Ennakko: Ruiz vs Joshua II

Meksikolaistaustainen, Kaliforniassa asuva Andy Ruiz Jr. järjesteli yhden koko nyrkkeilyhistorian suurimmista yllätyksistä tyrmäämällä aiemmin voittamattoman brittisupertähti Anthony Joshuan viime kesäkuussa. Tulevana lauantaina Saudi-Arabian Riadin esikaupunkialueella päästään näkemään, iskeekö salama kahdesti samaan, tässä tapauksessa huomattavan massiiviseen maaliin, kun The Ring -lehden raskaansarjan rankingin 3. ja 4. ottavat toisistaan mittaa.

”Nyrkkeilyottelun tulos näyttää usein hyvin absoluuttiselta, vaikka taustalla vaikuttavat tekijät voivat olla mitä moninaisempia”

Vaikka Ruizin tyrmäysvoitto oli vakuuttava ja perusteellinen, Anthony Joshua on tulevan ottelun suosikki vedonlyöjien papereissa. Ilmiö noudattelee sarjan aiempien yllätystulosten yhteydessä usein toistunutta mekaniikkaa: Sonny Liston oli niin ikään suosikki uusintaottelussa hänet nujertanutta Cassius Clayta vastaan, ja Mike Tysonin povattiin lyövän Evander Holyfieldin vuoden 1997 rahakkaassa uusinnassa. Molemmilla kerroilla ensimmäisen kamppailun yllätysvoittaja piti asemansa toisellakin kokeilulla. Myös Muhammad Ali oli uusinnassa suosikki hänet ensimmäisellä yrityksellä päihittänyttä Leon Spinksiä vastaan, mutta hänen onnistui kääntää asetelmat.

Historiasta on löydettävissä siis rohkaisevia ennusmerkkejä molemmille, mutta niillä on perin vähän merkitystä, kun iskut alkavat lauantaina lentää. Voittajan ennakoiminen muillakin tavoin on erittäin vaikeaa.

”Joshualla on edelleen puolellaan merkittävä etu ulottuvuudessa ja iskuvoimassa”

Ensimmäisen ottelun lopputuloksesta huolimatta on selvää, että paremmat näytöt uransa ajalta on kerännyt Anthony Joshua. Hän on kukistanut kolme miestä The Ring -lehden nykyiseltä top-10 haastajalistalta, näiden joukossa Ruizin aiemmin päihittäneen Joseph Parkerin. Joshualla on edelleen puolellaan merkittävä etu ulottuvuudessa ja iskuvoimassa, eikä ole syytä unohtaa myöskään sitä, että Joshua täräytti Ruizin ensin luvunottoon miesten kesäkuisessa kohtaamisessa, kunnes juoksi vastustajansa nyrkkiin kohtalokkain seurauksin. Ottelun jälkeen spekuloitiin vakavasti Joshuan olleen otteluhetkellä sairas: jos väitteissä on perää, uusinta voi näyttää hyvin erilaiselta. Nyrkkeilyottelun tulos näyttää usein hyvin absoluuttiselta, vaikka taustalla vaikuttavat tekijät voivat olla mitä moninaisempia.

”Pyylevästä vartalostaan huolimatta Ruiz on todella kovan luokan urheilija”

Mikään spekulaatio ei kuitenkaan vähennä Andy Ruiz Jr:n viimekertaisen voiton arvoa. Kalifornialainen teki nopeilla koukkusarjoilla perusteellisesti selvää Joshuasta ja osoitti kamppailun tiimellyksessä myös hyvää tekniikkaa sekä kylmäpäisyyttä kovassa iskusateessa. Pyylevästä vartalostaan huolimatta Ruiz on todella kovan luokan urheilija, ja saattaa olla, että hänen vinhasti takovat nyrkkinsä ovat yksinkertaisesti sellainen ase lähiottelussa, ettei Joshua löydä niihin vastausta uudellakaan kokeilulla.

Kamppailun alla on puhuttu runsaasti molempien nyrkkeilijöiden painoista. Ensimmäisellä kerralla 188-senttisen Ruizin vaaka heilahti lukemiin 121,6 kiloa, kymmenen senttiä pitemmän Joshuan noteeraus oli 112,4.  Ruizin leiri on vakuuttanut suojattinsa olevan aiempaa hoikemmassa ja paremmassa iskussa, kun taas Joshuan puolelta on korostettu, että kehonrakentajamainen lihasmassa on unohdettu ja britti tulee jahtaamaan kruunuaan takaisin hoikempana ja nopeampana kuin koskaan. Kilomäärätkään eivät kuitenkaan lauantaina merkitse mitään, silloin osaaminen ja veri punnitaan toisenlaisilla mittareilla.

Ennakkoveikkaus: Jos uusintaottelu etenee samaan tapaan kuin ensimmäinen, Ruiz voittaa sen. Todennäköisempää kuitenkin on että jokin elementti muuttuu: joko kamppailusta tulee taktisesti uudenlainen tai miesten ottelukunto ja keskittyminen on erilaisella tasolla, ja lisäksi ensimmäisen ottelun yllätyselementtien edut on menetetty. Vaikuttaisi siltä, että useimmat muutokset pelaisivat Joshuan pussiin. Uskon britin päivän kunnon olevan tapissa, jolloin hän osoittaa olevansa nyrkkeilijänä luokkaa parempi ja voittaa kamppailun loppuerien keskeytyksellä.

Otteluilta on katsottavissa Viaplay palvelussa, jonne pääset täältä.

JANNE ROMPPAINEN