Golovkin – Lemieux: Nouseva ja pudonnut tähti samalla lentoradalla


Nyrkkeilymaailman pyhättö, Madison Square Garden, toimii näyttämönä, kun keskisarjan ja samalla koko nyrkkeilymaailman kovimpiin tyrmääjiin lukeutuvat Gennady Golovkin ja David Lemieux mittelevät lauantaina voimiaan. Lemieux’stä ehdittiin odottaa painoluokan tulevaa valtiasta, mutta hänen lentonsa ei kantanut huipulle saakka. Golovkin vuorostaan tunnustetaan jo sarjan ykköseksi, mutta hänenkin kruununsa on vielä vailla sinettiä.

Lue esittely matsista vedonlyöntivinkkelistä veikkaussivut.com-sivulta.

David Lemieux 34-2 (31)

Montrealista kotoisin oleva David Lemieux, 26, ehdittiin nähdä jo varoittavana esimerkkinä nyrkkeilijästä, joka sai urallaan kaiken liian varhain ja liian helposti. Uransa alkajaisiksi hän marssi, yksinomaan kotikehässään otellen, 25 helppoon voittoon ja vastustajista ainoastaan yksi selvisi hänen edessään täydet erät.

Maailman kärkikymmenikköä ja kolkuteltuaan Lemieux kärsi dramaattisen keskeytystappion veteraani Marco Antonio Rubiolle 2011, ja seuraavassa ottelussa Joacim Alcine löi itseluottamuksensa hukanneelle nuorukaiselle lisää lunta tupaan.

Kunnioitettavalla tavalla Lemieux on kuitenkin onnistunut kampeamaan uransa takaisin kiskoilleen. Itseluottamusta lääkittiin ensin nopeilla voitoilla, ja viime vuonna Lemieux pisti nenänsä ensimmäistä kertaa kotiosavaltionsa ulkopuolelle nujertaen New Yorkissa kohtuullisen veteraanin Gabriel Rosadon nousten samalla sarjan kärkikymmenikköön uudemman kerran. Ylivoimainen pistevoitto Ranskan Hassan N’Damista viime kesäkuussa oli kanadalaisen uran toistaiseksi paras meriitti ja ponnautti Lemieuxin The Ring -listan neloshaastajaksi. Myös brittiläinen Boxing Monthly -lehti listaa hänet samalle sijalle.

Lemieuxin ottelutaktiikka ei vaadi vastapuolelta kummempaa skouttausta: kaikki tietävät, mitä hän tulee yrittämään, mutta vaikeus on hänen rynnäkkönsä kestämisessä. Lemieux ampuu kohti vastustajiaan täydellä höyryllä, iskee molemmin käsin erittäin lujaa ja varsinkin kombinaatioissaan myös suhteellisen nopeasti. Erityisen monipuolinen hän ei ole, eli jos vastustaja pystyy kestämään hänen höykytyksensä ja liikkumaan alta pois, kanadalaisen neuvot saattavat loppua kesken.

Gennady Golovkin 33–0 (30)

Gennady Golovkinin urassa on jossain määrin samankaltaisuuksia lauantaisen vastustajan kanssa. Samaan tapaan kuin kanadalainen, Golovkin nousi urallaan kohti kärkeä nopeasti ja lähes kaikki vastustajansa tyrmäten. Osa nyrkkeilyn seuraajista onkin odottanut, että Kazakstanin komeetta myös putoaa lentoradaltaan ennen pitkää samalla tavalla kuin Lemieux, kun vastus kovenee.

Lemieux’hön verrattuna Golovkinilla on kuitenkin vankempi perusta, jolta ponnistaa. Hän oli menestyksekäs jo amatöörinä, ja on saksalaisen Universum-tallin kaaduttua nyrkkeillyt menestyksekkäästi ympäri maailmaa. Nitisevän iskuvoiman lisäksi hänellä on muitakin aseita: hän osaa liikkua kehässä hämmästyttävän tarkoituksenmukaisesti, iskee paitsi lujaa myös tarkasti ja on niputtanut edestään erityylisiä vastustajia joka kerta yhtä helposti. Osa pitää häntä kykyjensä puolesta jopa maailman parhaana nyrkkeilijänä kaikki painoluokat huomioiden.

Epäilijöitäkin löytyy kuitenkin yhä. Osa nyrkkeilyn ystävistä on sitä mieltä, että Golovkin on saanut osakseen suhteettoman paljon ylistystä siihen nähden, ettei ole vielä kohdannut sarjansa parhaimmistoa. Totta onkin, että Golovkinin vastustajista vain muutama, Martin Murray, Daniel Geale ja Matthew Macklin etunenässä, ovat kuuluneet otteluhetkellä keskisarjan kärkikymmenikköön.

Vaikuttavaa onkin ollut ennen muuta helppous, jolla kazakstanilainen on vastustajistaan suoriutunut: mainittua kolmikkoa vastaan hän hävisi yhteensä korkeintaan yhden erän. Toisaalta kuten nyrkkeilyn historia – Lemieux’sta puhumattakaan – tietää, on eri asia voittaa ylivoimaisesti kohtalainen vastustaja kuin toistaa temppu terävimmällä huipulla. Siksi Golovkillakin on vielä todistettavaa.

Toisinaan on kritisoitu myös Golovvkinin vuotavaa suojausta: tyrmääjätykki ottaa välillä iskuja vastaan hyvin huolettoman näköisesti, näin varsinkin viimeisimmässä ottelussaan Willie Monroe Junioria vastaan toukokuussa. Toistaiseksi Golovkin ei ole joutunut kehässä vaikeuksiin, mutta kovempikätisten vastustajien kanssa tilanne voi olla toinen. Toisaalta on hyvin mahdollista, että kazakstanilainen pystyy myös nähtyä huolellisempaan puolustustyöskentelyyn tarpeen niin vaatiessa.

Suurin osa nyrkkeilymaailmaa, Boxing Monthly mukaan lukien, tunnustaa Golovkinin keskisarjan ykkösnimeksi, eikä sarjasta tunnu löytyvän hänelle kovin uskottavia haastajia. The Ring -lehti rankkaa hänet maailmanmestari Miguel Cotton ykköshaastajaksi: Puerto Ricon veteraani ei ole toistaiseksi osoittanut halua Golovkinin kohtaamiseen. Sen sijaan kaikkien painoluokkien pound for pound -listauksessa Golovkinin nimi löytyy sijalta neljä.

Ottelu

Kamppailusta kahden tyrmääjäspesialistin välillä odotetaan ennen kaikkea värikästä ja viihdyttävää, vaikka ennakkosuosikkeja onkin vain yksi. Pöytä on katettu Golovkinille ottaa jälleen askel lähemmäs kohti nyrkkeilymaailman todellista mediatähteyttä täpötäyden Gardenin edessä, mutta Lemieux saattaa asettaa hänen purtavakseen muutaman visaisen kysymyksen.

Periaatteessa kaikki puhuu Golovkinin voiton puolesta: hän on miehistä teknisempi, tarkempi, lyö pienemmässä tilassa, ja monipuolisemmin sekä kykenee varioimaan taktiikkaansa kehässä. Yhden iskun voimassa Lemieux saattaa olla edellä: hän on tyrmännyt vastustajistaan 25 ensimmäisten kahden erän aikana, mutta Golovkinin tapana on korjata potti vähitellen kierroksia lisäämällä, eikä kukaan ole selvinnyt hänen kanssaan viimeiselle kongille sitten vuoden 2008.

Lemieux’n kaatovoima tuo keitokseen kuitenkin pippuria: tuskin edes Golovkinilla on varaa aiemmin nähtyyn laiskaan puolustustyöskentelyyn häntä vastaan. Lemieux’n oma urakiito katkesi ensimmäisen kerran, kun vastustajan iskuteho yllätti hänet. Hän on nyt tuota kokemusta rikkaampi ja varmasti valmis kokeilemaan, selviääkö Golovkin samanlaisesta tulikasteesta.

Paljon ratkeaa heti ensimmäisillä hetkillä: saako Lemieux iskunsa osumaan ja millainen vaikutus niillä on ennakkosuosikkiin? Jos Golovkin selviää alkutörmäyksestä ilman vahinkoja, hänen kaamean tehokas hiillostuksensa ja armottomat vartaloiskunsa alkavat vääjäämättä tehdä tuhojaan. Illan suurin yllätys olisi luultavimmin täysiaikainen ottelu.

Samassa Gardenin illassa nähdään myös toinen huippukamppailu, kun niin ikään maailman parhaan nyrkkeilijän arvonimestä kamppaileva voittamaton kärpässarjan mestari, Nicaraguan Roman Gonzalez kohtaa kolmoshaastajansa, Havajilta kotoisin olevan Brian Vilorian.

JANNE ROMPPAINEN
Otteljoiden recordit:

Gennady Golovkin
David Lemieux

Roman Gonzalez
Brian Viloria