Ennakko: Wahlström vs Taylor

Naisten ammattinyrkkeilyn ensimmäinenkukoistuskausi koettiin 1990-luvun lopussa, kun Christy Martin, Lucia Rijker jaLaila Ali etunenässä nousivat esiintymään suurimpien iltojen esiotteluihinmaailmantähtien rinnalle. Kun naisnyrkkeily hyväksyttiin olympiakisoihin, lajinpainopiste siirtyi vahvasti amatööripuolelle, kunnes viime aikoinaammattilaispuoli on jälleen nostanut profiiliaan tuntuvasti. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lajin kaksi tämänhetkistä valovoimaista kärkinimeä,Suomen Eva Wahlström ja Irlannin Katie Taylor, iskevät yhteen Madison Square Gardenin tarunhohtoisessa kehässä, panoksenaan kevyensarjan MM-titteli.

Tähtinyrkkeilijät kohtasivat ensimmäistäkertaa mestaruusottelussa jo 2005, amatöörien EM-kisojen finaalissa Norjassa. Taylor oli ottelussa parempi, samoin kuin seitsemässä muussakin kohtaamisessavuosien varrella. Kaikkiaan Taylor rohmusi amatöörinä olympiakullan, viisimaailmanmestaruutta ja kuusi EM-kultaa, kun Wahlströmin saldo oli kaksi EM-hopeaa ja pronssi. Suomalainen on tehnyt uransa suurimmat maineteot nimenomaan ammattilaiskehissä, joihin Taylor vuorostaan siirtyi kaksi vuottasitten.

Irlannin Braysta lähtöisin oleva Katie Taylorkuuluu naisnyrkkeilyn suuriin pioneereihin ja on amatööripuolella ehdottomastimenestyksekkäin nyrkkeilijä kautta aikojen. Hänen tekemisessään yhdistyväterinomainen tekniikka, nopeus ja räjähtävyys, joilla hän teki arvokisakehissäselvää jälkeä häviten MM-tasolla vain kaksi ottelua. Voittoparaati päättyi suomalaisten hyvin muistamalla tavalla Rion olympiakisojen puolivälierään ja Mira Potkoseeen: suomalainen kykeni vastaamaan ennakkosuosikin taitoon japuristi täpärän mutta ansaitun pistevoiton.

Ammattilaisena molemmat sankarit ovat voittamattomia. Taylorin saldo on 11-0, viisi tyrmäystä, kun taas Wahlströmin lukemat osoittavat 22 voittoa ja yhtä ratkaisematonta sekä kolmea tyrmäystä. Uran yhteisestä vastustajasta, Argentiinan Anahi Esther Sanchezista molemmat selvisivät reippaalla pistevoitolla. Taylor on kevytsarjalaisena nyrkkeilijöistä fyysisesti hieman rotevampi, kun taas ylempää höyhensarjaa hallinnoivalla Wahlströmillä on puolellaan parin sentin pituusetu.

Taylor on tehnyt ammattilaisena vakuuttavaa jälkeä ja on Wahlströmiä kovaiskuisempi, mutta MM-ottelutasolla hänkin on kyennyt vain yhteen voittoon ennen täyttä aikaa. Lisäksi olympianyrkkeilypuolella Mira Potkonen osoitti, ettei Taylor enää ole fyysisesti ylivertainen kilpailijoihinsa verrattuna, vaan lajin tason nousu on kiristänyt kilpailua. Kymmeneräinen koitos korostaa lisäksi kuntopuolta, joka on Wahlströmin suurimpia vahvuuksia.

38-vuotiaana Wahlström ei välttämättä ole enää fyysisesti uransa aivan parhaassa iskussa, muttei todennäköisesti myöskään kovin kaukana siitä. Äärimmäisen tunnollisesti hoidettu harjoittelu, maltillinen ottelumäärä, suoraviivaista iskujenvaihtoa välttävä tyyli ja kahden minuutin erät viittaavat siihen, ettei nyrkkeilijäksi korkeahko ikälukema todennäköisesti muodostu ratkaisevaksi tekijäksi myöskään Gardenin kehässä.

Kotikehätyyli kompastuskivenä?

Nyrkkeilijänä Wahlström on pitkäaikaisenentisen valmentajansa Risto Merosen mallituote. Merosen teroittamia oppeja ovat olleet runsas liike, tarkka suojaus ja riskien kaihtaminen. Neuvot ovatkin purreet hyvin, mistä kielivät suomalaisen hyvänä säilynyt terveys sekä pitkä tahraton ottelulista.

Lauantaisen kamppailun voittotaistelun osaltasapluunassa piilee kuitenkin myös kaikkein suurin haaste, sillä tekniikassaanja fysiikassaan Wahlström ei lopultakaan häviä Taylorille kovinkaan paljoa, ja kokemus on suomalaisen puolella. Wahlströmin ottelutyyli ja -strategia, jossa erät pidetään tietoisesti suhteellisen tasaisina ja iskujenvaihtotilanteet vähissä, sopii kuin räätälöitynä kotikehän ottelijalle, jolla on aina puolellaan niukka etu pisteytyksessä. Vaikka nyrkkeilysäännöt eivät eriarvoistatuomarointia tunnekaan, ilmiö on lajissa erittäin tuttu: vieraskehässäerävoiton ottaakseen on osoitettava olevansa selvästi vastustajaa parempi.

New Yorkin valoissa Wahlströmin on pystyttävä paitsi uransa parhaaseen esitykseen, myös ottelemaan itselleen poikkeuksellisen aloitteellisella ja kovatahtisella ottelutyylillä. Sen ei tarvitse tarkoittaa ryskäämistä lähiottelussa, mutta myös kaukoetäisyyden pistenyrkkeilyyn on löydyttävä uusi vaihde, ja sellaisen esiin kaivaminen vaatii nyrkkeilijältä ja uudelta valmentajalta Risto Juvoselta pieniä sankaritekoja. Asia varmuudella tiedostetaan suomalaisleirissä, mutta nyt uusi taktiikka on saatava toimimaan saman tien ja kovimmassa mahdollisessa paikassa. Tyrmäysvoittoa Wahlström ei ota, joten pisteitä on kerättävä paljon ja tehokkaasti.

Totuuden nimissä on todettava, että Taylor on ottelun selkeä ennakkosuosikki ja hänen pistevoittonsa näyttää todennäköisimmältä lopputulemalta. Wahlström on kuitenkin nauranut hersyvää nauruaan ennakkoluuloille ja todennäköisyyksille ennenkin. Mikä olisikaan ollut vedonlyöntisuhde sille, että EM-finaalin vuonna 2005 hävinnyt nuori nainen tulisi olemaan Gunnar Bärlundin jalanjälkien seuraaja Madison Square Gardenin pääareenalla?

Illan varsinaisessa pääottelussa keskisarjanmaailmanmestari Saul Canelo Alvarez tavoittelee uutta aakkostitteliä lanteilleen Ison-Britannian Rocky Fieldingia vastaan. Brittihaastajan ottelulista on numeroiden valossa komea 27-1 (15), mutta hänen voittosarakkeestaan puuttuvat Saksan Tyron Zeugea lukuunottamatta kovat nimet, ja tappio WBSS-turnausvoittaja Callum Smihtia vastaan päättyi ensimmäisen erän tappioon. Odotettavissa on, että The Ring -lehden pound-for-pound-listan kolmonen pääsee nautiskelemaan selvästi helpommasta iltapuhteesta raskaiden Gennadi Golovkin -otteluiden jälkeen hakiessaan komistusta näyttävälle ottelulistalleen 50-1-2 (34).

Tämä historiallinen tapahtuma on katsottavissa Viaplay-palvelussa.

JANNE ROMPPAINEN