Kärkinimet ja kaksi hyvää ottelua

Tänään julkistettu 17.12. käytävä Helsingin ammattinyrkkeilyilta tarjoilee tuhdin annoksen lajin suomalaisia huippunimiä. Kehässä tullaan näkemään ainakin Robert Helenius, Edis Tatli, Eva Wahlström sekä Niklas Räsänen.

Illan parhaista otteluista ei ole epäselvyyttä. Monesti kovaa kritiikkiä vastustajiensa tasosta saanut Wahlström (18-0-1) kohtaa voittamattoman argentiinalaisen Anahi Esther Sanchezin (14-0), joka piti vielä kesällä hallussaan IBF-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruutta. Myös Niklas Räsäselle (13-0) on kaavailtu iltaan tämän uran kenties kovinta haastetta, kun suomalaisen vastaan asettuu ylemmän keskisarjan EU-mestari Mariano Hilario (15-5). Espanjalainen Hilario voitti tittelin toukokuussa kukistamalla vieraskehässä ranskalaisen Samy Anouchen yhdeksännen erän keskeytyksellä. Mestarin kolme viimeistä tappiota ovat nekin tulleet kaikki tasokkaita nyrkkeilijöitä vastaan; Ronald Gavril, Ahmed Elbiali ja Hadillah Mohoumadi ovat monille ammattinyrkkeilyn seuraajille tuttuja nimiä.

Illan mahdollisten päätähtien, Robert Heleniuksen ja Edis Tatlin, otteluista on sen sijaan hankalampi keksiä yhtään mitään positiivista. Helenius (23-1) saa vastaansa kokeneen, mutta taitotasoltaan valitettavan surkean Gonzalo Omar Basilen (68-11). 42-vuotialla Basilella ei ole mitään tekemistä olla kilpakehässä Heleniuksen tasoisen iskijän kanssa. Kovin suuria ennustajan lahjoja ei vaadita, jotta voi sanoa ottelun loppuvan viimeistään alkuerissä.

Muutaman vuoden takaisen MM-ottelun tuoman momentumin epäonnekseen tuhlannut Tatli saa vastaansa italialaisen Manuel Lancian (14-1-1). Kyseessä on Tatlille jälleen yksi merkityksetön EM-tittelin puolustus, jossa ei ole suomalaistähdelle mitään voitettavaa. Tatlin tulisi kohdata aivan toisen tasoisia vastustajia, mikäli tähtäin on edelleen maailman huipulla. Lancian listalta löytyy hyvä voitto belgialaisesta EU-mestarista Jean Pierre Bauwens’ta, mutta keskeytystappio Tatlin jyräämälle Massimiliano Ballisaille näyttää suomalaisnäkövinkkelistä melko rumalta.

Illan järjestelyistä vastaavan Dominus Boxing Groupin ensimmäinen ilta vaikuttaa siis nimien, ja osittain otteluidenkin, valossa lupaavalta. Täysin uudesta tulokkaasta suomalaisessa ammattinyrkkeilyskenessä ei kuitenkaan ole kysymys; illan matchmakerinä häärii nimittäin 2000-luvun suomalaisen ammattinyrkkeilyn herra ja hidalgo, Pekka Mäki.

VILLE NIEMONEN