Ennakko: Tatli vs. Patera

Kun Edis Tatli (29-1, 10 KO) nousee Turussa kehään tulevana lauantaina, hän tekee uuden Suomen ennätyksen EM-tittelin puolustusten määrässä neljättä haastajaansa vastaan. Samalla hän nousee yhden kamppailun päähän Amin Asikaisesta EM-titteliotteluiden määrässä. Vastaan asettuvalle Belgian Francesco Pateralle (17-2, 7 KO) on lähtökohtaisesti tarjolla pelkkä sivuosa Euroopan mestarin näytöksessä, mutta kaiken on suomalaisittain luonnollisesti onnistuttava, jotta haaveita Tatlin näkemisestä suuremmissa kehissä voidaan edelleen pitää yllä.

24-vuotias Patera aloitti ammattilaisena viitisen vuotta sitten ja on käynyt suuren enemmistön otteluistaan kotimaassaan Belgiassa. Maansa kevyen sarjan mestaruuden Patera otti pistevoitolla Hakim Ben Alista, muutoin hänen uransa alkuvuosien vastustajat olivat tusinatavaraa. Ensimmäisen todella kovan tekijän hän kohtasi vuosi sitten toukokuussa matkustaessaan Ranskan vieraskehään Yvan Mendyn vastustajaksi. Patera teki kelpo kamppailun olympiavoittaja Luke Cambellin nujertanutta ja Tatlinkin kanssa tasaisesti iskenyttä Mendya vastaan, mutta taipui lopulta selvään pistetappioon.

Mendy-tasonmittauksen jälkeen Patera on käynyt kehässä kolmesti. Viimeistä edellisessä ottelussaan viime lokakuussa hän hävisi Ison-Britannian kärkiviisikon tuntumassa ottelevalle Sean Doddille vieraskehässä hajaäänin. Viimeksi Patera nähtiin helmikuussa, jolloin hän puolestaan iski niukan pistevoiton italialaisveteraani Pasquale Di Silviosta, jonka Tatli kepitti vaivattomasti Helenius–Chisora 1 -illan esiottelussa 2011.

Patera on hyvin tyypillinen keskieurooppalainen perusnyrkkeilijä, joka suojaa korkealta, nyrkkeilee aktiivisesti joskin suhteellisen riskittömästi ja on enemmänkin tasaisen vahva kuin fyysisesti räjähtävä tai nopea. Genkistä kotoisin olevaa Pateraa ei ole koskaan tyrmätty, ja Mendyn kanssa täyden ajan selviäminen viittaa siihen ettei se helppoa ole kenellekään, mutta hänen omat seitsemän keskeytysvoittoaankin ovat tulleet kaukana eurooppalaisesta tasosta.

Viimeistään vuoden 2013 jälkeen Tatli on kuulunut Euroopan terävimpään nyrkkeilykärkeen ja koko maailmassakin kovatasoisen kevyen sarjan kahdenkymmenen parhaan hujakoille. WBA-titteliyritys Richar Abrilia vastaan päätyi pistetappioon 2014, mutta voitto Mendysta 2015 oli todella kovan luokan meriitti. Edellisissä EM-kamppailuissa vastaan tulleet Euroopan listan alemman puoliskon miehet kuten Massimiliano Ballisai ja Manuel Lancia eivät ole kyenneet suomalaisen kruunupään kanssa totiseen voittotaistoon.

Tatlin avuista nopeus, liikkuvuus ja kaukonyrkkeily kestävät vertailun maailman huippuunkin. Lähiottelijana hän ei ole ekspertti, mutta pääsy rouhintaetäisyydelle Tatlin kanssa on hankalaa ja kivuliasta kenelle tahansa. Suurin kysymysmerkki Tatlin mahdollisen maailmanvalloituksen suhteen onkin ollut lähinnä miehen haluttomuus tarttua ulkomailta tarjottuihin suuriin ottelutilaisuuksiin tai promootiosopimuksiin. 29-vuotiaalla mestarilla ei ole liikaa aikaa haaskattavaksi, jos tavoite on vielä MM-kehissä. Tatlin edellinen ottelu Manuel Lanciaa vastaan on katsottavissa ilmaiseksi viafree-palvelussa osoitteessa www.viafree.fi.

Kamppailussa Pateraa vastaan Tatlin jalkatyö vaikuttaisi olevan elementti, johon Pateran repertuaarissa ei ole vastausta. Haastajan ainoa mahdollisuus on pyrkiä pääsemään iskujenvaihtoon, sillä nopeudessa hän ei ole suomalaisen veroinen eikä etummaisen käden suorakaan ole riittävän räjähtävä. Jos Patera onnistuu ajoittamaan vasemman yläkoukkunsa hyvin, hän saattaa aiheuttaa Tatlille jokusen tukalan hetken ja erävoittoihin aktiivinen Patera mitä luultavimmin pystyy. Euroopan mestarin vaihtuminen olisi silti suuren luokan yllätys.

Lauantain ilta on katsottavissa Viaplay-palvelussa www.viaplay.fi.

JANNE ROMPPAINEN