Ennakkoveikkaukset: Mayweather vs Alvarez ja Matthysse vs Garcia

Miljoonat silmäparit naulautuvat tv:n ääreen ja vielä useammat dollarit vaihtavat omistajaa, kun voittamat mestarit ”Pretty Boy” Floyd Mayweather Jr (44-0) ja Saul ”Canelo” Alvarez (42-0-1) kohtaavat vuoden suurimmassa nyrkkeilyottelussa Las Vegasin kasinolla. Ottelupainoksi on sovittu 152 paunaa.

Saman illan esiottelussa nähdään niin ikään lajin vannoutuneimpien fanien innolla odottama kevyen välisarjan herkkupala Danny Garcian ja Lucas Martin Matthyssen välillä. Boxing.fi:n asiantuntijaraati esittää epäluotettavat näkemyksensä otteluiden kulusta.

Floyd Mayweather Jr vs Saul ”Canelo” Alvarez

Miika Forsström: Mayweather W UD
Tästä tulee loistava ottelu kahden maailman taitavampiin nyrkkeilijöihin kuuluvien ottelijoiden kesken. Uskon että ensimmäiset noin kahdeksan erää tulevat olemaan tasaisia, kivikovaa taitonyrkkeilyä sisältäviä spektaakkeleita, missä molemmat saavat maistaa kovia osumia. Uskon Mayweatherin kokemuksen, iskunkestävyyden ja hurjan kunnon kääntävän ottelun loppuerissä hänen edukseen. Uskon Mayweatherin saavan väsähtävän Alvarezin lopussa pulaan, muttei kuitenkaan pihalle.

Tuukka Koistinen: Mayweather UD 12. Vaikkakin ko. matsi on ainoa perusteltavissa oleva ottelu ”Moneylle”, niin silti en usko Canelon olevan vielä täysin valmis haasteeseen. Canelo tullee antamaan hyvää painetta alkuerissä, mutta oppii pikkuhiljaa ”uskomaan lyöntiä”. Ottelun edetessä Mayweatherin brilijanttius tulee yhä enemmän esiin ja etenkin loppuerissä ottelu on hänen yksipuolista hallintaa. Mestari poimii haastajansa raakana.

Ville Niemonen: Mayweather UD12
Alvarez on vaarallisin haastaja, mitä maestrolle voidaan löytää, mutta sekään ei riitä. Mayweatherin kehä-älyn voittanutta ei ole. Alvarez pärjännee alussa oikeinkin hyvin, mutta ei tule ottelun jälkimmäisellä puoliskolla voittamaan erääkään.

”Money” vyöryy vastustamattomasti kohti kaikkien aikojen P4P-listan kärkipaikkaa.

Janne Romppainen: Perinteisen ajattelun mukaan 36 alkaa olla nyrkkeilijälle korkea ikä, mutta Floyd Mayweatherin otteissa vuosien kiito ei ole vielä näkynyt. Harva ottelutahti, tauot otteluiden välillä sekä lajihistoriaan parhaisiin kuuluva puolustustekniikka ovat aiheuttaneet sen, että mestari on säästynyt kovimmilta kolhuilta. Myöskään hänen ottelutyylinsä ei ole samalla tavalla altis iän vaikutuksille, kuin enemmän reaktionopeudesta elävien iskijöiden.

Alvarez on parantanut otteitaan jatkuvasti, kuten nuoren ja niukalta amatööriuralta ponnistavalta mieheltä voi odottaakin. Maailman eliittiin hän kuuluu jo nyt; kahden vuoden päästä hän olisi luultavasti vielä nykyistäkin parempi.

Ottelun yksi avainkohdista tulee olemaan lähikamppailu. Mayweather ei ole enää aikoihin ollut erityisen liikkuva nyrkkeilijä, vaan hän on hallinnut lähiottelutilanteet ylivertaisella tekniikallaan sekä fyysisellä voimallaan. Onnistuuko tämä vielä Alvarezin kaltaista isokokoista ja väkivahvaa koukkulyöjää vastaan, ja jollei, onko Mayweatherin kintereissä vielä kimmoisuutta taktiikan vaihtamiseen?

Alvarez on urhoollinen nyrkkeilijä, jolla on aseet tehdä Mayweatherin olosta tukala, mutta hänen voittoaan on vaikeaa nähdä. Mayweatherin ikiluotettava lead right tulee vierailemaan Alvarezin kasvoissa tiheästi, ja ilman puhkominen Mayweatherin ympäriltä on sekä fyysisesti että henkisesti raskasta nuorelle meksikolaiselle. Mayweather voittaa selvästi pistein tai loppuerien keskeytyksellä.

Lucas Martin Matthysse vs Danny Garcia

Miika Forsström: Garcia W UD
Uskon todella vakuuttavasti viime otteluissaan esiintyneen Matthyssen hyökkäävän ottelutyylin sopivan hyvin Danny Garcialle. Jenkillä on riittävästi taitoa, malttia, kovuutta ja ennen kaikkea iskutehoa Matthyssen hyökkäysten pysäyttämiseen. Veikkaan Garcian iskevän ottelussa kovimmat osumat useimmissa erissä ja nappaavan pistevoiton.

Tuukka Koistinen: Garcia TKO (keskierät), Mathysse saattaa olla liian tyytyväinen omaan erinomaisuuteensa ja lähtenee avoimeen iskujen vaihtoon. Tässä pätee anekdootti: ”The Bigger the blade, the smaller the shield”. Garcia on erinomainen lyömään vastaan, hänellä on rohkeutta sekä itsevarmuutta ottaa pari skodea suojaukseen ja kontrata kaveri siitä pihalle. Hän myös jatkaa mm. takakäden iskujaan upeasti tuplaten. Tästä syystä Mathyssen nenä kipeytynee keskierissä. Kehätuomari keskeyttää.

Ville Niemonen: Garcia KO3
Tämän matsin voittaja on vahvoilla Mayweatherin seuraavaksi vastustajaksi. En ihan ymmärrä Matthysse-hypeä (ei sillä, en ymmärtänyt Kovalev-fanaatikkojakaan ennen Cleverly-matsia) ja tämä matsi ratkeaakin vanhaan nyrkkeilytotuuteen: siinä vaiheessa kun aletaan lyömään tosissaan, voittaa se, joka on kotoisin Philadelphiasta. Yhtä kaikki, aivan fantastinen match-up.

Janne Romppainen: Argentiinalainen Matthysse on iskenyt itsensä suureksi yleisön suosikiksi räjähtävillä tyrmäyksillään. Komeisiin kaatoihin pystyviä nyrkkeilijöitä toisinaan yliarvostetaan etenkin nykyisen Youtube-sukupolven aikana, mutta edellisen kamppailun helppo voitto Lamont Petersonista todisti, että Matthysse on näyttävyyden ohella myös tehokas.

Garcia täräytti itsensä lopullisesti maailman huipulle tyrmäämällä 4-1 ennakkosuosikkina kehään nousseen Amir Khanin viime kesänä. Garcian nyrkkeily ei ole samalla tavalla näyttävää kuin Matthyssen, mutta monipuolisuudellaan ja tunnollisella työnteollaan hän on selvinnyt tähänastisista koetinkivistään ja ansainnut vähitellen nyrkkeilymaailman arvostuksen.

Juuri mikään lopputulos ei ole ottelussa mahdottomuus. Ratkaisu voi tulla nopeastikin, jos gladiaattorit intoutuvat iskusotaan, ja yhtä lailla kehässä voidaan nähdä kuluttava viivytystaistelu, joka ratkaistaan pistekortein. Veikkaan Matthyssen voittoa kuudennen erän paikkeilla, mutten lainkaan varmana asiastani.