Ennakko: Mike Alvarado vs Brandon Rios III

Nyrkkeilyn suuriin tarinoihin ovat kautta historian kuuluneet trilogiat, kahden tasavahvan kehäsankarin väliset hegemoniataistelut. Patterson-Johanson, Ali-Frazier, Holyfield-Bowe, Barrera-Morales ja Gatti-Ward ja monet muut kolmiosaiset klassikot on isketty tulikirjaimilla nyrkkeilyn historian lehdille. Ominaista näille ottelusarjoille on usein ollut, että molemmat nyrkkeilijät yltävät parhaimmilleen kehässä juuri tätä tiettyä vastustajaa vastaan.

Yksi viime vuosina nyrkkeilyn ystäviä puhuttanut trilogia saa päätösosansa, kun yhdysvaltalaiset Mike ”Mile High” Alvarado 34-3-0 (23) ja Brandon ”Bam Bam” Rios 32-2-1 (23) iskevät yhteen kaksitoistaeräisessä välisarjan kamppailussa. Ottelijat eivät ole aivan painoluokkansa parhaita, mutta kuuluvat kärjen tuntumaan ja ovat jo kahdessa ensimmäisessä otatuksessaan tarjonneen yleisölle unohtumatonta nähtävää.

Kun miehet iskivät ensimmäisen kerran yhteen lokakuussa 2012, molemmat olivat voittamattomia, nälkäisiä uusia kasvoja. Ottelussa lyötiin armottomasti puolin ja toisin eikä kummankaan onnistunut saada yliotetta vastustajastaan, kunnes seitsemännen erän alussa Rios sai Alvaradon vaikeuksiin ja pakotti kehätuomarin keskeyttämään kamppailun.

Uusinta hanskattiin muutamaa kuukautta myöhemmin ja lähes samanlaisella intesiteetillä. Veri valui ja päät heilahtelivat, mutta molemmat selvisivät täyden ajan ja lopulta vedonlyöntien altavastaajana kamppailuun noussut Alvarado julistettiin voittajaksi äärimmäisen niukalla mutta yksimielisellä tuomiolla. Ottelun jälkeen molemmat puhkuivat halua ratkoa välinsä lopullisesti kolmannessa koitoksessa, jonka aika koittaa siis lauantaina Coloradossa.

Miesten ensimmäisestä yhteenotosta on aikaa reilut kaksi vuotta, ja tuona aikana jotkin asiat ovat ehtineet muuttua. Molemmat ovat käyneet kokeilemassa siipiään kovissa kehissä mutta joutuneet toteamaan maailman terävimmän kärjen liian kovaksi paikaksi. Siksi molempien uran mustettavin saavutus on varmastikin tämän ottelusarjan voitto, mutta sen voi korjata mukaansa vain toinen.

Rios jatkoi Alvarado-tappiosta välisarjaan Filippiinien supertähteä Manny Pacquaioa vastaan ja selvisi täydet erät mutta oli vailla mahdollisuuksia. Kehään hän palasi seuraavan kerran viime elokuussa ottaen diskausvoiton vaivalloisen kamppailun päätteeksi Diego Gabriel Chavesista.

Alvaradon seuraavaksi vastustajaksi Riosin jälkeen seuloutui vuorostaan Venäjän hakkuri Ruslan Provodnikov, joka antoikin Alvaradolle todellisen selkäsaunan ja löi tämän keskeytyskuntoon. Viime toukokuussa Alvarado pääsi vielä kohtaamaan Meksikon kehälegenda Juan Manuel Marquezin mutta tuloksena oli selvä pistetappio.

Nykyisin Brandon Rios on Fightnews-sivuston rankingeissa välisarjassa sijalla 14. maailmassa; The Ring -lehden sivuilta hänen nimeään ei löydy. Alvarado on painoluokkaa alempana listaseiska Fightnewsin mukaan ja The Ring -lehdessä mestarin viides haastaja, tosin kevyen välisarjan kärjestä ei löydy samanlaista tähtisumua kuin Floyd Mayweatherin ja Pacquiaon johtamasta välisarjasta.

Ottelijat ovat sekä ominaisuuksiltaan, mitoiltaan että tyyleiltään niin tasavahvat, että voittajan ennakoiminen on erittäin mielenkiintoista ja ennen kaikkea vaikeaa myös tällä kerralla. Alvarado on miehistä kaksi senttiä pitempi, mutta koska molemmat viihtyvät lähiottelussa, erolla ei ole merkitystä. Rios on otellut kaksi viimeisintä otteluaan välisarjassa Alvaradon yhtä vastaan, mutta painoluokka on Alvaradolle tuttu aiemmalta uralta. Miesten iskutekniikoissa on pieni ero. Alvarado lyö koukkunsa hieman rennommin, mikä säästää voimia ja antaa iskujen taakse painoa, vaikkeivät laakit tyrmäysyrityksiä olisikaan. Rios taas tulittaa hieman pienemmässä tilassa ja lyhyemmillä liikeradoilla, mikä saattaa olla etu köysissä ja kulmauksissa nyrkkeiltäessä. Miesten uusintaottelussa Alvarado kykeni varioimaan taktiikkaansa hieman liikkuvampaan suuntaan kamppailun loppupuolella, mutta muu kuin kovaan iskujenvaihtoon perustuva taktiikka olisi suuri yllätys kummaltakin osapuolelta.

Oman kysymyksensä ottelun ylle heittää miesten nykykunto: Alvarado on 34-vuotiaana kuusi vuotta vanhempi kuin Rios ja hänellä on allaan kaksi tappiota raskaissa otteluissa, joista varsinkin Provodnikov-kohtaaminen oli erittäin kuluttava. Riosin voisi näin kuvitella olevan miehistä tuorevoimaisempi. Toisaalta Riosilla on takanaan hieman pitempi ura kärkitasolla, hän ehti kuulua kevyen sarjan kärkinimiin ennen Alvarado-otteluita, eikä hänen viimeisin kamppailunsa ollut erityisen vakuuttava. Unibet pitää näistä kahdesta Riosia ennakkosuosikkina hieman yli puolitoista kertaisella kertoimella. Alvaradon voittoon uskovat taas saavat omansa takaisin parhaimmillaan hieman yli kaksinkertaisena.

Miesten voitto- ja tyrmäyslukemat ovat liki identtiset. Silmiinpistävin ero statistiikassa on, ettei Rios ole koskaan hävinnyt kesken ottelun kun Alvarado on tarvinnut tuomarin apua kahdesti, mutta tämäkin asia voi muuttua lauantaina – asiat ovat olleet tämän kaksikon välillä erittäin vähästä kiinni.

Näin tasainen koitos saattaa ratketa myös henkisiin ominaisuuksiin. Tällä kertaa ottelupaikkana on Alvaradon kotiosavaltio Colorado. Kun Rios voitti ensimmäisen kamppailun, taisteltiin hänen nykyisellä asuinsijallaan Kaliforniassa.

Nuoruus ja tuoreus ovat ominaisuudet, joiden vuoksi Riosia on alustavissa veikkailuissa pidetty niukkana ennakkosuosikkina, mutta riittääkö kotikatsomon tuki ja voitontahto kääntämään asetelman Alvaradon puolelle, se jää nähtäväksi. Molemmat ottelijat tunnetaan varsinaisina sisupusseina, joten ottelu voi edetä myöhäisiin eriin, mutta näiden gladiaattoreiden iskutahdilla ratkaisu voi tulla käytännössä millä hetkellä tahansa. Varmaa on lähinnä se, että ottelua katsovan kannattaa räpäyttää silmiään korkeintaan erätauoilla.