Joshuan vastaus kajahtaa ilmoille – myös Smith, Taylor ja Enbom tulessa viikonloppuna

Raskaansarjan brittitähti Anthony Joshua pääsee esittämään vastineensa Deontay Wilderille, joka muistutti nyrkkeilyfaneja nukuttavasta iskuvoimastaan vajaat pari viikkoa sitten. Joshuan varhain sunnuntaiaamuna nähtävälle Yhdysvaltain debyytille kulissit antaa New Yorkin maineikas Madison Square Garden, ja vastanäyttelijän epäkiitolliseen rooliin asettuu Kaliforniasta ponnistava Andy Ruiz Jr.

29-vuotias Andy Ruiz Jr. on siis varavastustaja, kun Joshuan vastukseksi alun perin kaavailtu Jarrell Miller kärähti runsaasta dopingaineiden käytöstä. Runsaat ravinteet ovat maistuneet myös 188-senttiselle ja noin 120-kiloiselle Ruizille, mutta ainakaan toistaiseksi niiden laadusta ei ole ollut huomautettavaa kuin korkeintaan ravintoterapeutilla. Kalifornialaisen ottelulista on komea 32–1 (21) ja sijoitus maailman rankingeissa niukasti kärkikymmenikön ulkopuolella.

Vuosikymmenen ammattilaisena tahkonnut Ruiz Jr. ei ulkoisesti näytä huippu-urheilijalta ja kontrasti etenkin vastaan asettuvaan Joshuaan on melkoinen, mutta nyrkkeilyä ei ole koskaan ratkottu valokuvien voimalla. Ruiz on eteenpäin pyrkivä, isoksi mieheksi työteliäs ja käsistään varsin nopeakin, ja on lisäksi iän ja kokemuksen puolesta lähestymässä uransa parhaita vuosia. Ainoassa tappiossaan hän hävisi niukin naukin Joseph Parkerille, joka pystyi laittamaan hyvin kampoihin itselleen Joshuallekin. Kovin lujaiskuinen Ruiz ei ole, eikä hän ole Parkerin lisäksi koskaan kohdannut edes sarjan parhaan kolmenkymmenen joukkoon lukeutuvia vastustajia.

Anthony Joshua on raskaansarjan isoista nimistä media-arvoltaan suurin ja yleisimmin ykköseksi tunnustettu, minkä vuoksi hän on tuon tuosta joutunut Deontay Wilderin ja Tyson Furyn tausta- ja fanijoukkojen armottomien some-hyökkäysten kohteeksi. Joshuan saa lukea olevan milloin pehmeäleukainen, heikkokuntoinen tai parhaita vastustajiaan pakoileva – väitteistä millekään ei ole varsinaista todellisuuspohjaa. Marinoille ei jätä sijaa myöskään olympiavoittajan ammattilaisrekordi 22–0 (21).

On totta, että kamppailu Ruiz Jr:ia vastaan ei ole lähtökohtaisesti erityisen tasaväkinen tai jännittävä, mutta tämä johtuu enemmänkin Joshuan osoittamista kyvyistä kuin siitä, että Ruiz olisi varsinaisesti huono nyrkkeilijä, varsinkaan ollakseen vaihtomies. Kalifornialaisella haastajalla ei yksinkertaisesti vaikuta olevan mitään asetta, johon ottelussa turvata: Joshua on tuntuvasti ulottuvampi, nopeampi, monipuolisempi ja lyö karmean paljon lujempaa. Nopeilla nyrkeillään Ruiz voi kuitenkin Aleksander Povetkinin tapaan saada sisään jokusia maukkaita osumia, ja jos hänen iskunkestävyytensä on lujaa laatua, kamppailu voi pitkittyä yli keskierien. Täysiaikaiseen otteluun ei kuitenkaan usko monikaan.

Joshua on asemassa, jossa hän kilvoittelee vähintään yhtä paljon mielikuvia vastaan kuin kehässä kulloinkin seisovan vastustajan kanssa. Tästä syystä, ja varsinkin kun kyseessä on mestarin odotettu Amerikan-debyytti, pelkkä voitto tuskin riittää mestarille. Hänen täytyy loistaa.

Joshua vs Ruiz Jr. -ilta esiotteluineen on nähtävissä Suomessa Viaplayn välityksellä

Esiotteluissa Callum Smith sekä naisnyrkkeilyn huippukamppailu

Joshuan esiottelijana nähdään maailman huipulla nyrkkeilevän Smithien veljessarjan lahjakkain, ylemmän keskisarjan ykkösnimi Callum. 29-vuotias ulottuva ja kovakintainen liverpoolilainen nousi suuren nyrkkeily-yleisön tietoisuuteen viimeistään viime vuonna marssimalla World Boxing Super Series -turnauksen voittoon: syyskuisessa finaalissa hänen jalkoihinsa tuupertui kestomenestyjä George Groves.

Niin ikään ensimmäistä kertaa uudella mantereella esiintyvä Smith saa vastaansa uskottavan muttei kovin vaarallista vastustajaa. Kamerunista lähtöisin oleva, Ranskaa edustava ja Monacossa asuva Hassan N’Dam on koonnut hienon 37–3 (21) -listan ja on erittäin atleettinen monivuotinen top-10 haastaja keskisarjasta, mutta hänen tiensä terävimmälle huipulle ovat tulpanneet vuoroin Peter Quillin, David Lemieux ja Ryoto Murata. Viimeisimmässä ottelussaan hän tosin otti niukan pistevoiton hyvästä brittiveteraani Martin Murraysta.

Callum Smithin tilanne on hieman samanlainen kuin Joshuan pääottelussa: 25–0 (18) listalukemat todistavat hänen osaamisestaan, mutta tästedes hänen on osoitettava myös valovoimaisuuttaan kohotakseen lajin todelliseen tähtiluokkaan. Viikonloppuna siihen on hyvä tilaisuus.

Samassa illassa käydään naisten puolella todella kova koitos, kun olympiavoittaja ja Eva Wahlströmin kukistaja Katie Taylor laittaa tahrattoman 13–0 -rekordinsa likoon Belgian Delfine Persoonia vastaan kevyessä sarjassa. Ottelu on sukua aiemmin keväällä nähdylle Claressa Shieldsin ja Christina Hammerin otatukselle, jossa myös nähtiin olympiasankarin ja pitkäaikaisen ammattilaistähden välinen raju koitos. Naisnyrkkeilyn painopiste kansainvälisesti on pitkään ollut olympiatyylin puolella, mutta vähä vähältä ammattilaiskehät ovat nousseet huomiossa näiden rinnalle ja isotkin tähdet ovat vaihtaneet lajia.

Delfine Persoon yrittää pysäyttää Katie Taylorin voittokulun

Helpolla Taylor ei lauantaina kuitenkaan mitä todennäköisimmin pääse. Vastaan asettuva Persoon on koonnut listalukemikseen kaksiminuuttisten erien puolella peräti 43–1 (18) ja päihittänyt aiemmin esimerkiksi Wahlströmiä lujilla pitäneet Zatuma Farikan ja viimeksi Melissa St Vilin, jonka hän löi vieläpä ennen täysiä eriä. Tekninen ja fyysisesti kivikova Taylor starttaa otteluun suosikkina, mutta suurempi tunnettuus on saattanut painaa hänen kertoimensa liiankin alhaisiksi todennäköisyyksiin verrattuna.

Enbom jatkaa edelleen

Suomalaisedustus nähdään lauantaina Saksan Offenbachissa, kun lahtelainen Sami Enbom matkaa kohtaamaan Serbian Semir Bajrovicin. Uransa jäähdyttelyvaiheessa olevan Enbomin viime aikojen otteet eivät lupaa paljoa, viime kuun visiitti Italiaan kesti vain rapian minuutin. Nyt mahdollisuudet menestyä ovat kuitenkin merkittävästi paremmat, sillä 28-vuotiaan Bajrovicin komeat listalukemat 18-1-2 (12) on rakennettu korkeintaan silkkipaperista. Viimeisimmässä ottelussaan hän ahersi George Aduashvilin kanssa kuudenteen erään, kun vertailun vuoksi mainittuna Mathias Eklund paketoi georgialaisen kolmannessa. Enbomin pitäisi osaamisensa puolesta pystyä laittamaan tämän tason miehelle hyvinkin kampoihin, mutta suomalaisen harjoittelumotivaatio ulkomaanreissua varten on arvoitus.