Ennakko: Salo Knockout Night 2019

Parasta on säästetty pohjalle Suomessa kalenterivuonna 2019 järjestettävien ammattilaisiltojen osalta. Salohallissa lauantaina 30.11. hanskattava massiivinen iltama sisältää erittäin kiinnostavan SM-ottelun lisäksi muun muassa Eva Wahlströmin vierailun sekä Drummer Boy Niklas Räsäsen paluun. 

Samuli Kärkkäinen vs Jarkko Ojapalo 10 erää, alemman raskaansarjan SM-ottelu

Illan ehdoton huippukohta on Samuli Kärkkäisen ja Jarkko Ojapalon välinen SM-taiston avoimesta alemman raskaansarjan mestaruusvyöstä. Varsin usein on nähty ilmiö, jossa Suomen mestaruudesta otellessaan nyrkkeilijät kykenevät ylittämään aiemman suoritustasonsa, ja nyt kehässä ovat vastakkain jo lähtökohtaisesti kaksi kunnianhimoista ja eteenpäin pyrkivää lupausta.

Järvenpään Lalonde” Samuli Kärkkäinen, 28, on koonnut joulukuussa 2016 alkaneella ammattilaisurallaan tahrattoman listan 10–0 (3). Olympiatyylin nyrkkeilyn puolella SM-mitaleja saavuttanut Kärkkäinen on miehistä luonnostaan isokokoisempi ja railakkaassa iskujenvaihdossa viihtyvä ottelija, jonka päättäväinen asenne ja toisaalta välillä hukkateille unohtuva suojaus takaavat katsojille aina nähtävää. Erityisen monipuolinen Kärkkäinen ei ole, mutta tätä lievää puutetta hän paikkaa kovalla yrittämisellä ja olemalla kehässä aina huippukuntoinen. Kärkkäisen uran paras voitto oli Tomi Hongan kukistajana muistetun Reinis Porozovsin niukka päihittäminen Vantaalla 2018.

Kärkkäisen kanssa samassa Salon illassa 2016 ammattilaistaipaleensa aloitti myös Lahden Jarkko Ojapalo, 26. Aiemmin painoluokkaa alempana nyrkkeillyt lahtelainen on välillä keskittynyt siviilipuolen töihinsä rauhanturvaajana, minkä vuoksi vuosi 2018 jäi häneltä kokonaan väliin. Tänä vuonna napatut kolme voittoa ovat nostaneet Ojapalon statistiikan lukemiin 6–0 (1). Amatööripuolella useamman SM-kullan voittanut vasenkätinen Ojapalo on taitava, monipuolinen ja taktisesti kypsä ottelija, mutta ammattilaisena häneltä puuttuvat merkittävät voitot.

Ottelun lähtöasetelmat ovat äärimmäisen mielenkiintoiset ja tasaväkiset. Kärkkäistä pidetään niukkana ennakkosuosikkina ennen muuta siksi, että painoluokka on hänelle luontevampi, minkä vuoksi aggressiivinen ottelutyyli saattaa olla tehokas. 187-senttinen Ojapalo on kuitenkin vain kaksi senttiä vastustajaansa lyhyempi ja hänkään ei ole varmasti löysäillyt harjoitussalilla. Kaikin puolin kiehtova kamppailu!

Eva Wahlström vs Consolata Musanga 8 erää

Tuulahdus maailman huipulta saadaan, kun naisnyrkkeilyn supertähti Eva Wahlström poikkeaa ilahduttavasti Suomessa Yhdysvaltain-otteluiden välissä. Viime kamppailussaan Wahlström 22-1-2 (3) säilytti hallinnoimansa WBC-liiton ylemmän höyhensarjan tittelin ratkaisemattoman tuomion turvin, ja seuraava isompi koitos on luvassa ensi vuoden alkupuolelle.

Sitä ennen Wahlströmin on luonnollisesi selvittävä lauantaista. Vastarintaa yrittävä Consolata Musanga on 32-vuotiaana seitsemän vuotta suomalaista nuorempi ja koonnut listalukemat 8-4-3 (6). Varsinkin tyrmäysten määrä on naisnyrkkeilyyn komea, mutta ottelulistan lähempi tarkastelu osoittaa, että yksikään hänen voittamistaan vastustajista ei ole koskaan voittanut nyrkkeilyottelua. Selvää on, että tilaisuus on ennakkoon ajatellen lähinnä näytösluonteinen, mutta Wahlströmin osaamista katselee aina ilokseen.

Jarkko Putkonen vs Damian Leonardo Yapur 8 erää

Salon oma ikisoturi Jarkko ”The Heat” Putkonen, 16-6-2 (7) iskee ammattilaisuransa viimeisiä koitoksia. Kotiyleisön edessä hänen tielleen asettuu viime tingassa vastustajaksi vaihtunut Argentiinan Damian Leonardo Yapur 15-15-3 (0).

Nykyisin Espanjassa majaansa pitävä 32-vuotias Yapur on tehnyt ammattilaisena kunnioitettavan taipaleen ja kykeni vielä kaksi vuotta sitten voittamaan Argentiinan mestaruuden hyvän tason vastustajaa vastaan. Sen jälkeen ura on kuitenkin lähtenyt luisuun ja viimeiset kahdeksan kamppailua ovat päättyneet miehen tappioksi, tosin voittopuoleisesti hyvälistaisia vastuksia vastaan. Yapur ei ole tyrmännyt ketään, mutta ei toisaalta ole itsekään hävinnyt kesken ottelun kuin kolmesti.

Myös Putkonen on hävinnyt viimeisistä neljästä ottelustaan kolme, kun vuosien aikana kertynyttä tietotaidollista pääomaa on alettu muuttaa rahalliseen muotoon kovissa vieraskehissä ja altavastaajan asemissa. Hyvässä iskussa 35-vuotias salolainen edelleen kuitenkin on ja argentiinalainen voisi tyylillisesti olla hyvä vastus The Heatin hiillostaa. Putkosen pistevoitto lienee todennäköisin lopputulema, mutta helpolla se ei tule.

Niklas Räsänen vs David Radeff 6 erää

”Drummer Boy” Niklas Räsänen, 14-2-1 (8), palaa kehätöihin reilun puolentoista vuoden ottelutauolta kamppailussa, jonka painoraja on sovittu poikkeuksellisesti 83 kiloon. Vastustajan Helsinkiin kotiutunut kotkalainen saa Ranskasta.

38-vuotiaan Radeffin, 9–15–2 (3) ottelurekordista löytyy takavuosilta koviakin nimiä, joskin miinusmerkinnällä varustettuina. Kokemusta ranskalainen on kerryttänyt vieraskehien kiertämisen lisäksi myös potkunyrkkeilypuolelta, ja painoluokista hänelle vaikuttavat sopivan kaikki raskaasta keskisarjasta raskaaseen saakka. Räsästä ei ole nähty kehässä sitten Dayron Lesterille kärsityn tyrmäystappion, mutta raporttien mukaan harjoittelu on ollut intensiivistä ja onkin hyvin kiinnostavaa nähdä, millainen Drummer Boy saapuu sapatilta tositoimiin.

Satu Lehtonen vs Oksana Romanova 8 erää

Kuusinkertainen olympiatyylin Suomen mestari ja myös Pohjoismaiden mestaruuden valloittanut Satu Lehtonen, 33, aloittaa ammattilaisena legendaarisen Olli Mäen tyyliin suoraan kahdeksaneräisellä. Vastustajalla riittää ammattilaiskehäkokemusta sitten siitäkin edestä: Ukrainan Oksana Romanovan mittava ottelulista osoittaa lukemia 10–27–1 (2). 

47-vuotias Romanova vieraili Suomessa viimeksi syyskuussa kärsien kuusieräisen pistetappion Lotta Loikkaselle. Kehätuomari Erkki Merosen pisteyttämässä ottelussa hän pystyi kuitenkin yhteen erävoittoon ja kykenee varmasti antamaan Juho Haapojan luotsaamalle debytantille riittävästi vastusta.

Muista suomalaisista Boxrec-sivusto lupaa paikalle ja kehätöihin myös värikkäistä otteluista tunnetun, myös vapaaottelupuolella ansioituneen Tipi Hirvikankaan, kerran ammattilaisena esiintyneen Rasmus Bergmanin sekä debyyttiä tekevän alemman raskaansarjan Markus Sutisen. Näiden vastustajista ei kuitenkaan ole otteluillan alla vielä täyttä tietoa. Otteluiltaa voi seurata Viasatin televisioimana Viaplay-palvelusta.

JANNE ROMPPAINEN