Ennakko: Tatli – Mendy

Edis Tatlin ottelu maailman eliittiin lukeutuvaa Richar Abrilia vastaan syksyllä päättyi niukkaan mutta lopulta kuitenkin ansaittuun pistetappioon. Nuoren suomalaisen ennakkoluuloton esitys kuubalaista huippunimeä vastaan osoitti kuitenkin, että hänellä on jo tässä vaiheessa kykyjä mihin tahansa Euroopan tasolla. Tilaisuuden kykyjensä esittelyyn Tatli saa lauantaina, kun hän yrittää nousta kuudentena suomalaisena miesnyrkkeilijänä Euroopan mestariksi ja liittyä näin lajihistoriamme suurten joukkoon.

27-vuotias suomalainen on nakuttanut urallaan 24 voittoa yhtä tappiota vastaan, ja ottanut voitoistaan ennen täyttä aikaa kahdeksan.  Tatlin parhaat aseet kehässä ovat sulava liike, ulottuvuus ja pikakiväärinä surraavat kädet. Myös Tatlin iskuvoima on parantunut uran edetessä jatkuvasti, vaikka häntä ei minään tyrmääjänä pidetäkään. Eniten hankaluuksia lahjakkaalla suomalaisella aiheuttava lähiottelutilanteet, ja myös teknisessä osaamisessa hän häviää vielä hieman maailman huipuille.

Vastakkaiseen kulmaan asettuva Yvan ”Le Lion” Mendy on pari vuotta suomalaista vanhempi ja hieman kokeneempi 30 voitollaan, kolmella tappiollaan ja yhdellä ratkaisemattomallaan. Tyrmäysvoittoja Mendyn sarakkeessa on 15. Mendy on otellut lähinnä Ranskassa ja on painoluokan hallitseva maansa mestari sekä Euroopan listalla yhdeksännen haastajan paikalla. Hallitseva mestari Emiliano Marsili perui tulonsa Suomeen pari viikkoa sitten, ja siksi hänen mestaruustittelinsä on uusjaossa.

Varsinaisia suuria meriittejä Yvan Mendylla ei ole, mutta tasaisen hyvät otteet ovat koulineet hänet osaavaksi ammattilaiseksi. Kesällä 2012 Mendy matkusti Ukrainan vieraskehään kohtaamaan Viktor Postolin, joka nykyisin kuuluu kevyen välisarjan kärkinimiin koko maailmassa. Mendy kärsi pistetappion, mutta onnistui myös voittamaan muutaman erän, mikä ei tusinamieheltä onnistuisi. Mendyn listan kaikki muut tahrat on aiheuttanut hänelle hankalaksi osoittautunut maanmies Abdoulaye Soukouna muutamia vuosia sitten.

Tyyliltään ja osaamiseltaan Mendy on tasavahva. Hänen tekniikkansa on hyvä, hän lyö tukevasti, joskaan ei tyrmäävästi, ja on fyysisesti voimakkaan oloinen. Käsien ja liikkeen nopeudessa ranskalainen on paria pykälää Tatlia jäljessä.

Ottelun lopputuloksesta on kiusaus tehdä suoraviivainen johtopäätös: suomalainen teki suhteellisen tasaisen ottelun maailman kärkeen kuuluvaa Richar Abrilia vastaan, joten Euroopan tasoa edustava Yvan Mendy nujertuu. Totuus kuitenkin on, että Mendy on kaiken järjen mukaan Tatlin toiseksi kovin vastustaja tähän mennessä, ja niukankin tappion ja voiton välinen ero on suuri. Voittaakseen Mendyn Tatlin on siis oltava kehässä parempi kuin koskaan, mukaan lukien Tatlin tähän asti arvokkain päänahka ex-mestari Mzonke Fanasta.

Sama pätee toisaalta myös Mendyyn: Ranskan kehissä menestyminen on vielä eri asia kuin niputtaa voitonnälkäinen Tatli tämän kotitantereella. Täysien erien seisominen ja muutama erävoitto kansainvälisen kärkiluokan Postolia vastaan vieraskehässä kelpaavat todisteeksi hänen osaamisestaan siinä kuin Abril-ottelu Tatlille, mutta löytyykö Mendyltä se puristus, joka tarvitaan nousemiseksi hyvästä  haastajasta mestariksi?

Tasaväkisen ottelun ratkaisu palautuu ottelutyyleihin, ja tässä näemme edun Tatlilla. Hän on miehistä nopeampi ja liikkuvampi, kun taas Mendyn puolella on tekniikan monipuolisuus ja tasaisuus. Mendy on hankalasti otettava eikä Tatlikaan luultavasti näytä häntä vastaan erityisen hyvältä, mutta toisaalta ranskalainen ei tee myöskään kehässä liikkeitä, jotka vangitsisivat pistetuomareiden mielenkiinnon yhtä hyvin kuin Tatlin herkästi tulittamat sarjat.

Odotamme tasaista täysiaikaottelua jossa on monta ympäripyöreää, makutuomioilla ratkeavaa erää, mutta uskomme Tatlin nopeuden ja työmäärän tuottavan tarvittavat pisteet yksimieliseen pistevoittoon.