Ennakko: Tyson Fury vs Deontay Wilder II

Panokset eivät tästä paljoa korkeammiksi yllä. Tyson Fury, 29-0-1 (20), on raskaansarjan lineaarinen maailmanmestari ja The Ring -lehden rankingykkönen, Deontay Wilder, 42-0-1 (41) saman listan kakkonen ja vedonlyöntien äärimmäisen täpärä ennakkosuosikki. Molemmat ovat aiheuttaneet toisilleen uran ainoan tahran, ottelulistoissa näkyvän merkinnän ratkaisemattomasta. Ensimmäisessä kohtaamisessa erävoittoja vei enemmän nimiinsä taiturimainen Fury, lähellä tyrmäysvoittoa oli nukkumattia kintaissaan kantava Wilder. Viikonloppuna modernin nyrkkeilymaailman mekassa, Las Vegasin MGM Arenan 17 000 katsojan edessä ratkotaan lopullisesti, kenelle kuuluu alkavan vuosikymmenen nyrkkeilyvaltikka.

”…psykologisten operaatioiden osalta hän on suoranainen velho”

Tyson Fury, 31, ei välttämättä vielä kuulu lajihistorian suurimpiin mestareihin, mutta psykologisten operaatioiden osalta hän on suoranainen velho. Britti onnistuu ennen jokaista suurta kamppailuaan luomaan tilanteen, jossa toimittajat ja suuri yleisö vakavasti arvuuttelevat hänen ottelukuntoaan, eikä epävarmuus voi olla vaikuttamatta vastustajankin valmistautumiseen. Myös tulevan viikonlopun sähköisen uusintaottelun edellä Fury on ollut pahaenteisen hiljaa, ja huhut hänen ottelupainostaan sekä edellisessä ottelussa pahoin kolhiutuneen silmäkulman kunnosta ovat saaneet pontta. Toistaiseksi uran pääotteluissa on kuitenkin aina nähty huippukuntoinen mestari, ja samaan kannattaa varautua myös varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Joulukuussa 2018 käydyn ensimmäisen Wilder-ottelun jälkeen Tyson Fury on esiintynyt kahdesti tositoimissa. Heppoinen Tom Schwarz tippui helposti kahdessa erässä kesäkuussa, mutta syyskuussa Ruotsin sisukas Otto Wallin pakotti Furyn paiskimaan töitä täydet 12 erää, aiheutti tälle raporttien mukaan 47 tikkiä oikean silmän yläpuolelle ja näytti ottelun puolivälin tienoilla kamppailevan totisesti voitosta, vaikka piste-ero lopulta selvä olikin. Oliko vasenkätisen Wallinin tyyli Furylle yllättävän vaikeasti oteltava, olivatko britin ajatukset jo seuraavassa ottelussa vai nähtiinkö hänen arsenaalissaan uudenlainen heikkous, siihen vastaus saadaan vasta viikonloppuna.

”The Bronze Bomber” Deontay Wilder, 34, näyttäytyi niin ikään kahdesti menneen vuoden aikana esiintyen tyylilleen uskollisesti. Dominic Breazeale pyörtyi reilussa kahdessa minuutissa, ja vanha kiistakumppani Luis Ortiz kohtasi taipaleensa pään seitsemännessä erässä johdettuaan siihen saakka pisteissä selvästi.

”Fury on isokokoiseksi nyrkkeilijäksi erittäin monipuolinen, mutta ennen kaikkea mestarillinen taktikko”

Furyn tietynlaiseen magiikkaan kuuluu sekin, että monesti hänen otteluistaan jäljelle jäävä mielikuva ei täysin vastaa kehätodellisuutta. Ottelu, jossa hän nousi maailmanmestariksi, oli erittäin hidasvauhtinen ja tapahtumaköyhä kehäshakki Vladimir Klitshkoa vastaan, jossa Fury nipisti erän toisensa jälkeen niukimmalla mahdollisella erolla. Jälkikäteen kamppailusta on puhuttu britin taidonnäytteenä, mitä se lopputuloksen puolesta toki olikin. Fury on isokokoiseksi nyrkkeilijäksi erittäin monipuolinen, mutta ennen kaikkea mestarillinen taktikko.

”…hänen iskuvoimansa ansiosta ratkaisu kirjaimellisesti roikkuu ilmassa sekuntien päässä joka hetki”

Samaan tapaan Furyn ja Wilderin ensimmäinen kohtaaminen oli suurimmalta osaltaan odottelua, vaikka ottelusta mieleen jäivät sen dramaattiset kohokohdat. Varsinkaan kamppailun kuudessa ensimmäisessä erässä ei tapahtunut juuri mitään puolin eikä toisin. Furyn parempi jabi riitti tuottamaan hänelle erävoittoja useimpien katsojien mielestä, mutta mitään häikäisevää taitonyrkkeilyä hän ei varsinaisesti esittänyt. Ottelun loppupuolen eriä Fury hallitsi selvemmin – paitsi niitä kahta, joissa Wilder iski hänet kanveesiin, viimeisessä erässä lähes kohtalokkaasti. Ottelu tosin oli tapahtumiaan intensiivisempi paljolti myös Wilderin vuoksi: hänen iskuvoimansa ansiosta ratkaisu kirjaimellisesti roikkuu ilmassa sekuntien päässä joka hetki.

”Hän odottaa, etsii ja raivaa tilaa täsmäpommeilleen…”

Wilderin vahvuudet ja heikkoudet ovat tutut: kaksimetrisen miehen ulottuvat vipuvarret, vastaiskuja pelkäämätön asenne ja lajihistorian kovimpiin kuuluva kaatovoima. Yhdysvaltalaisen tapauksessa ei juurikaan ole merkitystä sillä, kuka voittaa eriä: pistenyrkkeilijä Wilder ei ole eikä edes pyri olemaan. Hän odottaa, etsii ja raivaa tilaa täsmäpommeilleen, joihin homma päättyy, ja kokemuksen ja itseluottamuksen karttumisen myötä hän on saanut otteisiinsa lisää malttia ja varmuutta.

”…kello tekee työtä Furyn eduksi…”

Wilderin kaksijakoisuuteen kiteytyy koko tuleva kamppailu: jos hän ei löydä tyrmäysiskulleen paikkaa, kello tekee työtä Furyn eduksi. Britin parempi suorien käyttö ja monipuolisuus kartuttavat pisteitä, joita hän viimeiseen kongiin mennessä on varmuudella kerännyt yhdysvaltalaista enemmän. Wilderin voimat säilyvät kuitenkin yhden iskun tyrmääjäksi poikkeuksellisen hyvin loppuun saakka, ja niinpä hän ei välttämättä tarvitse kuin yhden tilaisuuden, jollainen yli puolen tunnin kamppailun aikana vääjäämättä aukeaa.

”…varmaa on, ettei brittimestari tule nyrkkeilemään täsmälleen samalla tavalla kuin vuosi sitten”

Edellisen ottelun jälkeen puhuttamaan jäi muun muassa se, että Fury väisteli Wilderin laakeja suhteellisen yksipuolisesti kumarrellen. Wilderin valmentajana toimiva takavuosien huippunyrkkeilijä Mark Breland on varmasti pannut asian merkille ja hionut suojattinsa kanssa salilla uusia tekniikoita. Furyn otteiden seuraajat ovat kuitenkin oppineet odottamaan odottamatonta: varmaa on, ettei brittimestari tule nyrkkeilemään täsmälleen samalla tavalla kuin vuosi sitten.

Lopputuloksen ennustaminen on jälleen kerran todella vaikeaa. Koska Furyn voitto edellyttää häneltä täydellisempää onnistumista, kallistuisin niukasti povaamaan Wilderin paremmuutta. Yllättyä ei kuitenkaan pidä kenenkään, jos Nevadan aavikoilla kaikuu illan päätteeksi Furyn voitonlaulu.

Ottelu on nähtävissä suorana pay-per-view-lähetyksenä Viaplayn kautta, jonne pääset kirjautumaan tästä.

JANNE ROMPPAINEN