Ennakko: No Excuses Fight Night

Uusi promootiotaho Team F4L polkaisee toimintansa käyntiin tuhdilla kattauksella, kun kertaalleen siirtynyt No Excuses Fight NIght hanskataan tänä iltana Helsingin Kulttuuritalolla. Ainekset laadukkaaseen nyrkkeilyviihteeseen ovat kohdillaan.

Eva Wahlström vs Melissa St Vil, ylempi höyhensarja, 10 erää. (WBC-liiton MM-ottelu)

Illan pääottelussa vastikään 37 vuotta täyttänyt Eva Wahlström puolustaa WBC-liiton tunnustamaa titteliään neljättä kertaa. Vastaansa hän saa kolme vuotta nuoremman haitilaislähtöisen yhdysvaltalaisen Melissa St Vilin.

St Vil, 10-2-4 (1) aloitti ammattilaisuransa jo toistakymmentä vuotta sitten 2007. Kuluvalla vuosikymmenellä amerikkalainen on kärsinyt vain yhden tappion kierrellessään ympäri maailmaa erilaisissa titteliotteluissa, jotka naisnyrkkeilyn puolella ovat, jos mahdollista, vieläkin sekavampia kuin miesten sarjoissa. Tällä hetkellä boxrec-rankingsivusto listaa St Vilin ylemmän höyhensarjan viidenneksi parhaaksi maailmassa Wahlströmin pitäessä ykkössijaa.

Sympaattisena ja nauravaisena lehdistötilaisuudessa esiintynyt ”Little Miss Tyson” on 163-senttinen ja eteenpäin liikkuva koukkulyöjä. Lähietäisyydellä hän saa kätensä tikkaamaan varsin hyvin, mutta kauempaa hänen iskunsa lähtevät laajakaarisina, ja ylävartalon liikkeestä huolimatta hän tarjoaa maalin Wahlströmin tunnetusti tarkoille iskuille. Puutteet ulottuvuudessa yhdysvaltalainen pyrkii korvaamaan työmäärällään, joka on hyvää luokkaa.

Wahlströmin, 21-0-1 (3), ottelusapluuna on vahvasti valmentaja Risto Merosen näköinen: runsas liike, tarkka suojaus ja pisteosumien kerääminen on osoittautunut reseptiksi, jonka murtajaa ei painoluokan sisältä ole vielä löytynyt. Todennäköistä on, ettei sellaiseksi yllä myöskään St Vil. Hän on jalkatyöltään ratkaisevasti hitaampi eikä iskuvoimansa puolesta muodosta varsinaista uhkaa suomalaiselle maailmanmestarille vaikkapa taannoin kukistuneen Anahi Ester Sanchezin tapaan. Näinpä illan pääottelussa nähtänee tyypillinen selkeä Wahlströmin pistevoitto.

 

Niklas Räsänen vs Dayron Lester, raskas keskisarja, 10 erää

Illan kenties odotetuin otatus on suomalaisten välinen raskaan keskisarjan koitos. Jo pitkään kaivattu kamppailu kahden näyttävän ottelijan kesken on asetelmiltaan tasaväkinen ja lähes vääjäämättä viihdyttävä.

Hyvistä uristaan huolimatta molemmat miehet kapuavat kehään jossain määrin arvoituksellisista lähtökohdista. Helmikuisten EU-rankingien sijalla 15. majaileva Niklas Räsänen, 14-1-1 (8), nähtiin kehässä viimeksi elokuussa, kun ”Drummer Boy” joutui tyytymään ratkaisemattomaan Patrick Menya vastaan, ja nyt kotkalaislähtöinen ottelija nousee kehään ensimmäistä kertaa valmentaen itse itseään. Dayron Lester, 9-1 (5) koki niin ikään kovia elokuussa kärsiessään uransa toistaiseksi ainoan tappion tyrmäyksellä Puolan Pawel Stepienille.

Räsänen on nyrkkeilijänä ennen kaikkea jazz-rumpali: hän pyrkii kehässä rentouteen ja soveltamaan omintakeisia ja suhteellisen nopeita iskusarjojaan tilanteen mukaan. Parhaimmillaan Räsänen on ollut erittäin vakuuttava, mutta edellisessä ottelussa Mendyn tarkka, junnaava tyyli osoittautui hänelle hankalasti murrettavaksi. Dayron Lester taas ponnistaa huikealta amatööripohjalta ja hänen taitotasonsa on mittava, minkä ansiosta hän on selvinnyt leikiten heikkotasoisista vastustajista. Puolan-retken perusteella tamperelainen ei ole fyysiseltä suorituskyvyltään – ainakaan vielä – kyennyt kapuamaan eurooppalaiselle huipputasolle, ja myös kokeneen Tomas Adamekin kanssa Lesterillä oli omat hankaluutensa.

Ottelun molemmista osapuolista voisi sanoa, että he ovat tähän saakka olleet enemmän viihdyttäviä kuin tehokkaita: kummankin plakkarista puuttuvat vakuuttavat esitykset hyvällä tasolla. Räsäsellä sellainen tosin oli lähellä Mariano Hilarioa vastaan joulukuussa 2016, kunnes 11. erän huolimattomuusvirhe maksoi ottelun.

Avonainen ja vauhdikas ottelu vaikuttaisi sopivan molemmille osapuolille. Räsänen lienee ottelun niukka suosikki laajemman ammattilaiskokemuksensa ja todennäköisesti paremman kuntopohjansa vuoksi, mutta valmennuskuvion muutos jättää ilmoille avoimia kysymyksiä ja mikään tulos ei olisi yllätys.

 

Henri Kekäläinen vs Andrii Velikovski, keskisarja, 8 erää

Vaihdokkina kehään nouseva Ukrainan Andrii Velikovski 10-2 (5) on ainakin listalukemien perusteella varteenotettava haastaja ylemmän keskisarjan Suomen mestarille. 174-senttisen ja 23-vuotiaan nuorukaisen iskukyvystä on kuitenkaan paha sanoa mitään, siksi sekalaisen joukon vastustajia hän on kolmen vuoden ikäisellä urallaan kohdannut. Ainoalla ulkomaanreissullaan Velikovski kärsi kuusieräisessä ottelussa pistetappion, mutta pystyi Italian vieraskehässä pariin erävoittoon. Nyrkkeilymaana Ukrainan kansallinen taso on lisäksi yleisesti vahva, joten mistään sukelteluesityksestä ei ole vaaraa.

Henri Kekäläinen, 10-4 (4) teki uransa selvästi parhaan kamppailun lokakuussa Power parkissa nujertaessaan Timo Laineen. Niinpä Jarno Leppiahon valmentaman suomalaisen iskukyvyn näkeminen on varsin mielenkiintoista, vaikka vastustaja katsomaton kortti onkin.

 

Tomi Silvennoinen vs Johannes Vinasco, ylempi välisarja, 6 erää

Suomi–Ruotsi-asetelmat ovat ammattinyrkkeilyssä varsin harvinaisia, mutta lähes aina railakkaita vääntöjä. Vastaavaa on lupa odottaa myös, kun 22-vuotias nykyisin Espoossa asuva Tomi Silvennoinen, 6-1 (4), ottaa mittaa Johannes Vinascosta, 5-0 (2).

Silvennoisen kunto on arvoitus, sillä hän on esiintynyt kehässä viimeisen reilun kahden vuoden aikana ainoastaan kerran kukistaessaan georgialaisvastustajan vuosi takaperin. Ainoan tappionsa Silvennoinen kärsi täpärästi Pertti Keitalle lokakuussa 2015, muiden otteluiden voitot ovat tulleet tyypillisistä alkeisvastustajista. Viime vuonna kolme kamppailua käyneen ruotsalaisen kehätuntuma on oletettavasti parempi, mutta hänen rekordistaan puuttuvat vielä voittolistaiset vastukset.

Kahden urallaan näin alkuvaiheessa olevan ottelijan välinen koitos on vaikeasti ennakoitavissa. Videoiden perusteella Silvennoinen lienee miehistä nopeampi ja kenties teknisesti monipuolisempikin, Vinascon etu taas saattaisi olla fyysisyydessä.

 

Samuli Kärkkäinen vs Ivan Lysytsia, alempi raskassarja, 6 erää

3-7 (2) -listaisen Lysytsian uralukemat eivät vakuuta, mutta suomalaiset nyrkkeilyn ystävät muistavat hänet Gennadi Mentsikäisen uran avaustappion aiheuttajana viime joulukuulta. Meikäläisittäin puntteja yrittää nyt tasata Järvenpään Samuli Kärkkäinen, joka jahtaa jatkoa tahrattomalle rekordilleen 6-0 (1).

Tammikuussa Kärkkäinen saavutti uransa tähän saakka parhaan meriitin voittamalla niukin naukin Reinis Porozovsin Vantaalla kahdeksaneräisessä kamppailussa. Lysytsian pitäisi ennakkoon ajatellen olla tätä helpompi vastus, mutta ukrainalaisen tyrmääminen ei ole helppo tehtävä ja omaa vaarallisuuttaan hän osoitti täräyttämällä Mentsikäisen kanveesille miesten välisen kamppailun avauserässä. Todennäköistä on, että Kärkkäinen uurastaa kamppailusta kuusieräisen pistevoiton, mutta jos totutut merkit pitävät paikkansa, kamppailussa annetaan ja otetaan näyttäviä iskuja puoleen ja toiseen.

 

Timo-Juhani Hirvikangas vs Alisher Ashurov, välisarja, 4 erää

Turkulaisen kamppailu-urheilijan Tipi Hirvikankaan kamppailu vaihtui valitettavasti tapahtuman alla selvästi ennakoitua vähemmän kiinnostavaan. Voittamattoman norjalaisen Ken-Tore Hallandin loukkaantuminen ja korvaantuminen rumalistaisella venäläisellä Alisher Ashurovilla, 2-17 (0), oli pettymys kaikille osapuolille.

Kolmeen kertaan Suomessa nähty Alisher Ashurov on listalukemiaan etevämpi nyrkkeilijä: hänen perustekniikkansa on varsin hyvä ja mies osaa myös suojata itseään kehässä kohtuullisesti. Vastustajana hän on kuitenkin ilman muuta parhaimmillaankin enemmänkin hankala kuin vaarallinen. Fyysisesti väkevä ja aavistuksen raskasjalkainen Hirvikangas, 5-1 (3), joutunee jahtaamaan venäläistä täydet neljä erää, mutta suomalaisen pistevoiton ei pitäisi olla missään vaiheessa uhattuna.

 

 Timo Laine vs Stanislav Sergeev, raskas keskisarja, 4 erää

Ikiluotettava ”Stadin Malli” pääsee maailman huipun kovuutta viimeksi maistettuaan merkittävästi helpompaan kyytiin, kun hän nousee pikahälytyksellä täydentämään ottelukorttia. Virossa syntynyt ja Venäjän lisenssillä otteleva Sergeev, 1-4-1 (0), nousee lyhyellä ammattilaisurallaan kehään jo viidennessä maassa. Sergeev ei ole toistaiseksi hävinnyt ennen täyttä aikaa ja mahdollista on, ettei Lainekaan, 21-10 (6) ehdi nelieräisen aikana ratkaisua kaivaa. Kokemuseron puolesta kyseessä on kuitenkin selkeä mismatch.

 

Kulttuuritalon otteluilta nähdään Viaplay-kanavalla klo 18.45 alkaen