Gennady Golovkin – Ykköshaastajakin ajanhukkaa?

Sellainen on keskisarjan kazakstanilaistykin Gennadi Golovkinin mahti, ettei sarjan toiseksi parhaalle nyrkkeilijälle Daniel Jacobsille anneta juurikaan mahdollisuuksia hänen lyömiseensä. Ei, vaikka Brooklynistä ponnistavalla Jacobsilla on esittää yli yhdeksänkymmenen tyrmäysprosenttilukema ja tappiotonta kehätaivalta liki seitsemän vuoden ajan. New Yorkin nyrkkeilypyhättö Madison Square Garden toimii lauantaina arvon mukaisena kulissina 12-eräiselle mestaruusottelulle.

 

Daniel ”Miracle Man” Jacobs, USA,  32-1 (29)

30 vuotta vastikään täyttänyt Jacobs aloitti paidattoman uransa amerikkalaistyyliin jo parikymppisenä. Varhaisesta startista huolimatta brooklyniläinen tyrmääjä ehti iskeä maansa mestariksi myös paidallisella puolella ja selvisi olympiakarsintojen kakkoseksi, nujertaen muiden mukana tulevan ammattilaistähden Shawn Porterin.

Ammattilaisympyröissä Jacobsin lahjat tunnustettiin tuoreeltaan, ja sekä TV-kanava ESPN että arvostettu Sports Illustrated -lehti nimesivät hänet vuoden tulokkaaksi uran alkuvaiheessa. Jacobs ei lähtenyt yksinomaan veteraanien höykyttämisen tielle vaan kohtasi uran alkuvaiheessa useita muita lupauksia ja selviytyi näistä yleensä helposti. Ensimmäisen nimimiehen Jacobs kukisti 2009, kun sitkeä ja hankalasti oteltava Ishe Smith talttui selkeällä pistetuomiolla.

Jacobsin uran liito kuitenkin katkesi tylysti seuraavana vuonna, kun Venäjän Dmitry Pirog tyrmäsi pisteissä johdossa olleen yhdysvaltalaisen pahanpäiväisesti viidennessä erässä. Pirog ei löytänyt parempaansa jatkossakaan, mutta selkävaivat pakottivat lahjakkuuden vetäytymään pari vuotta myöhemmin.

Dramaattisen Pirog-ottelun jälkeen Jacobs on käynyt kehässä 12 kertaa tyrmäten jokaisen vastustajansa ja näistä kuusi alle kahden erän. Tästä huolimatta Pirog-ottelun tahra on jättänyt ilmoille epäilyksen Jacobsin iskunkestävyydestä. Arvelut vahvistuivat entisestään, kun vuonna 2015 pistenyrkkeilijänä tunnettu Sergio Mora käytti häntä lattiassa, vaikka kahteen kertaan hävisikin.

Mora-otteluiden välissä Jacobs iski uransa parhaan meriitin, kun hän joulukuussa 2015 tyrmäsi maanmiehensä Peter Quillinin jo avauserässä kamppailussa sarjan kärkihaastajien kesken. Ennen kamppailua Quillinia pidettiin Golovkinin varteenotettavimpana uhkaajana, ja aseman on sittemmin perinyt siis Jacobs.

The Ring -lehti arvostaa Jacobsin sarjan kakkoshaastajaksi Golovkinin jälkeen. Mestarin paikalla komeilee edelleen Canelo Alvarezin nimi, vaikka meksikolaistähden mielenkiinto suuntautuu painoluokkaa alemmas. 183-senttinen Jacobs on nopea ja tuhovoimainen nyrkkeilijä, jonka taitotaso myös oikeuttaa maailman huipulle, vaikkei häntä varsinaisena tekniikkona tunnetakaan. Kymmentä erää Jacobs ei ole nyrkkeillyt sitten vuoden 2009, joten hänen iskukykynsä kamppailun lopulla on toinen kysymysmerkki. Toisen Jacobs pyrkii kätkemään korkealla pitämänsä oikean hanskan taakse.

 

Gennadi Golovkin KAZ 36–0 (33)

Golovkinin, 34, maine maailman kenties parhaana nyrkkeilijänä perustuu hieman ristiriitaisesti edelleen enemmän kehäesityksiin kuin vastustajien tasoon. Ateenan 2004 olympialaisten hopeamitalisti ei ole reilun vuosikymmenen mittaisella ammattilaistaipaleellaan edelleenkään kohdannut kuin yhden vastustajan, joka otteluhetkellä olisi arvostettu keskisarjan kärkikolmikkoon. Tämä on paljolti johtunut muustakin kuin nyrkkeilijästä itsestään, sillä sen enempää Sergio Martinez kuin hänen jälkeensä lineaarista mestaruutta pitäneet Miguel Cotto tai Canelo Alvarezkaan eivät ole hingunneet samaan kehään GGG:n kanssa. Joka tapauksessa tämä merkittävimpien voittojen puute yhdistettynä siihen, ettei Golovkin ole tähynnyt uusia haasteita sarjaa ylempää, on pitänyt edelleen hengissä vähemmistön, joka pitää vyötöntä mestaria housuttomana keisarina.

Kiistatonta sen sijaan on, että kehään saakka Golovkinin kanssa päätyneet tekijämiehet ovat olleet vailla mahdollisuuksia. Kertaakaan Golovkinin voitto ei ole ollut uhattuna eikä häntä koskaan ole kehässä näkyvästi satutettu. Perättäisten tyrmäysvoittojen listaus on jo 23 ottelun mittainen, ja muiden muassa tämän hetken kolmoshaastaja David Lemieux taipui tyrmäystappioon voittamatta erääkään.

Golovkinin vahvuuksia kehässä ovat musertavan iskuvoiman lisäksi myös ilmiömäinen tarkkuus sekä lajihistorian parhaiden tasolla oleva taito sulkea kehää ja ahdistaa vastustaja köysiin. Golovkin ei missään nimessä ole myöskään hidas ja hänen lähiottelutekniikkansa on erinomainen. Tähän mennessä häntä vastaan on menestytty hetkellisesti kovalla liikkeellä ja työnteolla, mutta kyse on ollut lähinnä siitä, että Golovkin on pakottanut vastustajansa polttamaan paljon energiaa heti ottelun alussa.

Joissain otteluissa, muun muassa viime kerralla välisarjan huippumies Kell Brookia vastaan, Golovkinin suojaus on ollut haavoittuvainen, vaikkei hän vastaanotettuihin iskuihin ole näkyvästi reagoinutkaan. Golovkin tosin totesi vastikään haastattelussa, että hän suhtautuu jokaiseen otteluun eri lailla ja että nopeampaa mutta kevyempää Brookia vastaan oli varaa ottaa muutama koppi iskuetäisyydelle päästäkseen. Aiempi Lemieux-ottelu vaikuttaisi vahvistavan tähden näkemystä, sillä siinä Golovkin piti suojauksensa tarkkana eikä pelätty tyrmääjä päässyt osumaan häneen kunnolla kertaakaan.

 

Ottelu

Daniel Jacobsin paras mahdollisuus voittoon vaikuttaisi olevan heti kamppailun alussa. Hän on iskenyt tukun nopeita tyrmäyksiä, kun taas Golovkin saattaa joskus aloittaa ottelut dieselvauhdilla. Kova hyökkäys saattaisi aiheuttaa Golovkinille esimerkiksi silmäkulmavamman tai saada tämän luopumaan hyökkäysaikeista hetkeksi niin, että erävoittojen poimiminen olisi mahdollista Jacobsin iskuvoimalla varustettu mies voi kaiken osuessa kohdalleen tyrmätä kenet tahansa.

Mitä pitemmälle kamppailu käy, sitä todennäköisemmin se kääntyy vääjäämättä Golovkinin hyväksi. Hänen laserintarkka tulensa ja pajavasaran painoiset vartaloiskut ovat vieneet mehut kaikista vastustajista tähän saakka, eikä hän varmasti lähde tähän kenties uransa kovimpaan otteluun varomattomasti. Myös Golovkinin tekninen osaaminen tulee korostumaan ottelun aikana, ja selvää on, että ennemmin tai myöhemmin hänen kintaansa tulee löytämään Jacobsin leuan. Sen seurauksen a Jacobs joutuu mitä todennäköisimmin katselemaan kotikaupunkinsa valoja sammakkoperspektiivistä.

Samassa illassa esiintyy lajin toinenkin supertähti, kun maailman ykkösnyrkkeilijän asemasta niin ikään vakavasti kilvoitteleva Nicaraguan Roman Gonzalez kohtaa ylemmän kärpässarjan mestaruusottelussa kokeneen thaimaalaisen Wisaksil Wangekin.

JANNE ROMPPAINEN