Katso asiantuntijoiden arviot lauantain superottelusta – Chisoralle tulee noutaja!

Lauantaina Lontoon Upton Parkilla käydään yksi vuoden kohutuimmista otteluista, kun kaikkien moraali-, arvovalta- ja lakikiistojen jälkeen David Haye ja Dereck Chisora päästetään irti. Panoksena on ennen kaikkea saarivaltakunnan raskaansarjan herruus ja paalupaikka sarjan tuleviin huippuotteluihin. Koska kyseessä on poikkeuksellisen mielenkiintoinen kamppailu, pyysi boxing.fi omien veikkauksiensa lisäksi mielipiteet myös muutamalta todelliselta ammattimieheltä.

Amin Asikainen:
Veikkaan, että ottelussa tulee olemaan todella paljon latausta ja molemmat yrittää kovaa! Uskon myös, että ottelusta tulee yleisöystävällinen iskusota, ja että David Haye voittaa, sillä hänen nopeutensa ja luovuutensa ratkaisevat ottelun hänen edukseen.

David kykenee lyömään hyvin eri kulmista ja osumaan vaikka Chisora suojaakin hyvin. Yksinkertaisesti Hayen monipuolisuus tulee olemaan myrkkyä.

Haye yrittänee käyttää uppareita mitkä voisivat toimia hyvin pää alhaalla eteenpäin tulevaa Chisoraa vastaan.

Veikkaus: Haye TKO:lla loppuerissä 8-10

Juho Haapoja:
”Mul on niin vahva tunne siitä, että se ottelu päättyy jommankumman diskaukseen. Jostain syystä tuntuu että ottelusta tulee pannukakku, varsinkin kun ottaa huomioon Chisoran kaikki aikaisemmat sekoilut. Silloin kun Haye osuu ensimmäistä kertaa Del Boyta nyrkillä päähän ja Chisora huomaa mihin on joutunut, niin on suuri vaara, että ottelu menee todella likaiseksi.

MUTTA jos molemmat lähtevät nyrkkeilemnään, vie Hayen kokemus aikaisemmista isoista otteluista voiton. Mulla on vaan vahva fiilis että Hayen osumat turhauttavat Del Boyn alkuerissä ja herättää kadunmiehen elkeet. Toivotaan, että kaverit katsovat rehdisti nyrkkeilemällä kumpi on parempi ja, että kun kongi kilahtaa ottelu käytäisiin sääntöjen puitteissa, ennakkosuunsoitosta huolimatta. Kyllä oman maan herruudessa on oma painoarvonsa huolimatta siitä, että molemmat ovat olleet ”tiesminkä” liiton MM-ottelussa. Ottelussa on molemmilla varmasti suuri ennakkolataus…”

Veikkaus: Haye keskeytyksellä 6.-7. erän paikkeilla.

CJ Hussein, Juho Haapojan valmentaja, Lontoo:
En ole varma kumpi vie. Tiedän Chisoran treenanneen todella kovaa sillä ottelu on todella tärkeä hänen uransa kannalta. Chisora on sparrannut Nathan Cleverlyn (WBO-liiton raskaan keskisarjan maailmanmestari) kanssa ja tämän lisäksi hänelle tuotiin USA:sta harjoitusvastustajia, joten valmistautuminen on tehty huolella.

Haye vaikutti todella hyväkuntoiselta ja itsevarmalta, kun näin hänet pari viikkoa sitten treenamassa omalla salillaan.

Veikkaus: Haye voittaa! Mikäli hän ottelee samoin kuin Valuevia vastaan voittaessaan maailmanmestaruusvyönsä, voi hän viedä matsin pistein, tai sitten pysäyttää Chisoran loppuerissä.

Nisse Sauerland, promoottori, Lontoo:
Uskon Hayen voittavan, mutta tapa, jolla hän voittaa, riippuu täysin siitä, missä kunnossa Chisora saapuu kehään. Mikäli Chisora on treenannut itsensä huippukuntoon, tulemme näkemään todella kovan ottelun. Haye on kaksikosta taitavampi, mutta Del Boy on suuri taistelija. Veikkaan Hayen pistevoittoa.

Miika Forsström:
Uskon Chisoran olevan liian vahva ja voitontahtoinen Hayelle. Chisora on osoittanut uskaltavansa lyödä aktiivisesti kovaiskuisia maailmanhuippuja vastaan ja näin hän tulee tekemään myös Hayetä vastaan. Haye puhuu taas paljon ennen ottelua, mutta kehässä hän tulee jälleen kerran vaan juoksemaan karkuun, välttelemään iskujen vaihtoja ja voittamaan ottamatta riskejä. Uskon kuitenkin Chisoran onnistuman olemaan riittävän aktiivinen voittaakseen alkueriä. Yrittääkö Haye lopussa voittaa ottelun avautumalla iskujenvaihtoihin? En usko, sillä Haye ei ole todellinen mestari, joka tekee aina kaikkensa voittaakseen. Haye juossee lopussakin vain karkuun ja jälkikäteen räksyttää pikkurakin tavoin tuomarien päätöksestä.

Tuukka Koistinen:
Haye murjoo Chisoran keskeytyskuntoon ennen ottelun puoliväliä. ”Del Boy” on otellut lähes yksinomaan pidempiä vastustajia vastaan, jolloin hänen epäsiisti lähellä nuhjaava tyylinsä pääsee oikeuksiinsa.

Uskon ottelun alkupuolen sisältävän myös kunnon pystypainia. Del Boy joutuu nimittäin ryntäilemään saadakseen Hayen köysiin, sillä puolietäisyydeltä ei Chisoralla ole eväitä voitoon.

David Haye on osapuilleen samanpituinen kaveri. Kaupan päälle häneltä löytyy enemmän noupeutta sekä iskuvoimaa. Lempinimestään huolimatta osaa Haye lyödä tarkasti ja nopeasti myös eri kulmista ja onpa hänen jalkatyönsäkin parempaa.

Yksinkertaisesti Haye on vain kaikilla osa-alueilla Dereckiä parempi nyrkkeilijä. Tästä parivaljakosta uskon myös Hayen kykenevän ottelemaan kontrolloidummin. Nyt sattuu Chisoraa leukaan!

Ville Niemonen:
Hypeä on enemmän kuin kaikilla muilla raskaansarjan otteluilla viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä, ja käsikirjoituskin lienee kaikessa yksinkertaisuudessaan enää vain toteutusta vailla; Chisora ei lähtökohtaisesti kunnioita Hayen iskuvoimaa yhtään sen enempää, kuin vanhemman Klitschkon vastaavaa, ja siitä johtuen Haye pääsee lyömään ottelun painavammat ja näyttävämmät osumat. Chisora taasen osuu lukumääräisesti enemmän ja useammin. Odotan erittäin hyvätasoista ja vauhdikasta ottelua, jossa Del Boy pakottaa Hayemakerin ottelemaan täydet kolme minuuttia joka erässä. Tämäkään ei tosin riitä Chisoralle, sillä mitä pidemmälle ottelu etenee, sen julmemmin Hayen pommien vaikutukset alkavat kertaantumaan.  En siis usko, että Hayen 12 kuukauden ”eläke” tulee näkymään ottelussa millään tavalla. Chisora ei tule voittotaistelusta vapaaehtoisesti luopumaan missään olosuhteissa, mutta Zimbabwessa syntyneen soturin kohtalona on jäädä Upton Parkin sähköisessä illassa hopealle. Chisoran kulma keskeyttää yksipuoliseksi selkäsaunaksi muuttuneen kamppailun erien 8-10 aikana.

Janne Romppainen:
Ottelussa nähdään mielenkiintoinen tyylikontrasti. Molemmilla kamppailijoilla on puolellaan selkeä vahvuus toiseen verrattuna, mutta arvoituksellista on, kumpi kykenee etuaan paremmin hyödyntämään. Tästä syystä voittomahdollisuudet ovat hyvin tasaiset, mutta itse ottelu ei sitä välttämättä ole.

Periaatteessa Chisora sopii tyyliltään Hayelle enemmän kuin hyvin. Eteenpäin tuleva, ei erityisen nopea tankki on oiva maali Hayen täsmäaseelle, oikean käden vastaiskulle. Sama pommi, johon John Ruiz, Jean Marc Mormeck ja muut törmäsivät, odottaa myös Chisoraa. Hayen jalkojen nopeus antaa hänelle myös edun siinä suhteessa, että hän voi pakottaa Chisoran avaamaan pelin, jolloin vastaiskupaikkoja avautuu.

Kamppailun ensimmäinen ja tärkein kulminaatiopiste onkin se, miten Chisora reagoi Hayen iskutehoon. Jos Chisora vyöryy torjuntatulen läpi ja tunkee iholle samaan tapaan kuin Heleniusta ja Klitshkoa vastaan, ottelun puntari heilahtaa kerralla hänen suuntaansa. Lähietäisyydellä Chisora on kaksikosta selvästi vahvempi ja tehokkaampi, eikä Hayen cruiserin miehen keho ole kertaakaan joutunut koeteltavaksi raskaansarjan lihamyllyn rattaisiin. Myöskään peruuttelemalla ja pakoilemalla Haye ei uutterasti työskentelevää Chisoraa tule voittamaan. Tällöin odotettavissa on Chisoran selkeä pistevoitto tai mahdollisesti tyrmäys keskierien jälkeen.

Omassa veikkauksessani kallistun Hayen voiton kannalle. Hayen oikea on sarjan kenties tehokkain isku Wladimir Klitshkon oikean suoran jälkeen, ja ennen kaikkea se on nopeampi ja tarkempi kuin (käsivaivoista kärsineiden) Heleniuksen ja Vitali Klitshkon moukarit. Sen luulisi purevan myös zimbabwelaislähtöiseen rämäpäähän. Chisora ei tule antautumaan kamppailussa vähällä, mutta otaksun Hayen kypsyttävän hänet kymmenennnen erän tienoilla.

Lopputulos: Haye 7 – Chisora 1