Kolme kovaa 6: Ervin Kade

”Kolme kovaa” on Boxing.Fi:n juttusarja, jossa nyrkkeilyihmisiltä kysytään kolme kovaa kysymystä. Tarkoitus on tehdä viikottain lyhythaastatteluja nyrkkeilijöistä, valmentajista ja muista nyrkkeilyihmisistä.

Nykyään Viron maajoukkuevalmentajana toimiva entinen Suomen päävalmentaja Ervin Kade vastaa kolmeen enemmän tai vähemmän järkevään kysymykseen.

1) Millaiset tunnelmat sinulla on Suomen päävalmentajan pestistäsi (2004-2008)?

Päävalmentajan työ on kuin mikä tahansa muu työ. On vaikeaa kuvitella ihmisen tekevän työtänsä pelkästään työn takia, työn pitää olla mielenkiintoista ja sitä täytyy tehdä nauttien.

Päävalmentajana minulla oli suomalaisen nyrkkeilyn menestyksestä oma visio, joka kirkastui ajan myötä. Minusta päävalmentajan tehtävä oli valmentaa huippu-urheilijoita ja onnistuin siinä erinomaisesti.

2) Tarvitseeko Suomen Nyrkkeilyliitto ehdottomasti päävalmentajaa?

Minusta Suomessa ei tällä hetkellä tarvita päävalmentajaa muutamalle nyrkkeilijälle. Olen edelleen samaa mieltä Esko Pallaspuron kanssa, että Suomeen tarvitaan paikkakunnille valmennuskeskukset ja niihin osaavat tekijät toimimaan ammattimaisesti. Vasta sen jälkeen, kun edellytykset huipulla toimimiseen on luotu, tarvitaan päävalmentaja.

Edellytykset huippu-urheiluun luodaan nuoruudessa, joten opiskelu ja huippu-urheilu täytyy nivouttaa hyvin yhteen. Päävalmentajan sijaan jakaisin resurssit akatemiavalmennukseen.

3) Mitkä ovat mielestäsi suomalaisen nyrkkeilyn vahvuudet ja heikkoudet?

Väitän, että Suomalainen huippu-urheilu ei ole jatkuvan muutoksen myötä pysynyt kilpailukykyisenä. Suomalainen urheilu perustuu kuntoiluun ja liikuntaan, mahdollisuudet ammattimaiseen urheiluun ovat olemassa vain muutamassa lajissa. Miika Nousiainen kirjassa Maaninkavaara sanoi jotenkin osuvasti – ”liikunta tappaa urheilun”. Tässä voisi vetää vertauksia kuntonyrkkeilyn ja huippunyrkkeilyn välille. Lahjakkuuksista käydään jatkuvaa kilpailua eri lajien välillä ja kilpailussa on pysyttävä mukana.

Onneksi ammattinyrkkeily on auttanut tässä mielessä nyrkkeilyä pysymään kuvioissa mukana. Suurin osa maajoukkueeseeni kuuluneista nyrkkeilijöistä on valinnut urheilupolkunsa jatkuvan ammattinyrkkeilyssä, sillä Pekka Mäki ja kumppanit ovat luoneet olosuhteet harjoitella nyrkkeilyä ammattimaisesti. Ammattinyrkkeily on vahvuus, johon kv. nyrkkeilyliitto AIBA panostaa vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Seuraaviin olympialaisiin APB-stä pääsee mukaan 6 ottelijaa/sarja. Suomessa on vahva ammattinyrkkeilytausta ja minusta nyt kannattaa olla muutoksessa mukana ja tehdä tiukasti yhteistyötä ammattinyrkkeilyn kanssa.

Okei, nyt eläköityvä sukupolvi on luonut niin vahvan järjestelmän, että sen muuttaminen ei tapahdu helposti. Resursseista ja saavutetusta asemasta ei haluta luopua. Mutta jatkuvan nopean muutoksen keskellä ja uudessa mediaympäristössä on kyettävä toimimaan ja sukupolven vaihdokseen on sopeuduttava.