Ennakko: Tatli – Lopez

JANNE ROMPPAINEN

Nyrkkeilyssä  näyttävyys ja tehokkuus eivät aina tarkoita samaa asiaa. Hondurasilaislähtöinen Teofimo Lopez on varmuudella yksi maailman sähköisimmistä nyrkkeilijöistä ja tulikuuma lupaus, josta on kohistu nyrkkeilypiireissä jo hyvän aikaa.

Tyrmäysvoittojaan ilmavilla takaperinvolteilla juhliva Lopez on nopea ja räjähtävä hakkuri, joka yrittää porata rystysensä vastustajan läpi jotakuinkin jokaisella iskullaan. Epäselvää kuitenkin on, miten hänen nyrkkeilynsä sujuu, jos ottelu ei etenekään hänen ehdoillaan: vastaako miehen osaaminen hänen fyysisiä lahjojaan? Siinä kysymyksessä lepäävät Tatlin menestyshaaveet.


Selvää on, että Edis Tatli on hankittu Madison Square Gardeniin häviämään. Hänen on määrä olla superlupauksen seuraava uhri, ja suomalaisen on pystyttävä kääntämään tämä asetelma ympäri. Tatlin paras mahdollisuus on luottaa omaan nopeuteensa ja hyvään liikkeeseensä, pysytellä pois tieltä ensimmäisissä erissä ja pyrkiä turhauttamaan lyhyempi vastustajansa. Oma keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään, ja välttämätöntä olisi saada Lopez varovaiseksi hyvillä osumilla, sillä ilman vastaisku-uhkaa hän ei tule pysähtymään. Siinäpä alkaakin olla vaatimuksia jo aika liuta, mutta juuri tällaista tilaisuutta varten Tatli on koko uransa tähdännyt.


Nähtäväksi jää, miten nyrkkeilypyhättö ottelupaikkana vaikuttaa aiemmin vieraskehiä kartelleen Tatlin tekemiseen ja näkyykö suomalaisen otteissa suhteellisen harva ottelurytmi. Mahdollisuuksia Tatlilla ilman muuta on, mutta todennäköisyyksien valossa on ennustettava Lopezin voittoa, luultavasti keskeytyksellä.

VILLE NIEMONEN

Lopez-Tatli ennakkotunnelmat tiivistettynä: lähtökohtaisesti tuntuu, että Tatlin paras sauma on keskittyä ainostaan tylsyttämään Lopezin hyökkäys – mikä tietysti väistämättä johtaa tappioon oman hyökkäysaktiivisuuden jäädessä aivan liian vähiin.

Etukäteen mahdollisilta tuntuvista skenaarioista on hankala löytää sellaista, jossa Edis pystyisi tosissaan riittävän monesta erävoitosta haastamaan, mutta onneksi ottelut otellaan kehässä eikä paperilla.

Jos Edis on parhaimmillaan, ja miksi ei olisi, on se paras sauma kuitenkin siinä, että Lopez on ottelun alla puhunut about kaikista muista kevytsarjalaisista paitsi Tatlista. Milloin ollaan haastamassa Lomachenko, milloin jotain muuta. JOS Lopez näkee mielessään jo tulevat suurottelut ja/tai on ankaran painonvedon hyydyttämä.

Ediksellä voi olla saumat tehdä ottelusta Lopezille hankala. Se, riittääkö se voittoon, tai edes tasaiseen otteluun, on sitten jo toinen juttu. Näyteikkuna on kuitenkin loistava, ja hyvällä suorituksella tämä ei taatusti jää Tatlin viimeiseksi Amerikan reissuksi.

Lopez on tällä hetkellä nyrkkeilyn suurimpia tulevaisuuden nimiä ja mahtipromoottori Top Rankin ykköskorin mies jo nyt. Jos asetelmaa pelaa todennäköisimmän skenaarion puolesta, tulee Lopezin tulivoima ja arvaamattomuus olemaan Tatlille liikaa. Suomalaisittain ottelu päättyy valitettavaa kotikehän miehen keskeytysvoittoon