Ennakko: Vaasan Grande Finale

Vaasan WS Areenalla lauantai-iltana miteltävä ammattinyrkkeilytapahtuma sisältää ennakkoon arvellen kaksi tasaista ja varsin mielenkiintoista suomalaiskoitosta, sekä ranskalaistähti Johann Duhaupas’n uusimman (huonosti pehmustetun) haastekintaan heiton Robert Heleniuksen suuntaan. Paikkana yökerhosta nyrkkeilyareenaksi muuttuva WS Areena on tiivistunnelmainen, joten siltä osin puitteet ovat mallikelpoiset.

Johann Duhaupas vs Jevgeni Orlov, raskassarja 10 erää

Kyseessä on itse asiassa uusintaottelu, sillä Duhaupas ja Orlov iskivät yhteen jo kahdeksan vuotta ja Orlovin tapauksessa 20 kiloa sitten. Silloin Duhaupas vei kamppailun kuuden erän jälkeen pistein, mutta nyt on haussa varmasti voitto ennen täyttä aikaa. 207-senttinen ja 140-kiloinen Orlov perustaa nyrkkeilynsä ennen kaikkea rikkomiseen ja nojailuun, mutta saattaa tällä taktiikalla olla yllättävän hankalasti tyrmättävä Duhaupas’n kaltaiselle tekijämiehellekin, joka ei kykene nopeisiin rytminvaihtoihin. Todennäköistä on että kamppailu alkaa pystypainin merkeissä, mutta loppu koittanee noin kamppailun puolenvälin paikkeilla.

Mika Joensuu vs Mathias Eklund, ylempi keskisarja 8 erää

Oulun Mika Joensuu ehti amatöörinä SM-mitalille asti ennen siirtymistään paidattomiin kehiin jo 19-vuotiaana 2005. Joensuu takoikin kunnioitettavat listalukemat 14–6 (4) mutta on ollut poissa kilpanyrkkeilyn parista viimeiset vuodet. Suurimpina meriitteinä Joensuulla ovat toistaiseksi olleet SM-titteliottelu 2010 ja vierailu Tanskan ex-Euroopanmestari Christian Bladtin vastustajana.

Vaasan 32-vuotias Mathias Eklund voitti amatöörinä niin ikään SM-pronssia ja on kilpaillut suhteellisen aktiivisesti parin vuoden mittaisella ammattilaisurallaan, jonka saldo on nyt 7-0-1 (3). Kamppailu on asetelmiltaan varsin tasaväkinen: Joensuulla vaikuttaisi olevan enemmän teknistä osaamista, mutta Eklund on parantanut otteitaan tasaisesti ja hän lienee ottelutuntumansa ansiosta ennakkosuosikki.

Veli-Pekka Mattila vs Dimitri Faltin, keskisarja 6 erää

Ilmajoen V-P Mattila on tähänastisella urallaan ehtinyt osoittaa olevansa reippaalla asenteella hanskaava yleisön lämmittäjä. Uralukemat 4-0-1 (0) kerännyt Mattila etenee vakaasti ja tarjoilee runsaasti iskuja lähitilanteissa, mikä lienee ainoa mahdollinen taktiikka 169-senttiselle iskijälle. Vastustajaansa kolme vuotta vanhempi helsinkiläinen Dimitri Faltin, 35, on vuorostaan saavuttanut kaksi voittoa ja yhden tappion tähän mennessä.

Mattilan vahvuudet ovat hyvässä työmäärässä, kun taas liikkuvat vastustajat tuottavat hänelle eniten vaikeuksia. Faltin vuorostaan on ennen kaikkea pistenyrkkeilijä, jonka suurimmat heikkoudet ovat iskunkestävyydessä. Näistä syistä jokseenkin mikä tahansa on mahdollista puolen tusinan erän aikana.

Näiden lisäksi illassa esiintyy moninkertainen amatöörien Suomen mestari ja lajin kovimpiin suomalaislupauksiin kuuluva Antti Hietala, joka tavoittelee uransa kolmatta voittoa unkarilaisen Richard Baban kustannuksella. Illan avaa vuorostaan raskaansarjan vaasalaisdebytantti Pirkka Suksi, joka on hankkinut tähänastiset kannuksensa potkunyrkkeilyn puolelta.

Tapahtuma on katseltavissa suorana lähetyksenä lauantai-iltana IS Extra -palvelun kautta.