Ennakko: Khan vs Alvarez

Kun promoottori Oscar De La Hoya heitti viime joulukuussa ilmoille ajatuksen Amir Khanin ja Canelo Alvaerzin kohtaamisesta, puheita pidettiin mediatemppuna. Kamppailu tuoreen keskisarjan maailmanmestarin ja tyrmäystappioita kokeneen välisarjalaisen välillä vaikutti äkkiseltään miltei koomiselta.

Taloudellisesti ottelun järjestäminen on kuitenkin ymmärrettävä veto, sillä molemmat nyrkkeilijät kuuluvat lajin seuratuimpiin ja suurimpia fanijoukkoja kokoaviin nimiin. Niinpä tulevana lauantaina Las Vegasissa nähdään vuoden tähän mennessä puhutuin kamppailu. Ennakkospekulaatiot ovat käyneet kiivaina hyvän aikaa, vaikka moni asiantuntija pitääkin lopputulosta selviönä.

Amir Khan 31-3 (19)

Ison-Britannian 17-vuotias Amir Khan oli Ateenan 2004 olympialaisten sensaatio. Khan joutui tyytymään hopeiseen mitaliin, mutta hänen ilmiömäinen nopeutensa ihastutti tv-katsojia ympäri maailmaa. Niinpä nyt 29-vuotiaan Khanin ura ammattilaiskehissä alkoi vuotta myöhemmin tarkan mediaseurannan ja huolellisen listanrakennuksen merkeissä.

Ura lähti liikkeelle odotetun helppojen voittojen ja näyttävien esitysten merkeissä. Shokki olikin melkoinen, kun 19. vastustaja Breidis Prescott nukutti Khanin vajaassa minuutissa 2008. Khan ponnisti kuitenkin pian takaisin voittojen tielle, ja valloitti kevyen sarjan WBA-tittelin jo seuraavan vuoden loppuun mennessä. Britin voittokulku parin seuraavan vuoden aikana ja matkalla kaatuneet kovat nimet nostivat hänet lajin tähtiluokkaan.

Khanin voittoisan taipaleen päätti, jälleen hyvin yllättäen, Lamont Peterson vuonna 2011 eivätkä Golden Boy -promootioyhtiön protestit ottelun tuomiosta sen enempää kuin Petersonin dopingkärykään muuttaneet tulosta. Kun seuraavassa ottelussa Danny Garcia vielä tyrmäsi Khanin, oli Britannian komeetta syösty kerralla tähdistä tomuun.

Kesän 2012 Garcia-tappion jälkeen Khan on käynyt vain viisi ottelua ailahtelevin ottein. Viimeistä edellisessä kamppailussaan hän päihitti kovan Devon Alexanderin näytöstyyliin, mutta viime toukokuussa oli vaikeuksissa keskinkertaisen Chris Algierin kanssa. Nämä kamppailut käytiin välisarjassa, josta Khan nyt pomppaa siis kaksi painoluokkaa ylöspäin, joskin lauantain ottelun painorajaksi on sovittu 155 paunaa, siis viisi paunaa vähemmän kuin keskisarjan raja.

Khan on maailman huippunyrkkeilijöistä kenties yksipuolisin. Kun hän saa nyrkkeilynsä rullaamaan ja pääsee hyödyntämään hämmästyttävää nopeuttaan, liikkuvuuttaan ja ulottuvuuttaan, hän näyttää pitelemättömältä. Khanin lähiottelussa on kuitenkin pahoja puutteita, ja konseptinsa hukatessaan hän tekee kehässä alokasmaisia virheitä, jotka ovat johtaneet tyrmäystappioihin ja useisiin kanveesilla käynteihin.

The Ring -lehti rankkaa Khanin välisarjan kakkosnimeksi maailmassa. Ottelun alla Khan on aika ajoin väläytellyt ideaa MMA-kehiin siirtymisestä.

 

Saul Alvarez 46-1-1 (32)

Harva ammattinyrkkeilijä yltää nykyisin 45 kamppailun mittaiseen ammattilaisuraan ja vielä harvempi ohittaa merkkipaalun alle 25 vuoden iässä. Meksikolainen Saul ”Canelo” Alvarez on kuitenkin opetellut nykyisen työnsä kirjaimellisesti ammattikouluiässä. Siirtyessään paidattomiin kehiin Khanin tavoin 2005 Alvarez oli hädin tuskin viidentoista.

Alvarezin ottelutahti oli kova heti uran alusta pitäen. Kansainväliseen luokkaan hän kohosi 2010 nujertaen muiden muassa entisen välisarjan maailmanmestari Carlos Baldomirin sekä pitkäaikaisen huippumiehen Lovemore N’Doun. TV-kanava HBO otti Alvarezin suojatikseen jo varhaisessa vaiheessa, mikä takasi aggressiiviselle meksikolaisnuorukaiselle runsaasti ruutuaikaa sekä fanipohjaa kotimaan lisäksi Yhdysvaltain eteläosissa.

Hatton jatkoi määrätietoista nousuaan suurien liittojen titteleiden kautta kohti todellista tähteyttä, ja matkalla taipuivat niin Shane Mosley, Austin Trout kuin kaikki muutkin huippunimet. Lopulta neljänkymmenenkahden voitetun ottelun lista takasi hänelle paikan sekä The Ring -lehden p4p-listalla että vuoden 2013 suurimpaan otteluun megatähti Floyd Mayweatheria vastaan. Tv-tuloennätyksiä rikkoneessa ottelussa Alvarezille jäi kuitenkin sivurooli: Mayweather nyrkkeili taidollaan ja kokemuksellaan helppoon pistevoittoon.

Mayweather oli siis Alvarezillekin liian suuri vuori vallattavaksi, mutta meksikolainen palasi voittokantaan väkevästi 2014 nujertamalla erittäin taitavan ja hankalasti oteltavan kuubalaisen Erislandy Laran. Viime vuoden päätteeksi Alvarez valtasi keskisarjan maailmanmestaruuden rusikoimalla Puerto Ricon kehälegenda Miguel Cotton kahdentoista erän jälkeen tappioon. Tuota vyötä Alvarez puolustaa nyt ensimmäistä kertaa.

Suuren yleisön suhtautuminen myös Alvareziin on kahtalainen. On totta, että HBO-kanavan voimakkaan puffauksen myötä hän sai uransa alkuvaiheessa osakseen enemmän huomiota kuin mihin kehämeriitit oikeuttivat. Tämä on poikinut vuorostaan vastareaktion, jonka vuoksi osa nyrkkeilyväestä pitää häntä edelleen mainoskuplana, vaikkakin nuoren miehen näytöt viime vuosilta ovat kiistattomat.

Meksikolaiseen taidesuuntaukseen luottava Alvarez on jykeväkätinen, aggressiivinen lähiottelija, joka tekee koukkusarjoillaan selvää eteen jäävistä. Jalkatyöltään hän on aavistuksen kankea viime vuosien selkeästä kehittymisestään huolimatta, ja meksikolaisen puolustus on suhteellisen yksinkertainen.

Ottelu

Periaatteessa ja paperilla Amir Khan voi tehdä kamppailusta Alvarezille ainakin vaikean. Mestarin liikkuvuus ei, kuten todettua, ole hänen vahvuutensa, ja Khanin on helppo nähdä voittavan kamppailun pari ensimmäistä erää jalkatyöllään ja tikkaavilla sarjoillaan. Jos Khan pystyy pitämään aiemmin nähtyä vauhtia yllä myös tässä raskaammassa painoluokassa ja kykenee virheettömään esitykseen, hänellä on mahdollisuus pistevoittoon.

Paljon luultavampaa kuitenkin on, että Khanin elintila loppuu ennen pitkää. Alvarez sulkee kehää nykyisin jo varsin hyvin, ja hänen jyskyttävät vartalokoukkunsa alkavat vääjäämättä polttaa luontaisesti pienempikokoisen Khanin keuhkoissa. Odotettavissa on, että brittihaastaja kypsyy keskeytyskuntoon jo ennen loppueriä. Jos Khan taas tapojensa mukaisesti osuman saatuaan lähtee vaihtamaan iskuja mestarin kanssa, uni saattaa korjata hänet jo alkuerissä.

Jokseenkin kaikki puhuu sen puolesta, että kevään megaottelu on Alvarezin heiniä. Toisaalta edellinen saman mittaluokan ottelu, joka vaikutti ennakkoon yhtä epätasaiselta, oli vuoden 2008 Oscar De La Hoya – Manny Pacquiao. Sillä kertaa Daavidin lingon kivet kaatoivat Goljatin…