik kukisti aiemmin voittamattoman tamperelaisen Lassi Seppälän viidennen erän teknisellä tyrmäyksellä. Kamppailu ratkesi oikeastaan jo ensimmäisellä minuutilla, kun vasenkätisen vierailijan oikea koukku puhkaisi Seppälän tärykalvon ja suomalainen joutui luvunottoon. Seppälä jatkoi taistelua urheasti, mutta joutui tutustumaan kanveesiin myös kahdessa seuraavassa erässä, kun suomalaisen tasapainoaisti oli mennyttä. Neljännen erän Seppälä voitti ja yritti vimmatusti kääntää kamppailun vielä edukseen, mutta matkan pää koitti seuraavassa jälleen etummaisen koukun jälkeen.

Raju tappio uran alkuvaiheessa asettaa luonnollisesti kysymysmerkkejä kolminkertaisen amatöörien SM-kultamitalistin jatkon ylle. Nyrkkeilyottelussa voi toki tapahtua mitä tahansa, eikä yhteen iskuun perustuneesta tappiosta kannata liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tietenkään vetää.

Dzmitry Miliusha W6 Alisher Ashurov

Illan ensimmäisessä otatuksessa Valko-Venäjän Miliusha ja venäläinen Ashurov kävivät rajun kuusieräisen iskusodan, jossa Miliusha voitti joka erän mutta sai hyvän vastuksen koko matkan ajan. Edellisen kerran kaksikko kohtasi toisensa kesäkuussa, ja myös silloin ottelun lopputulema oli samanlainen. Uransa neljännen voiton yhtä monessa ottelussa ottanut 25-vuotias Miliusha on lahjakas ja terävästi iskevä nyrkkeilijä, jonka näkisi mielellään jatkossakin Suomessa vaikkapa haastamassa meikäläisiä välisarjalaisia. Ashurovin ottelulista putosi lukemiin 1-3.

JANNE ROMPPAINEN