Heleniuksen haaveille haaksirikko

Robert Heleniuksen Amerikan valloitus karahti kiville, kun 37-vuotias Gerald Washington tyrmäsi suomalaisen tämän debyytissä uudella mantereella. Esirippu laskeutui kahdeksannessa erässä ajassa 2:32, kun kalifornialaisen laajakaarinen oikea poskelle paiskasi Heleniuksen, 35, nukuksiin.

Ottelun alku sujui vielä suomalaisittain hyvin. Tarkan ensimmäisen erän jabimiekkailu osoitti, että Robben iskut olivat herkkiä ja jalkojen liike keveää. Toisen erän Helenius vuorostaan vei selvästi aktiivisuudellaan ja upotti erän viime sekunneilla pari maukasta vartalo-osumaa. Vielä kolmaskin erä oli varsin tasainen, ja vaikkakin Washingtonin osumat olivat näyttävämpiä, niillä ei ollut suomalaiseen silmin nähtävää vaikutusta.

Neljännessä erässä Washington pääsi yllättämään. Hänen luja oikea suoransa notkautti Heleniuksen polvia selvästi. Robbe toipui tärskystä nopeasti ja pyrki tiiviisti saamaan vastausta perille, mutta Washington marssi selvään erävoittoon ja kolautteli vielä lisää hyviä osumia erän edetessä. Myös viides erä oli yhdysvaltalaisen. Washington pääsi hallitsemaan ottelua selvillä osumilla, ja Heleniuksen otteissa näkyi merkkejä turhautumisesta sekä lievästä väsymyksestä, kun hänen kintaansa viistivät lähinnä ilmaa.

Suomalaisittain käänne parempaan nähtiin kuudennessa erässä. Helenius ponkaisi nurkkauksestaan liikkeelle pumpaten vasenta suoraa, jonka oli liki unohtanut avauserien jälkeen. Myös Heleniuksen liikkeeseen tuli jälleen uutta terävyyttä, ja yhtäkkiä oli Washingtonin vuoro näyttää neuvottomalta ja väsyneeltä, vaikkei hänellä varsinaista hätää ollutkaan. Seitsemäs erä oli kahden väsyneen miehen tasaväkistä ja hidasvauhtista vääntöä.

Kun ottelun kolme viimeistä erää alkoivat, tilanne oli herkullinen. Pisteet olivat jokseenkin tasan, matkan rasitukset paistoivat molemmista miehistä ja tie voittoon ja PBC-tallin arvoasteikossa ylemmäs olivat avoimina molemmille. Tilaisuuteensa kykeni tarttumaan Gerald Washington, jonka iskut tulivat harvakseltaan mutta jotka lähtiessään irtosivat vielä räjähtävästi. Tasaisen erän alkupuolen jälkeen Washingtonin oikea horjautti Heleniusta pahoin, ja verta haistanut entinen merijalkaväen sotilas niittasi mittelön tylysti ja perusteellisesti seuraavalla pommilla.

Takaisku oli Heleniukselle uran kannalta ankara. Voitolla tiet olisivat olleet vielä kerran auki miten suuriin kamppailuihin tahansa, mutta sopimus PBC-tallin kanssa todennäköisesti katkeaa tappion myötä. Työtarjouksia 28–3-listaiselle suomalaiselle varmasti edelleen tulee, jos tällä riittää kiinnostusta kehätöiden jatkamiseen, mutta seuraavilla kerroilla isoihin kehiin on taas lähdettävä jälleen huonommilla ehdoilla.

Heleniuksen kunto piti ottelussa hyvin, ja iskuvalikoimaltaan hän oli odotetusti Washingtonia monipuolisempi. Suomalaisen iskunajoitus ei kuitenkaan ollut aivan kohdallaan, ja esimerkiksi hyvää oikeaa suoraansa hän ei saanut voimalla perille kertaakaan. Osansa tähän oli luonnollisesti myös vastustajalla: Washington otteli järkevästi takajalalta eikä suostunut kävelemään suomalaisen paraatietäisyyksille. Suojaus ei ole koskaan ollut Robben ketjun vahvin lenkki, ja maltilla nyrkkeillyt isokokoinen kalifornialainen löysi siitä kohtalokkaat aukot.

 Esityksessä Heleniuksella ei toisaalta ole mitään hävettävää: hän kykeni esiintymään ennakkoluulottomasti Amerikan kehässä, jotka ovat osoittautuneet suomalaisille armottoman koviksi moneen kertaan. Helenius oli myös valmistautunut niin hyvin kuin näissä olosuhteissa oli mahdollista ja taipui tappioon vasta kun tajunta oli jättänyt kehän. Itsensä kovaan kuntoon piiskannut Washington oli Minneapolisin illassa yksinkertaisesti liian kova koetinkivi suomalaiselle.