Ennakko: Tony Bellew vs Oleksandr Usyk

Alemman raskaansarjan maailmanmestaruudesta hanskataan huomenna lauantaina Manchester Areenalla Isossa-Britanniassa. Puolustava mestari, Ukrainan Oleksandr Usyk, asettaa statuksensa ja tahrattoman rekordinsa peliin isäntämaan värikästä Tony Bellew’ta vastaan Matchroom-tallin isännöimässä illassa.

 

Tony Bellew 30-2-1 (20)

Jo yhdentoista vuoden uran tahkonnut Liverpoolin mies on ylittänyt ne odotukset, joita hänen ammattilaisuuteensa yleisesti asetettiin. Paluu paitanyrkkeilyvuosilta tuttuun painoluokkaan muutama vuosi sitten käänsi hänen kertaalleen hiipumassa olleen uransa, ja hyvien voittojen sekä populaarijulkisuuden palkkiona on nyt iso tilipäivä ja mahdollisuus MM-kruunun anastamiseen.

Bellew oli amatööripuolella kolminkertainen brittien alle 91-kiloisten mestari ja nakutti ottelulistan 40–7, mutta näillä näytöillä ei vielä pääse olympia- ja MM-mitalisteihin tottuneen maan suurimpien lupausten joukkoon. Raskaaseen keskisarjaan painonsa pudottanut Bellew oli ammattilaisena hyvää kansallista tasoa, kun hänet kuudentoista voiton jälkeen nostettiin haastamaan maanmiehensä, maailmanlistoilla ollut ja WBO-titteliä hallinnut Nathan Cleverly. Bellew yllätti häviämällä selvälle ennakkosuosikille vain niukasti, ja parin seuraavan vuoden aikana hän vakiinnutti paikkansa maailman kärkikymmenikössä. Yritys MM-kehässä Adonis Stevensonia vastaan viisi vuotta sitten päättyi kuitenkin rujoon selkäsaunaan ja Bellew’n katto nyrkkeilijänä vaikutti tulleen vastaan.

Britti ei kuitenkaan antanut periksi vaan kokeile seuraavaksi onneaan alemmassa raskassarjassa, jossa hänen onnistui nujertaa Mateusz Masternakin ja Ilunga Makabun kaltaisia nimimiehiä. Hyvät voitot, koko uran ajan jatkunut värikäs mediaesiintyminen yhdistettynä Creed-elokuvan roolissa hankittuun maineeseen tuottivat Bellew’lle tilaisuuden kohdata raskaansarjan tähti David Haye viime vuonna.

Bellew’lle oli varattu Hayea vastaan uhrin osa, mutta innokas Evertonin jalkapallojoukkueen kannattaja järjesteli suuren yllätyksen nujertamalla akillesjänteensä loukanneen Hayen yhdennessätoista erässä. Viime toukokuisessa uusinnassa Bellew tarvitsi puolet vähemmän aikaa paremmuutensa osoittamiseen, ja näiden esitysten myötä hän nousi – erityisesti taloudellisessa mielessä – MM-haastajanpaikan arvoiseksi.

Viimeisimmissä lehdistötilaisuuksissa Bellew on jatkanut uran ajalta tutuksi tulleita kovia puheitaan siitä, kuinka hän aikoo jättää kehään kaikkensa ja pakottaa Usykin todelliseen sotaan. Periksiantamattomuus onkin ollut yksi Bellew’n uran tärkeimpiä rakennuspalikoita, sillä tekniikaltaan vasen-oikea-suorayhdistelmään luottava liverpoolilainen on varsin yksipuoleinen eikä tyrmääjänäkään maailman vaarallisimmasta päästä. Tony Bellew ei ole koskaan kuulunut minkään sarjan kolmen parhaan joukkoon maailmassa, mutta toisaalta altavastaajan asema on sopinut hänelle aiemminkin hyvin.

 

Oleksandr Usyk 15–0 (11)

Jos Tony Bellew’n kohdalla voidaan sanoa, että hänen tunnettuutensa on varsinaisiin kehämeriitteihin nähden suurta, niin puolustavan ukrainalaismestarin tilanne on ehdottomasti päinvastainen. Tuore WBSS-turnausvoittaja, olympiakultamitalisti ja painoluokan kiistaton maailmanmestari on tunnustettu sarjan ykköseksi jo reilun kahden vuoden ajan, mutta edelleen hänen nimensä on jäänyt kovimpien lajiniilojen sisäpiiritiedoksi.

Usykin tavaramerkkejä kehässä ovat runsas työmäärä ja kyky pitää tempoa yllä täydet kaksitoista erää. Ukrainalaisen monipuolinen tekniikka antaa myös mahdollisuuden erilaisiin taktisiin valintoihin: välillä mestarilta on nähty räväkkää hyökkäämistä, toisinaan taas runsasta liikettä ja iskuryöppyjä, jotka ovat tähdänneet enemmän pisteiden keräämiseen kuin tyrmäyksiin. Totisesti Usykin paremmuuden on ammattilaiskehässä kyennyt haastamaan vain Latvian Mairis Briedis, joka kärsi ukrainalaiselle pistetappion enemmistöäänin World Boxing Super Series -turnauksen välierässä.

Usyk ei ole nyrkkeilijänä varsinainen tyrmääjä: kuudesta viimeisimmästä ottelustaan hän on voittanut neljä pistein ja kaksi muuta loppuerien keskeytysten turvin. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että vastustajien laatu näissä otteluissa on ollut kovinta mahdollista luokkaa. Suuri yleisö kaipaisi hänen otteluihinsa lisädramatiikkaa, jota lauantaina voi ottelutyylien perusteella olla luvassa.

 

Ottelu

Oleksandr Usyk on lauantain kamppailun selvä ennakkosuosikki: haastajan voitolle on kansainvälisissä vedonlyöntitoimistoissa tarjoiltu yli viiden kerrointa. Puolustava mestari on samankokoinen, mutta paljon taitavampi, työteliäämpi ja nopeampi kuin Bellew, joka on osoittanut nyrkkeilijänä monipuolisuutta lähinnä valkokankaalla. Bellew’n onnistui nujertaa itseään vahvempi David Haye nopeutensa turvin, mutta tuon edun hän menettää Manchester Areenan koitoksessa. Hyvän ottelun Bellew voi ilman muuta tehdä, hänen vankka iskunkestävyytensä ja napakat suoransa antavat siihen täyden mahdollisuuden. Turvallisin lopputulosveikkaus on kuitenkin Usykin voitto kamppailun loppuerissä tai pistekorttien kautta.

Samana päivänä kilvoitellaan myös World Boxing Super Seriesin kakkoskauden ensimmäisen kierroksen otteluissa. Mairis Briedis kohtaa Noel Gevorin ja Krzysztof Glowacki Maxim Vlasovin Chigagossa käytävässä nyrkkeilyiltamassa

Suomessa ottelu on nähtävissä viaplay.fi -palvelussa