Ennakko: Lomatsenko vs Linares

Kevyen sarjan MM-ottelu, Madison Square Garden, New York

Ukrainan kaksinkertainen olympiavoittaja Vasil Lomatsenko on saavuttanut pikaisesti aseman, jossa jokainen hänen kamppailunsa on nyrkkeilyfanien parissa merkkitapaus. Tulevan lauantain koitoksessa tosin on historiallisia panoksia muutenkin, sillä ”Hi-Tech” Lomatsenko pyrkii valloittamaan peräti kolmannen painoluokan mestaruustittelin – vain kahdennessatoista ammattilaisottelussaan.

Haaste on kova itse Lomatsenkollekin, sillä Venezuelan Jorge Linares on The Ring -lehden tunnustama kevyen sarjan maailmanmestari, joka ei ole hävinnyt reiluun kuuteen vuoteen ja on takonut kehätöissään näyttävän rekordin 44–3 (27). Nykyisin Japanissa asuva Linares on vasta 32-vuotias, vaikka aloitti ammattilaisena niinkin varhain kuin 2002, joten ikänsä puolesta hän elää vielä ainakin lähellä uransa parhaita vuosia.

Linaresin meneillään oleva voittoputki on kolmentoista kamppailun mittainen, mutta helpolla plusmerkintöjen rivi ei ole tullut. Viime syyskuussa Linares oli vähällä hävitä olympiavoittaja Luke Cambellille, joka vuorostaan kärsi tappion Edis Tatlin nujertamalle Yvan Mendylle. Myös toinen britti Anthony Crolla sekä tämän maanmies Kevin Mitchell tuottivat Linaresille vaikeuksia, vaikka mestarin kunniaksi on vuorostaan todettava, että tämä kävi nujertamassa britit vieraskehässä.

173-senttinen ja ilmoitettua 175 senttiä ulottuvammalta vaikuttava Linares tekee kehässä tuhoa molempien käsien koukkulyönneillä, joita hän vinguttaa nopeina ja tarkkoina ryöppyinä. Sulavaliikkeistä Linaresia pidetäänkin yhtenä maailman vaarallisimmista hyökkääjistä. Arsenaalin puutteet löytyvät puolustuksesta ja suoritustason ylläpidosta kamppailujen sisällä. Maailmanmestari on kärsinyt kaikki tappionsa ennen täyttä aikaa ja ottanut lukua yhteensä puolenkymmentä kertaa, ja saattaa unohtua maleksimaan kehässä näyttävien suoritustensa jälkeen, minkä vuoksi hänen nimeään ei löydy pound-for-pound-listauksista.

Vaikka Lomatsenkon taival ammattilaisena on edelleen suhteellisen lyhyt, monet lajiniilot vertailevat häntä jo vakavissaan historian suurimpiin mestareihin. Ylemmän höyhensarjan pomolla riittää meriittien puolesta matkaa vaikkapa samassa painoluokassa ensimmäisiä mainetekojaan luoneen Floyd Mayweatherin urotöihin, mutta ukrainalainen on osoittanut kehässä kykyjä, joita nyrkkeilymaailmassa ei välttämättä ole koskaan nähty.

Ukrainan herhiläismäisen hyökkääjän jalkatyö, tasapaino ja iskusarjojen monipuolisuus ovat ilmiömäisiä. Lomatsenko tulittaa jatkuvasti ja joka suunnasta, mutta välttää vastaiskuja kuin teleportilla liikkumalla, kuten Sports Illustrated osuvasti hänen työskentelyään kuvasi. Näistä syistä hänen kanssaan nyrkkeily on myös poikkeuksellisen turhauttavaa: peräti neljä viimeisintä vastustajaa on luovuttanut huonovointisuuden vuoksi Lomatsenkon karusellissa.

170-senttisen Lomatsenkon taidot tunnetaan, mutta haaste lauantaina on ennen kaikkea fyysinen. Vaikka reilun kahden kilon nousu painoissa ei kuulosta paljolta, on Linares kuitenkin suurikokoisin vastustaja, jota ukrainalainen on kohdannut, ja lisäksi tätä selvästi ulottuvampi. Vastaavassa sarjanvaihdossa Floyd Mayweather oli urallaan kenties lähimpänä tappiota ensimmäisessä ottelussaan Jose Luis Castilloa vastaan. Lomatsenkoon osuminen on hyvin hankalaa, mutta Linaresilla on siihen mahdollisuudet, ja kun hän osuu, hän tekee tulosta.

Puolustavan mestarin mahdollisuuksiin eivät monet usko. Linaresin voittokertoimet kansainvälisissä vedonlyöntitoimistoissa liikkuvat kahdeksan tuntumassa, ja The Ringin keräämästä asiantuntijaraadista vain entinen huippunyrkkeilijä ja tv-kommentaattori Duke McKenzie veikkasi Venezuelan miehen voittoa. Linaresin yltäminen voittoon saakka edellyttäisi ailahteluun taipuvaiselta taiteilijalta jokseenkin täydellistä suoritusta, eikä sekään välttämättä riittäisi.

Virhe olisi kuitenkaan odottaa myöskään Lomatsenkolta joka erän viemistä. Sekin on teoriassa mahdollista mutta näin korkealla tasolla perin poikkeuksellista. Hyvin todennäköisesti Linares pystyy pitämään kamppailun suhteellisen tasaisena ainakin jonkin aikaa, ehkäpä ottelun puolivälin tienoille. Tällainenkin esitys saatetaan kuitenkin ainakin pikaoikeutta jakavan sosiaalisen median piirissä nähdä Lomatsenkon epäonnistumisena – niin korkealle hän on riman ripustanut.