Ennakko: Tony Bellew vs David Haye – Elokuvatähtiä laskemassa

Tulevan lauantain kaksitoistaeräinen raskaan sarjan koitos Lontoossa on yksi vuoden suurimmista nyrkkeilytapauksista, nimenomaan tapauksena enemmän kuin otteluna. Suurelle yleisölle lähinnä Creed– elokuvan tähtinyrkkeilijä ”Pretty” Ricky Conlanina tuttu Tony Bellew rynnisti viimeisimmän ottelunsa jälkeen kommentaattorin töissä olleen David Hayen kimppuun, ja sai palkkiokseen rahakkaan tosiottelun tätä vastaan. Kahden rääväsuun sekä Liverpoolin ja Lontoon välinen kohtaaminen myi O2-areenan hetkessä täyteen kuin hittifilmi konsanaan, mutta ennakkoon arvellen Bellew’n voitonmahdollisuus on uskottavuudeltaan hyvää Rocky-elokuvatasoa.

 

Tony Bellew GBR 28-2-1 (18 KO)

Bellew, 34, on kolminkertainen Ison-Britannian mestari amatööripuolelta 91 kilon sarjasta. Ammattilaisena hän lähti kuitenkin tavoittelemaan menestystä pykälää alempaa ja raivasi tiensä huipulle raskaassa keskisarjassa.

Bellew’n uran alkuvuodet etenivät suhteellisen hitaasti, mutta 2011 hän hyppäsi kerralla kansalliselta tasolta kansainvälisiin kahinoihin haastamalla voittamattoman maanmiehensä Nathan Cleverlyn ja häviten vain niukasti pistein. Paria vuotta myöhemmin hän kohtasi Etelä-Afrikkaa edustavan pitkäaikaisen huippunimen Isaac Chilemban kahdesti, jääden ensimmäisellä kerralla ratkaisemattomaan mutta ottaen uusinnassa selkeän voiton. Näiden meriittien myötä Bellew nousi painoluokan kärkiviisikkoon.

Liverpoolin miehen nousukiito taittui vasta MM-kehässä, kun raskaan keskisarjan maailmanmestari, Kanadan Adonis Stevenson rusikoi hänet selkeään tappioon kuudessa erässä. Yksipuolisen höykytyksen jälkeen Bellew siirtyi paitanyrkkeilyvuosiltaan tuttuun, ammattilaistermein ilmaistuna cruiserweightin (-90,7kg) painoluokkaan, jossa on pysytellyt tähän kamppailuun saakka. Lauantainen koitos on siis Bellew’n ensimmäinen raskaassa sarjassa.

”…reaalimaailmassa hän on enemmänkin peribrittiläinen tappelija…”

Alemmassa raskaassa sarjassa Bellew on saanut uransa uuteen nosteeseen ja on kohonnut The Ring -lehden listalla peräti kolmoseksi voitoillaan Mateusz Masternakista, Ilunga Makabusta sekä vanhasta kompastuskivestä Nathan Cleverlysta. Viimeisimmässä kamppailussaan Bellew löi Yhdysvaltain BJ Floresin, ja sen ottelun jälkimainingeista alkanut tapahtumaketju on tuonut hänet tämän elämänsä ottelun äärelle.

Vaikka valkokankaalla Tony Bellew esitti maailman taitavinta nyrkkeilijää, reaalimaailmassa hän on enemmänkin peribrittiläinen tappelija, joka korvaa hienouksia kovalla yrityksellä ja fyysisellä voimalla. Bellew on kyllä saanut otteisiinsa monipuolisuutta verrattuna uran alkuvaiheen yksitoikkoiseen vasen-oikea-yhdistelmien tuuppimiseen, mutta edelleen hänen vahvuutensa ovat ennen kaikkea asenteessa ja vahvassa kuntopohjassa.

Kehän ulkopuolella Bellew on tullut tunnetuksi mielipiteitä jakavana, kärkkäitä näkemyksiä laukovana väriläiskänä – ominaisuus, joka varsinkin nykynyrkkeilyssä on taloudellisen hyvinvoinnin kannalta yhtä tärkeä kuin tekniikkaharjoittelukin.

 

David Haye, GBR 28-2 (26 KO)

David Haye on erinomainen nyrkkeilijä, mutta tuotemyyjänä hän kuuluu koko lajihistorian etevimpiin. Normaalioloissa harvakseltaan ottelevan ex-tähden ja alemman painoluokan suhteellisen tuntemattoman kärkipään nimen välinen otatus ei välttämättä kelpaisi kovin suurelle areenalle, mutta Hayen valovoima on tehnyt kamppailusta mediatapauksen. Samaan tapaan kuin Hayen spektaakkelissa Dereck Chisoraa vastaan joitakin vuosia sitten markkinoinnin eettisellä lautakunnalla saattaisi olla huomautettavaa käytetyistä myyntistrategioista, mutta liput myivät kuin Muumi-mukit.

”…markkinoinnin eettisellä lautakunnalla saattaisi olla huomautettavaa käytetyistä myyntistrategioista…”

Hayen jo 15-vuotinen ammattilaistaival on kulkenut alemman raskaansarjan värikkäästä tulokkaasta tuon sarjan kiistattomaksi mestariksi, sitten raskaansarjan kärkikuvioihin ja saarivaltakunnan populaarikulttuurin kermaan ja nyttemmin, neljän vuoden sapatin kautta, rahastamaan massiivisia puntapinoja vaivattomilla otteluilla. 36-vuotiaan tähden motivaatio ja kyky kamppailla vielä mestaruuksista on täysi arvoitus, mutta sen verran välähdyksiä takavuosien räjähtävyydestä on vielä tallella, että The Ring -lehti rankkaa hänet maailmanmestarin seitsemänneksi haastajaksi.

David Haye on mielikuvien mestari. Aikoinaan raskaaseen sarjaan noustessaan hän lupasi palauttaa sarjaan jännityksen Vladimir Klitshkon riskittömän dominoinnin jäljiltä – vain otellakseen äärimmäisen varovasti Nikolai Valuevia vastaan ja taipumalla Klitshkon kanssa tappioon ilman kunnon haastetta. Tästä huolimatta moni edelleen kuvailee Hayea aggressiiviseksi ja suoraviivaiseksi nyrkkeilijäksi.

Vastapainoksi Hayelta on toki nähty myös alemmasta raskassarjasta tutuksi käyneitä tyrmäyksiä, kun vastus on ollut sopivan kokoinen. Hayen perustaktiikka onkin otella suhteellisen pitkältä etäisyydeltä nopeiden jalkojensa turvin ja kontrata vastustajansa hyökkäyksiin huumaavan kovalla ja nopealla oikealla, jolla hän on iskenyt useimmat kaatonsa. Oikean työkintaan voima lienee ennallaan, mutta herkkyydestä ja ajoituksesta voi viime vuosien vähäisen ottelutuntuman seurauksena puuttua muutama napsu.

 

Ottelu

Kahta sanaa ei ole siitä, että David Haye on ottelun ylivoimainen ennakkosuosikki. Monet ovat nähneet kamppailussa yhtymäkohtia Hayen Audley Harrison -otteluun vuodelta 2010, jossa maanmiesten välille rakennettiin keinotekoinen jännite, mutta kehässä kamppailusta tuli farssi. Haye ei välttämättä ole enää sama mies kuin silloin ja Bellew on varmuudella parempi kuin henkisen kanttinsa menettänyt entinen olympiavoittaja, mutta objektiivisesti tarkasteltuna ottelun lähtökohdat eivät ole missään mielessä tasaiset.

”…Bellew haluaa myös aina lunastaa uhonsa ja tarjota katsojille nähtävää kehässä…”

Bellew ja häneen uskovat voivat kenties hakea rohkaisua siitä, että toisinaan raskassarjalaiset ovat olleet yllättävissä vaikeuksissa alempien painoluokkien nyrkkeilijöiden kanssa. Chirs Byrd ja Eddie Chambers floppasivat pahoin siirtyessään raskaasta sarjasta alemmas, ja Alexander Povetkin oli vuorostaan hätää kärsimässä, kun Marco Huck suoritti samanlaisen nousun painoissa kuin Bellew nyt. Edellä mainitut raskassarjalaiset olivat tottuneet nopeusetuun vastustajiinsa nähden, mutta kevyempiä ja liukkaampia huippumiehiä vastaan väistöt eivät toimineetkaan.

Haye kohtaa samanlaisen tilanteen nyt, ja 191-senttinen Bellew on vieläpä samanmittainen hänen kanssaan. Jos Bellew’n suorat ehtivät tavoittaa Hayen ja lontoolaistähti turhaantuu, edessä voi olla kiinnostavakin ottelu. Bellew’n tyrmäysvoittoon on kuitenkin mahdotonta uskoa: Haye ei ole käynyt kanveesilla reiluun vuosikymmeneen eikä Bellew ole erityinen tyrmääjä, joten Bellew’n olisi oteltava täydellinen kamppailu onnistuakseen.

Hayen mittava etu iskuvoimassa on merkittävin argumentti hänen puolestaan, mutta myös tyylit tuntuisivat suosivan lontoolaista. Bellew on tyypillisesti eteenpäin pyrkivä nyrkkeilijä, jollaisia vastaan Haye on parhaimmillaan. Bellew haluaa myös aina lunastaa uhonsa ja tarjota katsojille nähtävää kehässä – Haye kykenee tarpeen tullen myös syömään sanansa vailla tunnontuskia ja nyrkkeilemään vain voitto mielessään.

David Haye on monella tapaa paranneltu painos Tony Bellew’sta – samantapaisen urakaaren kulkenut, mutta suurempi, vahvempi, menestyksekkäämpi ja myös karismaattisempi. Bellew voi pysyä mukana kamppailun alkuerät, mutta Hayen voitto ennen puolta väliä ei olisi yllätys. Haye itse lupasi tyrmätä Bellew’n jabilla…

Ottelu on katsottavissa Viaplayn Fighting -palvelusta

JANNE ROMPPAINEN