Firat Arslan vs Marco Huck II – No Holds Barred

Nyrkkeilyvuosi 2014 on saatu hiljaisten ensiviikkojen jälkeen hyvään vauhtiin, ja tulevan viikonlopun yhtenä herkkupalana nähdään Marco Huckin ja Firat Arslanin välinen tulikivenkatkuinen uusintaottelu Saksan Stuttgartissa. Pelissä kahden saksalaisen välienselvittelyssä on alemman raskaansarjan WBO-titteli.  Miehet kohtasivat toisensa edellisen kerran marraskuussa 2012. Tuolloin Huck oli selvä etukäteissuosikki, mutta Arslan pani hänet todella ahtaalle ja olisi useiden katsojien mielestä ansainnut pistevoiton, joka kuitenkin myönnettiin puolustavalle mestarille kaikin tuomariäänin.

Nyt Arslanilla on paikka iskeä revanssi, ja sanasota on sinkoillut kiivaana jo parin viikon ajan. Arslan on maininnut lehdistötilaisuuksissa pitävänsä itseään todellisena mestarina, joka nyt saa myös ansaitsemansa mestaruusvyön. Huck kuittasi sanomalla, että Arslania odottavat eläkepäivät hänen käsittelynsä jäljiltä. Huck on koonnut urallaan ottelulistan 36 voittoa, joissa 25 tyrmäystä, kaksi tappiota ja ratkaisematon, kun Arslanin vastaavat lukemat ovat 33 (21)–6–2.

Huck puolustaa WBO-liiton tunnustamaa titteliään nyt 12. kerran. Arslanila on puolestaan ollut hallussaan aiemmin WBA:n vyö samassa sarjassa, ja nyt hän tavoittelee WBO-titteliä siis toistamiseen. Jo vuonna 1997 ammattilaisena aloittanut, turkkilaislähtöinen Arslan kuuluu 43 ikävuodestaan huolimatta edelleen sarjan terävimmän kärjen tuntumaan. Kuuban Yoan Pablo Hernandezin maailmanmestariksi tunnustava nyrkkeilyraamattu The Ring rankkaa hänet painoluokan seitsemänneksi parhaaksi, ja puolueettoman Fightnews-sivuston listoilla hän on kahdestoista haastaja .

Vasenkätinen, painoluokkaansa 182-senttisenä hieman lyhyt Arslan tunnetaan fyysisesti vahvana ja aggressiivisena nyrkkeilijänä, jonka otteluissa tapahtuu aina. Kesken kamppailun hän on hävinnyt kahdesti, molemmilla kerroilla ottelun loppupuolella, ja on nakuttanut tyrmäysvoitoistaan 19 viiden erän aikana. Saksalainen ei ole koskaan hävinnyt helposti kenellekään, mutta toisaalta hänen omasta voittosarakkeestaan puuttuvat todella kovat nimet, pois lukien syksyllä EM-tittelin vallannut Venäjän Grigori Drozd, jonka Arslan nujersi 2006.  Jos Arslanin otteluissa on harvoin tylsiä hetkiä, niin samaa voidaan sanoa 29-vuotiaasta puolustavasta mestarista ”Capt’n” Huckista. Railakkaan ja osin likaisen ottelutapansa siivittämänä Huck on käynyt reilut puoli tusinaa todella kuluttavaa kaksitoistaeräistä titteliottelua maailman huippuja vastaan. Ilman mestaruutta hän on käännyttänyt takaisin sarjan kärimiehiä kuten Denis Lebedev ja Ola Afolabi, jonka Huck kohtasi jopa kolmesti. Tappiot Huck on kärsinyt ainoastaan raskaansarjan Alexander Povetkinille, jolta Huck oli varsin vähällä riistää WBA:n mestaruusvyön 2012, sekä Steve Cunninghamille kuusi vuotta sitten. Huomioitavaa toisaalta on, että ensimmäisen Arslan-ottelun lisäksi useammastakin Huckin hyväksi kääntyneestä pistetuomiosta ollaan oltu jälkikäteen montaa mieltä. Yleisesti Huck arvioidaan joko sarjan parhaaksi tai kakkoseksi Hernandezin jälkeen.

huck_arslan
Firat Arslan ja Marco Huck

Ennakolta kaikki todennäköisyydet puhuvat pitkäkestoisen ottelun puolesta: molemmat nyrkkeilijät ovat sekä kovaleukaisia että -kuntoisia, eikä kumpikaan yleensä päätä kamppailujaan yhden iskun tyrmäyksiin. Toisaalta molemmat nyrkkeilijät viihtyvät lähiottelussa, jossa mitään keinoja ei kaihdeta. Ottelun päättyminen esimerkiksi silmäkulmavamman seurauksena ennen täysiä eriä ei siksi olisi suuri yllätys, vaikka useimmat täysiaikaottelua povaavatkin.   Molempien miesten ottelukunto on lievä arvoitus. Arslan on huippu-urheilijaksi jo korkeassa iässä, ja historia on osoittanut, että päälle nelikymppisen nyrkkeilijän suoritustaso voi romahtaa nopeastikin. Toisaalta viime vuonna hän pystyi vielä uransa parhaaseen suoritukseen, eikä varmasti ole laiminlyönyt harjoitteluaan.

Huck on miehistä 14 vuotta nuorempi, mutta rajujen kehäsotien kuluttama. Lisäksi puolustava mestari kärsi syksyllä käsivammasta, jonka vuoksi ottelua lykättiin syyskuusta tähän päivämäärään. Huck tunnetaan kuitenkin myös sisupussina, joka on usein kyennyt puristamaan tiensä voittoon tappioasemasta. Molemmat nyrkkeilijät ovat nykyään Sauerlandin tallin ottelijoita, joten siinä suhteessa vaakakuppi on tasaisempi kuin Huckin useimmissa kamppailuissa, joissa hän saa sekä yleisön että usein myös tuomarityöskentelyn tuen taakseen. Tämä ottelu käydään lisäksi Arslanin kotikehässä, mikä tuo kamppailuun jännittävän lisämausteen.

Yleensä Huck kykenee aktiivisuudellaan keräämään erävoittoja, vaikkeivät hänen iskunsa aina puhtaasti osuisikaan. Lauantaina yleisö tulee hurraamaan jokaiselle Arslanin moukarille, mikä voi vaikuttaa pistetuomareiden työskentelyyn. Ottelun kehätuomari on yhdysvaltalainen, aktiivisesti kehiä kiertävä, mutta huipputasolla melko niukasti tuomaroinut Mark Nelson. Nelson tunnetaan tuomarina, joka yleensä pysyttelee kamppailuissa taustalla ja välttää tarpeetonta puuttumista ottelun kulkuun. Tämä saattaa vuorostaan suosia Huckia, jonka ottelutyyli on tuottanut usein varoituksia ja pistemenetyksiä.

Odotettavissa on siis vauhdikas, kovatasoinen ja jännittävä iskujuhla. Huck astelee kehään selvänä suosikkina ennen kaikkea historian vuoksi: Nyrkkeilyssä on nähty usein, että matka hyvästä häviämisestä voittamiseen voi olla yllättävän suuri. Huck kohtaa nyt kuitenkin asetelman, jossa hänellä ei ole varaa jättää tasaväkistä kamppailua pistetuomareiden käsiin, ja vastakkaiseen kulmaan nouseva haastaja hakee uransa suurta täyttymystä hänen kustannuksellaan. Lauantai-iltana nähdään, onko mestarin haarniska viimein kulunut puhki.