Ennakko: Tyson Fury vs Vladimir Klitshko

Raskaansarjan MM-ottelu, 28.11.2015. Esprit Arena, Düsseldorf

Kokemus kohtaa nuoruuden ja kliininen ammattimaisuus luonnonlapsimaisen riehakkuuden niin kehässä kuin sen ulkopuolellakin. Ison-Britannian Tyson Furyn ja Ukrainan Vladimir Klitshkon välinen raskaansarjan MM-taisto on kerännyt kiitettävästi palstamillimetrejä Euroopassa, ja ottelun ympärillä on pitkästä aikaa saatu aistia vanhaa kunnon karnevaalihenkeä.

 

Tyson Fury 24–0 (18)

27-vuotias manchesterilaislähtöinen Fury on hoitanut oman osansa tulevan MM-ottelun markkinoinnista värikkäällä tyylillään. Jättikokoinen luonnonlapsi on jaellut haastatteluissa ja aiemmissa ottelutapahtumissa nyrkkeilytraditioille kunniaa tekeviä itseriittoisia lausuntoja, kertoillut tarkoitushakuisesti epäkorrekteja näkemyksiään useista elämänaloista sekä viihdyttänyt ennen kaikkea itseään lauluesityksillään. Tuleva kamppailu onkin saavuttanut enemmän julkisuutta kuin mikään raskaansarjan ottelu viime aikoina Vladimir Klitshkon ja Alexander Povetkinin parin vuoden takainen mittelö pois lukien.

206-senttisen Furyn karisma jakaa ymmärrettävästi yleisön mielipiteet. Jotkut näkevät hänet kuplana, joka paikkaa poskisolistisooloillaan puutteellisia kykyjään ja jonka Klitshko tulee palauttamaan tylysti takapulpettiin. Toisille nyrkkeilyn seuraajille hän on kuitenkin raikas tuulahdus inhimillisyyttä värittömäksi muuttuneeseen ammattinyrkkeilyn maailmaan, ja hänen voittoaan toivotaan lajin tulevaisuuden nimissä.

Vähintään yhtä lailla kuin persoonallaan Fury aiheuttaa näkemyseroja myös kehätöillään. Kriitikoiden on helppoa osoittaa hänen ottelulistastaan se ilmeinen fakta, ettei britti ole koskaan kohdannut sarjan kärkikymmenikköön kuuluvaa nyrkkeilijää. Youtube-klippi, jossa Fury lyö vahingossa itseään kohokoukulla, on noussut kulttimaineeseen, ja kolme ottelua sitten alipainoinen Steve Cunningham iski hänet raskaasti lattiaan. Ei tarvita suurtakaan tarkoitushakuisuutta päätellä, että näiden seikkojen valossa todennäköisin lopputulos lauantaina on Klitshkon tyrmäysvoitto.

Nyrkkeilyä vähemmän seuraavilta faneilta on jäänyt kuitenkin hetkittäin huomaamatta, että vaikka Fury on imagoltaan edelleen samanlainen klubiottelutason kehämellastaja kuin uransa alussa seitsemän vuotta sitten, urheilijana hän on nykyisin jo toinen mies. Fury liikkuu kehässä pehmeämmin kuin juuri kukaan 120-kiloinen nyrkkeilijä lajin historiassa. Hänen vasen suoransa on erittäin ulottuva ja työteliäs, ja hän nyrkkeilee etevästi molemmista otteluasennoista, mikä niin ikään on poikkeuksellista sarjan huipulla.

Furyn vartalon voimat ovat mahtavat ja lähiottelussa hän kykenee rikkovalla tyylillään uuvuttamaan monet. Lauantainen haastaja on myös aina ollut nousemaan kamppailuihin altavastaajana, muun muassa David Hayea vastaan, ja kehän sisällä hän tekee kaikkensa voiton eteen. Joskus ansioituneetkin haastajat nousevat uransa suurimpaan otteluun ennalta lyötyinä, mutta tästä tuskin on Furyn tapauksessa pelkoa.

Tysoon Fury on myös osoitus siitä, että ammattinyrkkeilyssä ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita. Hänen tekniikkansa on perinteisessä mielessä puutteellinen, mutta omintakeinen tyyli yhdistettynä massiiviseen fysiikkaan saattaa tehdä mestarin iltapuhteesta rankan.

Ennen ottelua Tyson Fury on rankattu Klitshkon kolmanneksi haastajaksi The Ring -lehden listoilla, edellään vain Alexander Povetkin ja Deontay Wilder.

 

Vladimir Klitshko 64–3 (53)

Mestaruuden käsite on nykynyrkkeilyssä ongelmallinen reilut kolme vuosikymmentä jatkuneen liittosekamelskan vuoksi, eikä Klitshkonkaan hallintokauden kestoa voida yksiselitteisesti mitata. Fakta on kuitenkin se, että hänen edellisestä tappiostaan on yksitoista ja puoli vuotta, ja koko tuon jälkeisen ajan Ukrainan legenda on nyrkkeillyt sarjan huipputasolla. Peräkkäisten voittojen lista on 22 ottelun mittainen. Näillä lukemilla, samoin kuin koko uran voitto- ja tyrmäysmäärillä, hänen nimensä on jo vankasti kaikkien aikojen parhaimmiston seurassa.

Nyrkkeilyn asiantuntijat ovat yleisesti sitä mieltä, ettei Klitshkon aikakausi kuulu sarjan historian kovatasoisimpiin, ja usein häntä on aiheellisestikin syytetty pitkäveteisistä tai sääntöjenvastaisista otteista. Niin ikään kriitikot vetoavat edelleen hänen kolmeen tyrmäystappioonsa osoituksena siitä, mitä tapahtuisi, jos Klitshko olisi joutunut kohtaamaan huippukuntoisen Mike Tysonin tai Lennox Lewisin. Kiistatonta on kuitenkin se, että veljeään lukuun ottamatta mestari on kohdannut kaikki aikakautensa parhaat haastajat, ja hänen viimeisimmästä kanveesilla käynnistäänkin on yli vuosikymmen aikaa – ennätyspitkä jakso muuten sekin.

Klitshkon aseet ovat kaikille nyrkkeilyn ystäville tutut: 198 sentin pituus, murhaavan ulottuva, tarkka ja kova vasen suora, pienessä tilassa sinkoutuva koukku, oikean käden tuhovoimainen Steelhammer, ilmatiivis suojaus sekä lähitilanteet tukahduttava sitomistaktiikka. Maaliskuussa pyöreät 40 vuotta täyttävä mestari ei ole enää aivan yhtä nopea ja liikkuva kuin uransa parhaina vuosina, mutta ei myöskään anna näissä ominaisuuksissa tasoitusta kenellekään kokoiselleen.

Viimeisimmässä ottelussaan huhtikuussa Bryan Jenningsiä vastaan Klitshko hävisi pitkästä aikaa pari erää, ja tuossa ottelussa sai ensimmäistä kertaa myös varoituksen sitomistaktiikastaan. Lauantain ottelun alla on pohdittu, ovatko nämä orastavia merkkejä hegemonian nujertumisesta vai pysyykö valtikka jälleen tiukasti ukrainalaisen karhunkourissa.

 

Ottelu

Harvoin koetaan nyrkkeilyottelua, jossa asiantuntijoiden ja fanien veikkaukset jakautuvat yhtä jyrkästi kahteen leiriin ja molemmille näkemyksille löytyy vahvat perusteet. Suurin osa tuntuu odottavan Klitshkon nopeaa tyrmäysvoittoa Düsseldorfin kehässä: Fury ottelee ensimmäistä kertaa tällä tasolla, tarjoaa mestarille suuren maalin, haksahtaa puolustustyöskentelyssään suhteellisen usein otteluiden alkupuolella eikä ole varsinainen yhden iskun tyrmääjä. Liiaksi ei pidä yllättyä, jos Klitshko lakaisee vasemmalla koukullaan Furyn unten maille ottelun alkupuolella samaan tapaan kuin Kubrat Pulevin vuosi sitten.

Fury tuo kuitenkin kamppailuun elementtejä, joita Klitshko ei ole aiemmin kohdannut. Ensimmäistä kertaa mestari kohtaa vastustajan, joka on häntä itseään pidempi ja ulottuvampi. Klitshko on voinut aina turvata kamppailuissaan siihen, että hän yltää suorallaan vastustajaa kauemmaksi, mutta nyt asetelma on päinvastainen. Edellisellä kerralla Jenningsin pistenyrkkeily tuotti mestarille ajoittaisia ongelmia, ja Fury on yhdysvaltalaista selvästi kookkaampi ja monipuolisempi.

Niin ikään Furyn voimat saattavat aiheuttaa sen, että Klitshkon sitomistaktiikka ei toimi, vaan hän joutuu ottamaan Furysta mittaa myös lyhyen etäisyyden rouhinnassa ja painissa. Kestävätkö ikääntyvän mestarin jalat ja hermot, jos haastaja pääsee vuorostaan roikkumaan hänen niskassaan ja nakuttamaan koukkujaan korvallisille? Lähiottelu on Furyn heiniä, ja siinä Klitshkoa ei ole todella testattu aikoihin.

On myös muistettava että 39 vuotta on mittava ikä raskaansarjan nyrkkeilijälle: ainoastaan George Foreman on puolustanut mestaruutta menestyksekkäästi tätä vanhempana. Jatkaako Klitshko ennätyksellisiä numerosarjojaan, vai onko lauantai-ilta 12 vuotta nuoremman Furyn? Jos Fury selviää alkueristä jaloillaan, pääsee hätyyttelemään Klitshkoa jabillaan tai pakottamaan tämän koukkusotaan, kamppailu voi käydä hyvin kiinnostavaksi. Parempi mies voittakoon, vaikka yleisön korvien kannalta olisikin suotavaa, ettei Furyn voitonlaulua kuultaisi.