Ennakko: Savonlinna Boxing Night

Savonlinna Boxing Night on vakiinnuttanut asemansa suomalaisen ammattinyrkkeilyn syyskauden avaajana. Olavinlinnan jylhässä ympäristössä isketään nyt neljännen kerran, ja lauteilla on vuosien saatossa nähty lähes koko suomalaisen nyrkkeilyn parhaimmisto Robert Heleniusta lukuun ottamatta.

Historian ryydittämä ottelupaikka on myös oiva alusta uusille sankaritarinoille: Niklas Räsänen esiteltiin ammattinyrkkeily-yleisölle samassa kehässä neljä vuotta sitten, ja nyt hänen vuoronsa on nousta illan toiseen pääotteluun elämänkumppaninsa Eva Wahlströmin rinnalla. Kaikkiaan jopa kahdeksan kamppailua sisältävässä illassa nähdään siis jälleen tuhti katsaus suomalaista ammattinyrkkeilyosaamista, ja samalla iltama toimii hyvänä alustuksena aamuyön Las Vegasin jättiottelulle.

 

Räsänen kohtaa kymmeneräisessä raskaan keskisarjan kamppailussaan ailahtelevan mutta vaarallisen gambialaislähtöisen Patrick Mendyn. Mendyn ottelulista on numeroiden valossa suhteellisen vaatimaton 17-13-2 (1), mutta tulosten takaa löytyy koviakin meriittejä. Viime vuonna hän kukisti lupaavan ruotsalaisen ja Räsäsen kanssa suunnilleen samaa uravaihetta eläneen Oscar Ahlinin, ja vastikään kesäkuussa piti todella ahtaalla Sauerland-tallin huippulupausta ja amatöörimenestyjä Stefan Härteliä. Isossa-Britanniassa asuva taitava perusnyrkkeilijä on hävinnyt kesken ottelun vain kerran, joten mitään ylikävelyä kamppailusta ei voida odottaa. Mendy ei itsekään ole tyrmääjä, mutta tasaisella puurtamisellaan hän riisuu usein nopeuteen luottavat vastustajat aseista. Uransa viidennentoista voiton ottaakseen Räsäsen onkin oltava valmiina huhkimaan töitä täydet kymmenen erää ja pidettävä suojauksensa tiiviinä koko ajan.

Eva Wahlström 20-0-1 (3) nousee tällä kerralla kehään kahdeksaneräiseen kamppailuun ilman mestaruusvelvoitteita. Vastaan suomalaiselle asettuu Bosnia Hertsegovinan 35-vuotias Irma Balijagic Adler. Boxrec-sivuston rankingeissa Adler on sijalla 28 ylemmässä höyhensarjassa, kun taas vuoden vanhempi Wahlström komeilee saman listan ykkösenä. Suomalainen on myös selvä suosikki 16-8 (8) -listaista taitavaa mutta hieman raskasjalkaista vastustajaansa vastaan, jonka ura on kääntynyt laskuun parin viime vuoden aikana.

Illan kokeneinta suomalaiskaartia edustaa välisarjan Jussi Koivula, 22-4-1 (9), joka ottelee tällä kertaa kuusieräisen unkarilaista Pal Olahia vastaan. Tamperelainen iski parhaan kamppailunsa vuosikausiin kärsiessään viime maaliskuussa niukan pistetappion EU-mestaruusottelussa ja jatkoi toukokuussa keskeytysvoitolla. Uran kymmenes tyrmäys on hyvin mahdollinen Savonlinnassa, minkä jälkeen tähtäimessä lienevät taas ulkomaan suuret kehät.

Rutinoituneesta kalustosta hyvässä kiidossa on ollut myös Lahden Sami Enbom 15-1 (8), jolla on ennakkoon arveltuna edessään helpohko iltapuhde Tsekin Stanislav Escheriä vastaan. Myös lahtelaisvasuri nähdään todennäköisesti ennen pitkää taas kansainvälisissä koitoksissa. Iisalmelaisveteraani Tuomo Erosen georgialaisvastustajan Giorgi Abuladzem listalukemat ovat näyttävät 9-1-1, mutta miehen osaaminen on tähänastisten kamppailujen tasosta johtuen täysi arvoitus.

Nuoren voiman puolelta suomalaisedustuksesta vastaavat amatööripuolen Suomen mestari, lahjakas Antti Hietala sekä thainyrkkeilyssä menestynyt Oskari Metz. Hietalan ammattilaisura alkoi joulukuussa yllättävällä ratkaisemattomalla, mutta toukokuussa Turussa tuli jo voitto, joka on ainoa tavoite nytkin. Hietalan georgialaisvastustaja on hyvin kokenut, mutta tämän nopea tappio Henri Kekäläiselle pari vuotta sitten kielii siitä, että myös Hietalalla on mahdollisuus ottaa uransa ensimmäinen tyrmäysvoitto Metz hakee urallaan jo neljättä voittoa, vastustaja Temur Abuladzeen pätevät samat määreet kuin Erosenkin kiistakumppaniin. Suomalaisten lisäksi kehässä nähdään vauhdikkailla otteillaan säväyttänyt, Espanjasta Helsinkiin kotiutunut Jose Antonio Romero.

Koko ilta on katsottavissa klo 19:25 lähtien Viasat Urheilulla ja Viaplayssa ILMAISEKSI. Lisätietoa vapaakatselusta: www.viasat.fi/open

Boxing.fi