Ennakko: Mayweather vs Berto

Välisarjan maailmanmestaruus, 12 erää

MGM Grand, Las Vegas

Välisarjan maailmanmestari Floyd Mayweather Jr puolustaa kruunuaan Las Vegasin kehässä haastaja Andre Bertoa vastaan tulevana viikonloppuna. Suomessakin Viaplayn kautta varhain sunnuntaiaamuna nähtävän ottelun on määrä olla suuren mestarin uran 49. ja samalla viimeinen. Ottelun ennakkoasetelmat ovat varsin epätasaiset, mutta Mayweatherin uran finaali kuuluu ehdottomasti nyrkkeilyvuoden tapauksiin.

Andre Berto 30–3 (23)

Amatöörien vuoden 2003 maailmanmestari, haitilaistaustainen Andre Berto oli hyvässä nosteessa ammattilaisurallaan viime vuosikymmenen vaihteessa. Uransa paidattomissa kehissä hän aloitti jo 2004, ja eteni järjestelmällisesti joskin suhteellisen hitaasti kohti maailman kärkeä. WBC-liiton tunnustaman tittelivyön hän voitti 2008 ja puolusti arvoaan Luis Collazon ja Carlos Quintanan kaltaisa tekijämiehiä vastaan vakuuttavaan tapaan.

Berton nousu pysähtyi huipun kynnykselle 2011, kun toinen nousussa ollut lupaus Victor Ortiz nujersi hänet värikkäässä ottelussa pistein. Berto kukisti vielä Jan Zaveckin, mutta kärsi tämän jälkeen kaksi perättäistä tappiota, joista jälkimmäisessä Jesus Soto Karass ennakkoon selvänä altavastaajana tyrmäsi hänet 12. erässä. Ainoa positiivinen asia Berton syöksykierteeseen joutuneella uralla noilta ajoilta oli nadrolonia sisältänyt doping-näyte vuonna 2012.

Tappioiden jälkeen olkapääoperaatioon joutunut Berto vetäytyi kehistä yli vuodeksi palaten viime syyskuussa pistevoitolla. Alkuvuodesta hän otti toisenkin voiton teknisellä tyrmäyksellä, mutta tällä hetkellä haastajan nimeä ei löydy The Ring -lehden tai muidenkaan puolueettomien arvolistojen kärkikymmeniköstä.

Bertoa voisi luonnehtia nyrkkeilijäksi, joka näyttää paremmalta kuin onkaan. Sopivan tasoista vastustajaa vastaan hänen kombinaationsa, nopeutensa, iskutehonsa ja refleksiväistönsä saavat hänet näyttämään loisteliaalta. Maailman valioita vastaan hänen suojauksensa on kuitenkin puhkottu suhteellisen helposti: Berto on ollut kanveesilla urallaan puolen tusinaa kertaa ja hänen kasvonsa on usein ruhjottu kamppailuiden tiimellyksessä pahaan kuntoon.

 

Floyd Mayweather 48–0 (26)

Mestari Mayweatherin ratkaisua valita Andre Berto vastustajaksi uransa näillä näkymin viimeiseen otteluun on kritisoitu runsaasti. On totta, että painoluokka on täynnä kiinnostavampia ja tuoreempia nimiä kuin Berto.  Toisaalta viimeisimmässä ottelussaan toukokuussa Mayweather saavutti uransa lopullisen kruunun nujertaessaan Manny Pacquiaon kamppailussa sukupolven ykkösnyrkkeilijän asemasta, joten ennakkoon kevyempi kamppailu on vähintäänkin ansaittu.

Lisäksi mestari kuittaa Bertoakin vastaan takuupalkkiona 18 miljoonaa dollaria, ja summan arvioidaan kaksinkertaistuvan tv-sopimusten kautta. Näiden perusteiden luulisi ainakin jossain määrin rauhoittavan Mayweatheria vastustajan valinnasta mahdollisesti soimaavaa omaatuntoa …

Kysymykset Mayweatherin suhteen liittyvät lähinnä siihen, paljonko hänellä on voitonnälkää jäljellä, kun ura maailman terävimmässä kärjessä on kestänyt 17 vuotta, ikuisuuskysymys Pacquiao-ottelusta saatiin ratkaistua ja 38-vuotiaan maestron eläkepäivät häämöttävät aivan nurkan takana. Mayweather arvostaa kuitenkin tappiotonta listaansa yli kaiken, ja epäilemättä yltäminen Rocky Marcianon legendaarisiin lukemiin 49-0 piiskaa häntä eteenpäin. Lisäksi kaikesta kehän ulkopuolisesta hölmöilystään huolimatta Mayweather on piinkova ja voitonnälkäinen huippu-urheilija, joka yhä edelleen antaa salilla kaikkensa.

 

Ottelu

Viime vuoden toukokuussa ennakkoon vaarattomana pidetty haastaja Marcos Maidana tuotti Mayweatherille totista päänvaivaa miesten ensimmäisessä kohtaamisessa. Maidanan aggressiivisuus ja peräänantamattomuus yllättivät hetkellisesti mestarin, joka tosin uusintaotteluun mennessä kykeni mukautumaan haastajan tyyliin kävellen helppoon voittoon.

Jos Berto kykenee kaivamaan sisältään samanlaisen taistelutahdon kuin argentiinalaisnyrkkeilijä ja jos Mayweatherin ajatukset karkailevat eläkevuosiin, haastajalla on fyysisiä lahjoja tehdä ainakin mielenkiintoinen ottelu. Ainakin ennakkopuheissaan hän on luvannut iskeä mestarin iholle ensimmäisestä kongista alkaen. Berton voitto kuitenkin kuuluisi lajihistorian suuriin sensaatioihin: eräät kasinot ovat antaneet hänen voitolleen suuremman kertoimen kuin Buster Douglasille Mike Tysonia vastaan kaikkien aikojen yllättävimpänä pidetyssä ottelussa.

Ottelun kulun kannalta kiinnostavaa on myös, miten Mayweather siihen lähtee. Vuoden 2007 jälkeen hän on voittanut ennen täysiä eriä ainoastaan kerran: 2011 Victor Ortizia vastaan erikoisten vaiheiden jälkeen. Jahtaako mestari nyt tyrmäysvoittoa uransa kruunuksi, vai tyytyykö hän edelleen riskittömään, joidenkin mielestä pitkäveteiseen mutta ällistyttävän taidokkaaseen pistenyrkkeilyyn?

Varhain sunnuntaiaamuna nähdään siis joko jättiyllätys tai – lupausten mukaan – erään kaikkien aikojen nyrkkeilijän viimeinen kehäesiintyminen. Tosin vaikka Mayweatherin nykyinen tv-sopimus umpeutuu tähän otteluun, monet epäilevät, malttaako supertähti todella jättää areenat nuoremmilleen. Rocky Marcianon lukemien sivuaminen olisi hienoa, mutta Mayweather on harvoin tyytynyt asemaan kenenkään muun rinnalla…