Ennakko: Klitshko – Pulev

Nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Vladimir Klitshko hakee jatkoa pikkuhiljaa ennätyksellisiä lukuja lähentelevälle mestaruuskaudelleen, kun hän kohtaa lauantaina Hampurissa Bulgarian Kubrat ”Cobra” Pulevin. Kyseessä on neljäs kerta, kun ukrainalaismestari kohtaa yksimielisesti kovimman tarjolla olevan haastajansa, mikä on nykynyrkkeilyssä poikkeuksellista. Edelliset paalupaikalta hänen kaatoaan yrittämään lähteneet: Ruslan Tshagajev, David Haye ja Aleksandr Povetkin eivät kyenneet totisesti uhkaamaan Klitshkon voittoa. Yhteensä tittelinpuolustus on Dr Steelhammerille 17:s, jos asia lasketaan IBF-liiton kriteereiden mukaisesti.


Tämänkertainen haastaja kertoo saaneensa etunimensä Bulgarian valtion perustajan, tarunhohtoisen Kubrat-kaanin mukaan. Nimen hän on uskonut olevan enne: hänet on luotu suuriin tekoihin ja sankaruuteen ja hänen kohtalonsa on kirjoitettu tähtiin. 32-vuotias isänmaallinen nyrkkisankari on kotikonnuillaan superjulkkis, jonka aviopuoliso on maan suosituimpiin artisteihin lukeutuva poptähti Andrea. Aiemmin hänellä oli maine myös bulgarialaisen nyrkkeilyn pahana poikana ja juhlijana, joka on kuitenkin vuosien saatossa rauhoittunut rautaiseksi ammattilaiseksi.

Amatöörinä maansa mestaruuden ensimmäisen kreran jo 14-vuotiaana voittanut Pulev saavutti MM- ja EM-mitaleita ja ammattilaiskehissä hän on edennyt kohti huippua varsin nopeasti. Ammattilaisten EM-tittelin nappasi 2012 takomalla toisen jätin, Venäjän Aleksandr Dimitrenkon keskeytyskuntoon yhdennessätoista erässä. Muita Pulevin voittamia kärkipään nimiä ovat olleet Tony Thompson, Aleksandr Ustinov, Dominick Guinn ja Travis Walker.

Pulev on 193-senttisenä ja noin 110-kiloisena varsin keskikokoinen nykyajan raskassarjalaiseksi. Hän on teknisesti etevä ja monipuolinen nyrkkeilijä, jonka tekeminen kehässä perustuu ennen kaikkea hyvään etummaisen suoran käyttöön ja korkeaan suojaukseen. Toistaiseksi hänen leukansa ei ole osoittanut säröilyn merkkejä, joskaan hän ei ole myöskään kohdannut läheskään Klitshkon tasoisia hakkureita ennen tätä.

Nyrkkeilijänä Pulev on hieman tasapaksu: bulgarialainen on kohtalaisen nopea ja iskee terävämmin kuin yksitoista tyrmäysvoittoa kahdessakymmenessä ottelussa antaisivat olettaa, mutta kovin säkenöiviä erityisominaisuuksia hänellä ei ole. Pulev ottelee yleensä kamppailujen alut rauhallisesti ja lisää kierroksia vähin erin.


Vladimir Klitshkon ura on kulkenut nuoresta olympiavoittajasta raketin lailla nousseeksi ammattilaistähdeksi, rajujen tyrmäystappioiden myötä takaisin maan tomuun ja siitä harkitsevalla ja uupumattomalla työllä takaisin huipulle ja sarjan kestohallitsijaksi. Klitshkon viimeisimmästä tappiosta on aikaa reilut kymmenen vuotta, ja vuosikymmenen vierähtäessä hän on tehnyt sarjassa selvää jälkeä uransa viime vuonna lopettaneen veljensä Vitali Klitshkon rinnalla.

Vladimir Klitshko on lähes kaksimetrinen, aina huippuunsa harjoitellut, äärimmäisen tarkka ja tuhovoimainen nyrkkeilijä. Hänen otteluidensa viihdearvo vaihtelee suuresti, mihin nyrkkeilyn ystävät ovat toisinaan joutuneet pettymään. Hyökkääviä vastustajia vastaan Klitshko sitoo runsaasti ja välttelee iskujenvaihtoa viimeiseen saakka, mikä tekee otteluista toisinaan hyvin tapahtumaköyhiä. Tämä puoli ukrainalaisesta nähtiin viimeksi vuosi sitten Povetkinia vastaan. Silloin kun mestarin nyrkkeily lähtee todella rullaamaan ja hänen itseluottamuksensa on kunnossa, hän on vuorostaan monipuolinen ja vastustajansa suorilla murskaava pommittaja.

Klitshkon heikkoudeksi mainitaan pehmeä leuka, joka on tuottanut hänelle uran aikana kolme tyrmäystappiota. Mainittavaa tosin on, että edellisestä lattiassa käynnistäkin tulee mestarin osalta pian vuosikymmen täyteen, joten tämän heikkouden jätti on oppinut piilottamaan. Pienen kysymysmerkin Klitshkon ylle heit
tää ikä: maaliskuussa mittariin naksahtaa 39 ikävuotta ja 65 ottelun mittainen ura alkaa vääjäämättä jossain kohtaa vaatia verojaan. Ottelua Pulevia vastaan jouduttiin myös lykkäämään kahdella kuukaudella Klitshkon hauikseen tulleen vamman vuoksi.

Pulev on haastaja, jolla on taitoa ja kykyä aiheuttaa hankaluuksia ikääntyvälle mestarille, mutta hänen voittoonsa on vaikeaa uskoa. Pulevilla on hyvä vasen jabi, mutta Klitshkon vastaava isku kuuluu lajin kaikkien aikojen parhaisiin, ja ulottuvuusetunsa turvin hän tulee voittamaan suorien taistelun ennen pitkää. Pulev ei ole myöskään sellainen yhden iskun nukkumatti, joka etukäteen ajatellen voisi onnistua Ukrainan tornin romahduttamisessa, ja lähitilanteissa mestarin pythonmainen syliote estää vahinkojen tapahtumisen. Nähtäväksi jää, lähteekö Pulev ottamaan riskejä, jos hän jää ottelussa tappiolle: tähän tilanteeseen häntä ei ole aiemmin kukaan onnistunut alistamaan.

Uskomme ottelun olevan suhteellisen tasainen noin kuuden erän ajan, mutta sen jälkeen mestarin koko- ja voimaetu kallistavat koitoksen vääjäämättä hänen edukseen. Tyrmäykset ovat tällä tasolla aina mahdollisia, mutta turvallisin veikkaus lienee Klitshkon pistevoitto.