Ennakko: Wahlström – Santana

Ennakkoon ajateltuna Espoon perjantaisen nyrkkeilyillan tasaisin ja jännittävin kamppailu käydään naisten ylemmässä höyhensarjassa, kun Eva Wahlström puolustaa viime vuonna saavuttamaansa WBC-titteliä ensimmäistä kertaa. 35-vuotias suomalainen kohtaa nyt huomattavasti kovemman haasteen kuin mestaruusvyön Natalia del Valle Aguirrea vastaan napatessaan ja todennäköisesti samalla uransa parhaan vastustajan.

Perjantainen haastaja, Dominikaanisen tasavallan Dahiana Santana aloitti uransa jo teinityttönä 2002. Ensimmäiset vuodet olivat luonnollisesti hankalia, mutta 31-vuotiaan sotaratsun otteet ovat tiivistyneet jatkuvasti kokemuksen karttuessa. Uransa seitsemästä tappiosta viisi Santana kärsi viime vuosikymmenen puolella ja myös ainoa keskeytystappio on vuodelta 2005. Santanan listalukemat ennen perjantaita ovat kunnioitusta herättävät 35-7 (14).

Naisten nyrkkeilyn arvolistojen ja mestaruustitteleiden maailma on, jos mahdollista, vieläkin sekavampi kuin miesten. Tilastot kertovat Santanan olevan entinen IBF-liiton tunnustama höyhensarjan mestari sekä WBA-liiton väliaikainen tittelinhaltija. Tietokoneranking Boxrec vuorostaan sijoittaa Santanan nykyisessä painoluokassa maailman neljänneksi parhaaksi, kaksi pykälää Wahlströmin taakse.

Santana on todellinen uhka suomalaisen tappiottomalle ottelulistalle

Mestaruustitteleitä enemmän kertovat videot, ja niiden perusteella Santana on todellinen uhka suomalaisen tappiottomalle ottelulistalle, joka näyttää tällä hetkellä lukemia 16-0-1 (3).

Santana on Wahlströmin kanssa samanmittainen ja myös heidän tyyleissään on paljon yhtenevää.  Samoin kuin mestarilla, Santanan nyrkkeilyn perustana on hyvä jalkatyö. Erityisesti Dominikaanisen tasavallan haastaja liikkuu vastustajansa hyökkäysten alta pois liukkaasti ja hakee vastaiskupaikkoja tarkoille suorilleen. Haastajan tyrmäyslukema on komea, mutta useimmat kaatuneet vastustajat ovat olleet reilusti tappiolistaisia, joten iskutehossa ei välttämättä ole suurtakaan eroa.

Wahlströmin uran tähän mennessä paras vastustaja, Kenian Fatuma Zarika, piti suomalaista reilu vuosi sitten ahtaalla. Zarika pystyi vastaamaan Wahlströmin nopeuteen ja tarkkuuteen, mutta lopulta suomalaisen fyysinen vahvuus ja taistelutahto riittivät nipistämään hänelle voiton yhden erän erolla. Santana vaikuttaa yhtä nopealta kuin Zarika, mutta on tätä kookkaampi ja enemmän voittamaan tottunut.

Kahden vastaiskijän ottelusta voi odottaa erittäin tasaista shakkiottelua

Kahden vastaiskijän ottelusta voi odottaa erittäin tasaista shakkiottelua, jossa erävoitot ratkeavat mahdollisesti muutaman osuman erolla ja näkemyserot voivat nousta ratkaisevaan osaan. Wahlströmillä lienee niukka etu lähiottelutilanteissa, mutta niihin pakottautuminen tulee olemaan erittäin hankalaa. Toisaalta Santanan tyyliin kuuluu kierrellä välillä passiivisesti alta pois suojaustaan alhaalla pitäen, mikä saattaa näyttää pistetuomareiden silmiin negatiiviselta. Näihin tilanteisiin kokeneen suomalaisen on syytä perjantaina iskeä.

Kotikehä ja Wahlströmin kyky löytää reservistään lisävaihteita vaikeilla hetkillä tekevät hänestä hienoisen suosikin. Muu kuin täysiaikaottelu olisi yllätys, mutta teknisiä ja taktisia hienouksia tullaan todennäköisesti näkemään yllin kyllin.

Tämä jännitysnäytelmä on nähtävissä suorana Katsomo.fissäja paikanpäällä Espoon Metro-areenassa.