Ennakko: Ola Afolabi – Marco Huck IV

Ola Afolabi – Marco Huck IV – Ei kolmea ilman neljättä

Ensi lauantai tarjoaa hyvätasoista nyrkkeilyviihdettä monella rintamalla. Yksi herkkupaloista nähdään Saksan Hallessa, kun alemman raskaansarjan kärkinimet Ola Afolabi ja Marco Huck mittelevät paremmuuttaan neljännen kerran.

Ola Afolabi 22-4-4 (11)

listanumeroitaan parempi

Parin viikon päästä 36 vuotta täyttävä Ola ”Kryptoniitti” Afolabi on kuulunut alemman raskaansarjan kärkijoukkoihin viime vuosikymmenen lopulta asti. Hänen ammattilaisuransa alku neljätoista vuotta sitten oli onnahteleva: ensimmäisistä kuudesta ottelustaan Ison-Britannian edustaja voitti vain kolme. Nigerialaisten vanhempien poika oppi ammattinsa kuitenkin työn kautta, ja vuoden 2003 jälkeen hän on kärsinyt tappion Marco Huck -otteluiden lisäksi vain kerran.

Afolabin varsinainen läpimurto kansainvälisellä tasolla oli voittamattoman olympiatyylimenestyjän Eric Fieldsin nujertaminen 2008. Seuraavaa vuonna tieltä lakosi maanmies Enzo Maccarinelli, ja saman vuoden lopulla hän pääsi ensimmäistä kertaa kehään Huckin kanssa. Afolabi taisteli tiukasti ennakkosuosikkia vastaan, mutta kärsi niukahkon pistetappion.

Seuraavina vuosina Afolabi nakutti viisi voittoa, kunnes 2012 järjestyi mahdollisuus uuteen yritykseen Huckin kanssa. Ottelu oli edellistäkin tasaisempi ja päättyi ratkaisemattomaan. Miehet iskivät yhteen vielä kesäkuussa 2013 ja jälleen pistetuomion vei nimiinsä Huck. Molemmilla kerroilla moni katsoja piti Afolabia oikeutettuna voittajana, siksi tasaisia koitokset olivat.

Huck-trilogian jälkeen Afolabi otti pari välipalavoittoa, kunnes kärsi viime vuoden huhtikuussa pistetappion Argentiinan Victor Ramirezille, nykyiselle The Ring -listan yhdeksännelle haastajalle. Moni erehtyi luulemaan britin uran kääntyneen jo laskuun, mutta karvaimmin tästä erehdyksestä joutui maksamaan Venäjän Rakhim Tshakiev, niin ikään kymmenen kärkeen kuulunut olympiavoittaja, jonka Afolabi tyrmäsi rajusti viime marraskuussa.

Afolabi on ulottuva, liukasliikkeinen ja myös napakasti iskevä nyrkkeilijä, jonka tyrmäysprosentti on kohentunut vauhdilla uran alkuvaiheiden jälkeen. Kesken kamppailun Afolabi ei ole hävinnyt kertaakaan, ja marraskuussa otettu uran makein voitto nosti hänen nimensä jälleen The Ring -lehden kärkikymmenikköön, sijalle 10.

Marco Huck 38-3-1 (26)

Nouseeko kapteeni haaksirikosta?

Marco ”Käpt’n” Huckin uraa muistellessa ei uskoisi, että yli tusinan kuluttavan kehäsodan veteraani on vasta 31-vuotias. EM-tittelin saksalainen voitti jo 2008, ja jo vuotta sitä ennen hän oli ehtinyt kärsiä tappion IBF-liiton titteliottelussa Steve Cunninghamille.

Cunningham-ottelun jälkeen Huck kamppaili kahdeksan vuotta käytännössä voittamattomana ja kohtasi tukun sarjan kärkinimiä: Afolabin lisäksi hän löi muiden muassa Victor Ramirezin, Afolabin voittajan, Firat Arslanin kahdesti, Dennis Lebedevin sekä Hugo Herman Garayn. Hänen ainoa tappionsakin oli käytännössä moraalinen voitto, kun vuonna 2012 Huck oli vähällä kukistaa raskaansarjan huippumies Alexander Povetkinin.

Voittolistaansa Huck ei suinkaan hankkinut helpoimman kautta: useat ottelut olivat todella raatelevia ja monista Huckin hyväksi kääntyneestä tuomioista oltiin montaa mieltä. Usein saksalaisen katsottiin nauttivan niin sanotusta Sauerland-lisästä pistekorteissa. Toisaalta hän kohtasi kuitenkin selvästi parempia vastustajia kuin painoluokan kärkipaikasta hänen kanssaan kilpaillut Kuuban Yoan Pablo Hernandez teki, ja suostui toistuvasti uusintoihin tasaisten kamppailuiden jälkeen.

Viime vuonna Huck päätti irrottautua Sauerland-tallista ja lähti luomaan uraansa Yhdysvaltoihin. Kun Hernandezkin ilmoitti lopettavansa nyrkkeilyn erinäisten vaikeuksien vuoksi, painoluokan piti olla avoin Huckin valtakaudelle. Kapteenin pursi karahti kuitenkin kiville heti ensimmäisessä ottelussa uudella mantereella, kun Puolan Krzysztof Glowacki tyrmäsi hänet yllättäen rajun ottelun päätteeksi yhdennessätoista erässä.

Huck ei tyydy helppoon ratkaisuun paluuottelussaankaan, vaan lähtee saman tien kokeilemaan, ovatko hänen kykynsä ennallaan vanhaa kiistakumppania vastaan. The Ring -lehti rankkaa Huckin tällä hetkellä painoluokan neloseksi maailmassa.

Ottelu

Viikonlopun otteluun lähdetään kiinnostavan kimurantista asetelmasta. Nyrkkeilyn vanha totuus on, että niukan tappion ja voiton välinen ero on suuri, eikä Huckin kaato ole onnistunut Afolabilta kolmella aiemmalla yrityksellä. Huck on miehistä myös viisi vuotta nuorempi ja hän tuntee juonikkaan britin metkut läpikotaisin.

Toisaalta huipputasolla, jossa erot ovat pieniä, nyrkkeilykin ratkeaa usein henkiseen lataukseen ja päivän kuntoon. Afolabi on ikisoturi, joka kykenee aina esiintymään korkealla tasolla ja ponnistaa tulevaan otteluun uran parhaan voiton pohjalta. Sen sijaan Huck kärsi rajun tappion vastikään ja kahdeksan vuoden ajan rakennetut tikapuut romahtivat alta rytisten. Onko saksalaisella vielä tarvittavaa nälkää lähteä uudestaan taistelemaan paikasta huipulla, miten on hänen vankkumattoman itseluottamuksensa laita nyt?

Kaikki kolme edellistä ottelua ovat olleet reippaita iskujuhlia, ja sellaista voidaan enteillä nytkin. Huck on nyrkkeilijänä aloitteellinen ja luottaa lujaan fysiikkaansa sekä surutta viljelemiinsä kyynärpää- ja munuaisiskuihin. Afolabi on nyrkkeilijänä tyylikkäämpi ja iskee näyttäviä osumia, mutta hänen työmääränsä saattaa hieman hiipua otteluiden edetessä.

Täysiaikainen ottelu lienee turvallisin veikkaus lauantain varalle, vaikka näiden miesten välillä voikin periaatteessa tapahtua mitä vain. Palkitaanko Afolabin vimmattu yritys vihdoin, vai selvittääkö vanha mestari vielä kerran Brittein rannikon myrskytuulet?