Ennakko: Vladimir Klitshko vs Anthony Joshua

1990-luvun alussa raskaansarjan maailmanmestari Evander Holyfieldille irvailtiin, kun huippukunnossaan ollut nuori hallitsija tarvitsi pistetuomareiden apua kaksi nelikymppistä ex-mestaria kukistaakseen. Holyfieldin ottelua George Foremania vastaan markkinoitiin nimellä ”The Real Deal vs The Surreal Deal” osoittaen, miten käsittämätön 42-vuotiaan entisen mestarin paluuyritys oli, ja vuotta myöhemmin Larry Holmes vieläpä yritti samaa.

Niin ovat ajat muuttuneet, että kun tulevana lauantaina 41-vuotias, lähes vuosikymmenen mestaruutta kantanut Vladimir Klitshko kapuaa Wembleyn kehään nuoren ja tuhovoimaisen Anthony Joshuan kanssa, ottelu ei ole enää kuriositeetti vaan suurin raskaansarjan tapahtuma vuosikausiin. Monien, varsinkin yhdysvaltalaisten näkemysten mukaan kaiken saavuttanut Klitshko ottelee lisäksi jopa perinnöstään nyrkkeilijänä.

 

Anthony Joshua GBR 18–0 (18)

Lontoon olympialaisissa 2012 kultaa voittaneesta Joshuasta voidaan sanoa, että hän on saanut ammattilaisurallaan tähän saakka kaiken valmiiksi tarjoiltuna ja pureskeltunakin. Kolmen ja puolen vuoden mittaisella ammattilaisurallaan hän on ehtinyt tienata mittavan rahasumman, hankkia mestaruusvyön ja saada otsansa ylle painoluokan tulevan kuninkaan kruunun sekä messiaan sädekehän – kohtaamatta kertaakaan nyrkkeilijää, joka olisi otteluhetkellä arvostettu yleisesti sarjan kärkikymmenikköön. Tällä hetkellä hänen vastustajistaan Dillian Whyte on tosin arvioitu sarjan kahdeksanneksi The Ring -lehdessä, paljolti sen vuoksi, että hän aiheutti Joshualle vaikeuksia. Illan päätähti itse on saman listauksen vitonen.

Joshuan, 27, maine perustuu toistaiseksi lähinnä olympialaisten urotekoihin ja ennen kaikkea kehässä osoitettuun potentiaaliin. Samanlaista ulottuvuuden, nopeuden, iskuvoiman ja koukkusarjojen yhdistelmää ei ole esitellyt kukaan historian aiempi raskassarjalainen. Itse asiassa lähin verrokki Joshualle tässä suhteessa onkin – Vladimir Klitshko nuoruutensa päivinä.

Erityistä Joshuassa on ollut tapa, jolla hän on vastustajansa päihittänyt: yleensä kaikkia vastaan selviytyvä Kevin Johnson lakosi kahdessa erässä, aiemmin voittamaton Charles Martin niin ikään, ja seitsemänteen asti jaksanut Whyte osoitti myöhemmin ottelussaan Derek Chisoraa vastaan leukansa olevan luja, mutta Joshuan ryöpytystä se ei kestänyt.

Kuten kaikki nyrkkeilyä seuranneet kuitenkin tietävät, lajissa on täysin eri asia näyttää hyvältä keskinkertaista vastustajaa vastaan kuin nujertaa huippumies. Ammattilaisena Joshua ei ole vielä joutunut esittämään, miten hän jaksaa myöhemmissä erissä tai mitä tapahtuu, jos kovan luokan tyrmääjä lyö häntä takaisin. Vanha mestarismies saattaa hyvinkin esittää hänelle nämä kysymykset ensi viikonloppuna.

 

Vladimir Klitshko 64–4 (53)

Klitshko on 41-vuotiaana urallaan uuden haasteen edessä. Yhdentoista ja puolen vuoden tappiottoman taivalluksen päättyminen puolitoista vuotta sitten sai monet ennakoimaan ukrainalaislegendan lopettamista, kun hänen toivomansa uusintaottelu Tyson Furya vastaan ei toteutunutkaan. Kun maailmanmestari Fury on edelleen urallaan sivuraiteella, Klitshko hämmästytti monet suostumalla kohtaamaan sarjan pelätyimmän nuoren haastajan, vaikka vedonlyöjät odottavat hänen kokevan selkäsaunan.

Joshuan voittoa povaavat muistavat varmasti Klitshkon kaksi dramaattista tyrmäystappiota vuosituhannen alusta. Näiden ja jokusen lattiassakäynnin vuoksi Klitshko on siitä pitäen kantanut lasileuan mainetta, vaikka itse asiassa hänen aikansa maailman huipulla lukua ottamatta on kaikkien aikojen pisin. Toinen huomionarvoinen seikka on, että kun Klitshko ei saanut kamppailua Furya vastaan kulkemaan mielensä mukaan, hän taipui lopulta tappioon yllättävän sopuisasti. Epäilijät kysyvät, voiko ikämies kaivaa esiin uudenlaista taistelutahtoa nyt, kun ukko vastakkaisessa kulmassa on vielä edellistäkin vaarallisempi ja häijympi.

Ottelun hyväksyminen vieraskehässä viittaa siihen, että Klitshkon leirissä miehen mahdollisuuksiin uskotaan ja kamppailusta halutaan mestarin kunnianpalautus. Valtteja ukrainalaisen jykevässä kourassa ehdottomasti edelleen on: hänen kokemusetunsa on valtava, vasen jabi kuuluu edelleen lajihistorian parhaisiin ja yli puolensataa miestä nukuttaneet vasen koukku ja oikea suora tulevat varmuudella olemaan kovimmat iskut, joiden kanssa Joshua on koskaan joutunut pärjäämään.

 

Ottelu

Varsinkin Ison-Britannian suunnalla moni on laskenut yhteen Klitshkon ikääntymisen, hänessä vastustajan osuman jälkeen heräävän paniikin ja Joshuan tuhoisat sarjat ja saanut tulokseksi kotikehän miehen nopean tyrmäysvoiton. Lopputulos on täysin mahdollinen: niin hurjalta näyttää Joshuan potentiaali nyrkkeilijänä.

Enemmistö uskoo Joshuan voittoon kamppailun keskierien tienoilla. Klitshko kohtaa kenties ensimmäistä kertaa urallaan tilanteen, jossa vastustaja on käsistään häntä nopeampi ja jonka fyysiset voimat riittävät vastaamaan hänen sitomistaktiikkaansa. Klitshko tuskin sortuu samanlaisiin virheisiin kuin vuonna 2003 Corrie Sandersia vastaan, jolloin nopea ja ulottuva eteläafrikkalainen pommitti hänet unten maille, mutta jos Joshua saa kamppailussa aloitteet ja ehtii iskuillaan perille ennen Klitshkoa, on ajan kysymys, koska giljotiini tulee putoamaan.

”…Jos hän on niin hyvä kuin miltä näyttää”

Ennakoinnit pohjaavat kuitenkin kahteen suureen jos-sanaan. Britti voittaa kamppailun vaivattomasti, 1) Jos hän on niin hyvä kuin miltä näyttää ja 2) Jos Klitshko on todella tullut vanhaksi, mihin Fury-ottelu viittasi.

Saattaa kuitenkin olla, että vastustajana Fury oli Klitshkolle mahdollisimman epäsopiva: Furyn poikkeuksellinen liike, kyky otella riskittömästi sekä vartalon voimat olivat kombinaatio, jonka kanssa Klitshko ei päässyt pelaamaan tyypillistä jabiin, oikeaan suoraan ja runsaaseen sitomiseen perustuvaa shakkiaan. Myös Furya edeltänyt haastaja Bryan Jennings aiheutti liikkeellään Klitshkolle hetkittäin ongelmia, sen sijaan suoraviivaiseen iskujenvaihtoon jäänyt Kubrat Pulev muuttui tiskirätiksi legendan käsissä.

”…pystyykö hän suojautumaan laserintarkalta vasemmalta…”

Joshua ei ole yhtä liikkuva kuin maanmiehensä eikä hän ole ainakaan vielä osoittanut samanlaista kykyä sopeutua vastustajan ottelutaktiikkaan kuin mikä Furylla on. Kestääkö hänen itseluottamuksensa, jos Klitshko pääsee kolauttamaan häntä vastaiskullaan, pystyykö hän suojautumaan laserintarkalta vasemmalta ja riittääkö hänen pyöreiden lihastensa kestävyys, jos ukrainalainen onnistuu hilaamaan hänet mestaruuserien syviin vesiin?

Joshua on ottelun suosikki – ansaitusti – ja hänen voittonsa olisi lajin tulevaisuuden kannalta suotavampi kuin Klitshkon, jonka ura vääjäämättä päättyy pian. Ottelu Joshuan ja jonain päivänä kehään palaavan Tyson Furyn välillä voisi rikkoa jälleen Ison-Britannian nyrkkeilyn kaikki ennätykset vuosikymmenten ajaksi. Klitshko ei kuitenkaan lähde kehään häviämään, ja vaikka Wembleyn kehässä tulisikin tappio, muutaman vuoden kuluttua hänen nimensä löytyy lajihistorian suurten legendojen listasta. Lauantain ottelu on vain sen historiankirjoituksen viimeinen rivi – ja Joshuan ensimmäinen.

JANNE ROMPPAINEN