Ennakko: Lomatsenko vs Rigondeaux – Taistelu Velhovuorella

Nyrkkeilyhistoriaa kirjoitetaan jälleen ensi lauantaina Madison Square Gardenin Theater-Areenalla New Yorkissa, kun Kuuban Guillermo Rigondeaux ja Ukrainan Vasil Lomatsenko hanskaavat ylemmän höyhensarjan maailmanmestaruudesta. Koskaan ennen ammattinyrkkeilyn historiassa ei ole nähty kahden kaksinkertaisen olympiakultamitalistin välistä koitosta. Kehässä on myös liki ennätyksellinen määrä nyrkkeilyosaamista, vaikka miesten yhteenlaskettujen ammattilaisotteluiden määrä on alle kolmenkymmenen.

The Ring -lehden pound-for-pound-rankingissa Lomatseko ja Rigondeaux miehittävät sijoja 3 ja 4.  kärkikaksikosta heidät erottaa vain ottelumäärä. Lomatsenko, 29, komentaa ylempää höyhensarjaa, jossa lauantain koitos käydään, kun taas Rigondeaux, 37, kohoaa painoissa kaksi luokkaa ylöspäin ylemmän kääpiösarjan kuninkaan paikalta.

”Shakaali”

Guillermo ”El Jackal” Rigondeaux on nakuttanut kahdeksanvuotisella ammattilaisurallaan lukemat 17 voittoa ja 11 tyrmäystä ilman tappioita sekä yhden no contest -tuomion. Kuubalaisen lopullinen läpimurto ammattilaishuipulle oli maailman sen hetken kolmen parhaan ammattinyrkkeilijän joukkoon luetun Nonito Donairen kengittäminen 2013. Harvan ottelutahtinsa sekä pienen painoluokan vuoksi tähtiveteraani ei ole kuitenkaan noussut maineensa puolesta muualle kuin lajipiirien tietoisuuteen, vaikka hänen voittokulkunsa onkin jatkunut. Useimmiten hän on selvittänyt kamppailunsa helposti, mutta kokeneen ammattimiehen tavoin tyytyy toisinaan tekemään voiton eteen vain tarvittavan.

”Hämmästyttävällä ottelusilmällään hän vetäytyy iskujen edestä juuri riittävästi ja nujertaa vastustajansa ilmiömäisen tarkoilla vastaiskuillaan”

Rigondeauxin puolustustekniikka kestää vertailun Floyd Mayweatheriin tai keneen tahansa lajilegendaan. Hämmästyttävällä ottelusilmällään hän vetäytyy iskujen edestä juuri riittävästi ja nujertaa vastustajansa ilmiömäisen tarkoilla vastaiskuillaan. Kuuban taiturin kintaissa on myös ruutia: seitsemän hänen uhreistaan on uinahtanut alle kolmen erän.

Neljääkymppiä lähestyvä Rigondeaux on etenkin pikkusarjan nyrkkeilijäksi poikkeuksellisen iäkäs ja antaa tulevassa ottelussa vastustajalleen myös reilusti fyysistä tasoitusta. Kuubalainen on myös ottanut lukua useassa ottelussa, vaikkei ole varsinaisessa tappion vaarassa ollutkaan, mikä viittaa siihen, ettei hän kaikesta osaamisestaan huolimatta ole haavoittumaton.

Korkeaa teknologiaa

Jos on Rigondeaux puolustusekspertti, Ukrainan Vasil ”Hi-Tech” Lomatsenko esittelee kehässä harvoin nähtyä hyökkäämisen taitoa, ellei suoranaista taidetta. Ukrainalaisen nyrkkeilyn perusta on höyhenen keveä ja tarkoituksenmukainen jalkatyö, jolla hän löytää jatkuvasti parhaat osumakulmat täydellisen tasapainon säilyttäen ja samalla vastaiskuja välttäen. Lomatsenko ei ole yhden iskun tyrmääjä, mutta hänen tulituksensa on purevaa, nopeaa ja tuhoisan tarkkaa – eikä taukoa hetkeksikään. Lomatsenko osaa myös säännöstellä aggressiivisuuttaan älykkäästi ja valmistelee ratkaisevia hyökkäyksiä huolella. Viimeisimmissä otteluissaan hän on lisäksi osoittanut uudenlaista, ammattinyrkkeilylle ominaista häijyyttä, joka tekee hänestä entistä hankalamman vastustajan.

”hänen tulituksensa on purevaa, nopeaa ja tuhoisan tarkkaa – eikä taukoa hetkeksikään.”

Lomatsenkon ottelulistaa rumentaa uran toisessa ottelussa tullut kokemattomuudesta johtunut tappio, muuten hän on päihittänyt yhdeksän vastustajaansa vaivatta tyrmäten näistä seitsemän. Rigondeaux on luultavasti ainoa mies maailmassa, joka kykenee haastamaan hänet taidossa, joten sikäli ukrainalainen nähdään lauantaina uuden äärellä.

Lomatsenko on vedonlyönneissä ottelun suosikki kokonsa, nuoruutensa ja kehätuntumansa vuoksi, mutta Rigondeaux iski vastaavasta asemasta myös Donairen kimppuun tämän päihittäen. Tosin filippiiniläisen uran myöhemmät käänteet viittasivat siihen, ettei kuubalaisen taiturimainen esitys sittenkään ollut aivan niin poikkeuksellinen kuin miltä se otteluhetkellä vaikutti. Rigondeaux on kuitenkin uhkunut voitonvarmuutta ottelun alla ja varmaa on, että hän tulee aiheuttamaan vastustajalleen mustelmia. Näin siitä huolimatta, että tuo vastustaja saattaa hyvinkin olla maailman paras nyrkkeilijä juuri nyt.

JANNE ROMPPAINEN