Häjyimmät hetket – Juho Haapojan kymmenen vuotta kehässä

(Alkuperäinen julkaisu 20.9.2016.)
Viime viikonlopun hieno ottelu Seinäjoella Tamas Lödiä vastaan oli taattua Härmän Häjyä. Altavastaajana, yleisön vahvasti tukemana, jännittävässä ja tapahtumiltaan yllättävässä taistossa Haapoja saavutti jälleen yhden hienon voiton. Kuten erään nyrkkeilykirjoittajan kanssa jälkikäteen tuumasimme: ottelu oli erittäin jännittävä – muttei välttämättä edes Haapojan omista kamppailuista viiden jännittävimmän joukossa

Haapoja on kulkenut suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä poikkeuksellisen värikkään ja omintakeisen taipaleen. Hänessä on ollut nyrkkeilijänä jotakin samaa kuin Pekka Kokkosessa, mutta ilman tämän fyysisiä lahjoja ja siten kauempana MM-tasosta. Haapojassa on jotain yhteistä Mauri Backmanin tai Pentti Rautiaisen kaltaisten yleisön esiottelusuosikkien kanssa, mutta näitä kovemmissa kehissä ja vaiherikkaamman uran läpikäyneenä. Hän ei ole koskaan ollut Suomen ykkösiskijä tai suurin kassamagneetti – toisaalta hän on koonnut vankemman kannattajakunnan kuin juuri kukaan suomalainen.

Häjyn otteluissa on aina voinut luottaa siihen, että ainakin toinen nyrkkeilijöistä tarjoaa pääsylipun maksaneille katsojille nähtävää. Aina hän ei ole voittanut, mutta usein lopputulos onkin ollut sivuseikka –  Haapojan otteluissa on isketty suuremmista arvoista. Jos Haapojan kaltaisia nyrkkeilijöitä olisi enemmän, lajilla ei olisi puoliakaan niistä ongelmista, joiden kanssa se tällä hetkellä painii.

Seuraava kymmenen poiminnan lista pyrkii tekemään kunniaa Haapojan omaleimaiselle uralle. Se ei ole lista hänen parhaista kamppailuistaan, vaan luettelo kymmenestä häjymäisimmästä hetkestä, jotka osuvimmin valottavat hänen poikkeavaa kymmenvuotista taivaltaan köysien rajaamassa kivikovassa maailmassa.

JANNE ROMPPAINEN

10. Remigijus Ziausys L4 8.4.2006

Näin kaukaa kaikki alkoi. Yli 20 kiloa Häjyä kevyempi, niin ikään urallaan debytoinut Ziausys täräytti Haapojan persuksilleen ylitorniolaisessa ravintolassa käydyn kamppailun ensimmäisessä erässä. Sillä hetkellä kerroin sille, että Haapoja ottelee myöhemmin EM-vyöstä, olisi luultavasti ollut pelaamisen arvoinen. Haapoja kuitenkin nousi jaloilleen, nosti nyrkit tanaan ja kävi rynnäkköön – se periksiantamaton rynnäkkö jatkuu edelleen.

9. Jari Markkanen D10 16.3.2007

Vain kolmen ottelun kokemuksella ja vähäisellä osaamisella Haapoja nousi SM-kehään Kuopiossa Jari Markkasta vastaan. Markkasella oli taustallaan pitkä amatööriura ja ottelut niin Tony Halmetta, Sami Elovaaraa kuin Allan Grönforsiakin vastaan. Tapahtuman piti olla kotikehän miehen pitkän uran huipennus, mutta vimmatulla asenteella täydet kymmenen erää taistellut Haapoja puristi kamppailusta ratkaisemattoman ja olisi useimpien mielestä ansainnut voittaakin. Vastaava peloton asenne tarttua haasteisiin vei Haapojan hieman myöhemmin venäjälle Denis Bakhtovia ja lopulta maailman huippujakin vastaan – sekä myös pikauusintaan Tamas Lödin kanssa.

8. Mantas Tarvidas KO4 4.3.2011

Liettualaisen kehien kiertolaisen nopea tyrmääminen ei sinällään ollut nyrkkeilyhistoriaan jäävä teko. Muistettavan koitoksesta teki kuitenkin Haapoja 2.0, ällistyttävästi muuttunut urheilija alkuvuosien vatsakkaaseen tappelijaan verrattuna. Ensimmäistä kertaa alle alemman raskaansarjan rajan painanut Haapoja esitteli erinomaista ylävartalon liikettä, iskusarjoja ja jopa tripla- vasenta koukkua. Kansansuosikki oli kohonnut kerrasta todelliseksi huippu-urheilijaksi ja hänen uransa aivan uudelle tasolle.

7. Sami Elovaara TKO9 28.11.2008

Haapojan läpimurto ja raskaansarjan uran huipennus. Edelleen varsin tuntematon, yhdeksän ottelua käynyt ja niistä kuusi voittanut Häjy kohtasi Suomen raskaansarjan pitkäaikaisen hallitsijan, joka ei kuitenkaan ollut koskaan saanut tilaisuutta otella SM-vyöstä. Vyö jäi saamatta nytkin, kun taktisesti erinomaisesti nyrkkeillyt, nuorempi ja liikkuvampi Haapoja antoi ennakkosuosikille kunnon löylyn. Silmäkulmavamma lopetti kamppailun yhdeksännessä erässä. Haapojan raskaansarjan muistettavin koitos, myöhempi sota Jarno Rosbergia vastaan, sai ikävän tahran ulkonyrkkeilyllisistä ja täysin Häjyyn liittymättömistä syistä, mutta SM-vyön voittajana hän on ja pysyy.

6. Mateusz Masternak L12 15.12.2012 

Uran suurin ottelu. EU-mestarin asemasta Haapoja pääsi taistelemaan avoimesta EM-kruunusta itsensä Arthur Abrahamin esiottelijana. Vastassa oli voittamaton puolalainen Mateusz Masternak, joka sittemmin viipyi pitkät ajat maailman kymmenen parhaan listallakin. Kamppailu oli yksi uran harvoja, jossa Haapoja oli täysin vailla mahdollisuuksia, mutta täydet 12 erää hän selvisi fyysisesti ylivertaista vastustajaa vastaan ilman ongelmia. Saavutus on arvossaan kun muistetaan, että vain kymmenkunta suomalaista on päässyt ylipäätään kilpailemaan samasta tittelistä.

5. Levan Jomadarshvili TKO5 9.3.2013 

Saavutuksena ei missään nimessä kuulu Haapojan uran suurimpien joukkoon, mutta kelpaa hyvin todistamaan Haapojan kasvusta nyrkkeilijänä. Uran alkupuolella saattoi luottaa siihen, että oli vastassa kuka tahansa, Häjy tarjoaisi ainakin mielenkiintoista nähtävää. Vaikka vastus olisi ennakoitu heikommaksikin, kuten vuonna 2009 kohdattu Humberto Evora, Haapojalla oli taipumus päätyä dramaattisiin sotiin. Jomadarshvilin taas oletettiin isokokoisena ja kovaiskuisena olevan vaarallinenkin vastus, mutta hän nousi kehään pehmeässä kunnossa, eikä Haapoja katsellut häntä täyttä viittä erääkään. Otteissa oli kansainvälisen tason ammattilaisen ja EM-kävijän varmuutta.

4. Faisal Arrami W12 23.9.2011 

EU-tittelin voitto kruunasi alempaan raskassarjaan siirtymisen aloittaman rakettimaisen urakehityksen. Myöhempi Ranskan mestari Arrami teki kovan ottelun ja oli lopussa vaarallinen, mutta Haapojan alkuerissä hankkima etumatka piti. Pitkät ottelut ovat myöhemminkin osoittautuneet Haapojalle vaikeiksi, mutta useimmissa tapauksissa hän on selvinnyt niistä ikuisella sisullaan. Helsinkiläisyleisö ei löytänyt paikalle otteluun kovinkaan sankoin joukoin: Häjyn koti on aina ollut Pohjanmaalla – tai maailman turuilla.

3. Rakhim Tshakiev LTKO9 15.3.2014

Uran toinen vastustaja aivan maailman huipulta. Olympiavoittaja ja maailman kärkikymmenikköön kuulunut venäläinen oli tekniikaltaan ja fysiikaltaan liikaa Haapojalle, joka kuitenkin taisteli niin kauan kuin keuhkoissa riitti happimolekyylejä. Vieraskehät ovat osoittautuneet erittäin vaikeiksi paikoiksi todella monelle suomalaiselle, mutta Haapoja ansaitsi yrityksellään myös moskovalaisyleisön arvostuksen.

2. Serhiui Demchenko II D10 23.5.2015

Sotien sota. Kun alemman raskaansarjan maailman huippu osoittautui liian kovaksi, Häjy teki poikkeuksellisen rohkean ja kunnianhimoisen ratkaisun pudottaen painonsa raskaaseen keskisarjaan. Tuloksena oli kuitenkin kylmä suihku, kun tuolloin keskinkertainen Demchenko nujersi Haapojan toisessa erässä. Sisuuntunut Haapoja piiskasi itsensä uuteen kuntoon ja järjesti uusinnassa sellaisen verioopperan, että roiskeita kuivataan vieläkin Alahärmän Karting-hallin seinistä. Aitoon häjymäiseen tyyliin kaikki muistavat ottelun, mutta lopputulos ei heti palaa mieleen. Ja mitä väliä sillä olikaan tällaisen taistelun jälkeen?

1. Ian Tims UD12 21.1.2012

Häjy-huuman huipennus. Seinäjoki-Areena kiehui hiidenpatana, kun Haapoja kävi isokokoisen, tekniikaltaan omintakeisen mutta erittäin työteliään ja yhtä sisukkaan Irlannin Ian Timsin kanssa. Haapoja osui jatkuvasti painavammin, Tims löi enemmän ja vastasi suomalaisen koukkuihin pitkillä suorillaan eikä ollut millänsäkään siitä, että Häjy leipoi hänen naamaansa uuteen kuosiin. Yleisö eli vimmaisesti mukana joka iskun ajan ja pääsi lopulta juhlimaan kotikehän sankarin yksimielistä pistevoittoa.