Ennakko: Tatli – Ballisai

Kevyensarjan Euroopan mestarin Edis Tatlin, 28, mestaruuskausi on edennyt kangerrellen, osittain miehestä itsestään riippumattomista syistä. Vuosi sitten Tatli valmistautui kohtaamaan Italian kivikovan Emiliano Marsilin, joka kuitenkin vetäytyi ottelusta. Näin Tatli korjasi mukaansa avoimen kruunun kukistamalla Ranskan Yvan Mendyn yksimielisesti pistein. Toisen haastajan voittamisessa ei ole koskaan samaa hehkua kuin mestarin kaadossa, vaikka myöhemmät vaiheet ovat todistaneet, että Mendyn päänahka oli todella arvokas saalis.

Ottelutarjouksia oli mestarin pöydällä valittavaksi asti, mutta tilaisuudet liukenivat yksi toisensa jälkeen vaihtelevista syistä. Käänne parempaan vaikutti kuitenkin tapahtuvan, kun brittiläinen nimimies Kevin Mitchell lupautui saapumaan Helsinkiin suomalaisen haastajaksi. Hetken harkittuaan Mitchell päätti kuitenkin yllättäen lopettaa uransa, ja uutta vastustajaa jouduttiin kiireesti etsimään listalta alempaa.

…EM-ottelu on aina kova paikka…

Haastajan paikalle löydetty Italian 31-vuotias Massimiliano Ballisai tuo perjantaina MetroAuto Areenan kehään komean ottelulistan 20–2 (12). Huomattava toki on, että italialainen on käynyt yhtä lukuun ottamatta kaikki tähänastiset kamppailunsa kotikehässään, jossa menestyminen on tunnetusti helpompaa.

Useista maanmiehistään poiketen 173-senttinen Ballisai ei perusta nyrkkeilyään niinkään liikkuvuuteen ja tarkkuuteen, vaan Italian mestari tekee kehässä mielellään myös omia aloitteita. Hänen käsinopeutensa on hyvä, ja Ballisai taitaa perusiskujen lisäksi myös kohokoukut sekä neljänkin koukun sarjat. Ballisai osaa myös iskeä napakasti, mistä kielivät hyvän tyrmäysprosentin lisäksi keskeytysvoitot nykyisestä EU-mestarista Manuel Lanciasta sekä toisesta maanmiehestä Luca Marascosta.

Heikkoutena haastajan arsenaalissa voidaan pitää tietynasteista pehmeyttä. Hyvän aloituksen jälkeen Ballisai kärsi 2012 neljännen erän tyrmäystappion Espanjan Felix Loralle, jonka Edis Tatli voitti näytöstyyliin vajaata vuotta myöhemmin

Toisen tappionsa italialaishaastaja koki kuubalaislähtöiselle maanmiehelleen Brunet Zamoralle yhdeksännessä erässä vajaat kolme vuotta sitten. Zamoran ura on sittemmin lähtenyt laskuun, mutta paria vuotta aiemmin hän oli pakottanut Denis Shafkovin ratkaisemattomaan ja voitti miesten uusinnassakin pari erää, joten sikäli suurta häpeämistä tuossa tappiossa ei Ballisailla ole. Myös Zamoraa vastaan Ballisailla oli hetkensä, mutta veteraanin kovuus ja ammattitaito olivat lopulta liikaa.

…Ballisai tulee tarjoamaan Tatlille kelvollisen vastuksen…

Loukkaantumisvaivoista selvinnyt ja fyysisesti uransa parhaita vuosia elävä Tatli on nakuttanut listalukemikseen 26-1 (9) ja hänen voittosarakkeestaan löytyvät Mendyn ja Loran lisäksi esimerkiksi nimet kuten Mzonke Fana ja Antonio De Vitis, joten suomalainen on keitetty kovemmissa liemissä kuin Ballisai. Tatli on hieman haastajaansa ulottuvampi, ja kokemuksen lisäksi suomalaisella on puolellaan myös nopeus, taito ja monipuolisuus.

EM-ottelu on aina kova paikka eikä menestyksekkäästi mestaruusvyötä puolustaneita suomalaisia ole todellakaan ollut tungokseksi asti, mutta siitä huolimatta on todettava, että perjantainen ottelu on Tatlille välimaali. Nähdyn perusteella Ballisai tulee tarjoamaan Tatlille kelvollisen vastuksen ja saattaa horjauttaakin suomalaista ottelun edetessä: täytyy muistaa, että myös De Vitis käytti suomalaista kanveesilla pari vuotta sitten. Kaiken kaikkiaan Tatlin monipuolisuuden ja terävyyden pitäisi kuitenkin olla liikaa haastajalle, joka taipunee tappioon loppuerissä tai mahdollisesti yksimielisen ja selkeän pistetuomion myötä.

Koko vauhdikas otteluilta on nähtävissä suorana Katsomo.fissäja paikanpäällä Espoon Metro-areenassa.