Ennakko: Joshua vs Takam

Yleinen näkemys kuuluu, että tulevana lauantaina Cardiffissa nyrkkeillään raskaansarjan maailmanmestaruudesta. Asia ei ole suinkaan kiistaton: lineaarisessa mielessä mestarin arvonimi kuuluu eittämättä Tyson Furylle, jonka paluusta kehäneliöön enää koskaan ei kuitenkaan ole takeita, ja varjohallitsijoista sanansa on sanottavana myös Yhdysvaltain voittamattomalla Deontay Wilderilla. Henkilö, jolla on puolellaan urheilumaailman suurin mielenkiinto sekä raskaan sarjan mestariin perinteisesti liitettävä supersankarin aura, on kuitenkin Ison-Britannian Anthony Joshua.

Lontoon vuoden 2012 superraskaansarjan olympiavoittaja paalutti nykyisen asemansa nujertamalla Vladimir Klitshkon viime keväänä yhdessä kaikkien aikojen parhaista mestaruusotteluista. Sitä ennen tähtitulokas oli ehtinyt nostattaa jo kovan luokan huumaa kotimaassaan nuijimalla nopeasti kansainvälisen kärjen tuntumassa olevia vastustajia. Ensi lauantaina hän asettuu ensimmäistä kertaa puolustamaan ykkösasemaansa.

Vastaansa Joshua saa 36-vuotiaan Kamerunissa syntyneen ja Ranskaa edustavan Carlos Takamin, jonka ottelulista on näyttävä 35 voittoa, kolme tappiota ja ratkaisematon sekä 27 tyrmäystä. Takam nousee kehään kahden viikon varoitusajalla korvaamaan loukkaantuneen Bulgarian Kubrat Pulevin. Ranskalaisen nimeä ei ole rankattu maailman kymmenen parhaan joukkoon, mutta vähintäänkin kelvollinen paikkaaja hän Puleville on.

Tunnetuimmissa otteluissaan Takam on kärsinyt tappiot, sekä dopingin käyttöä harrastavalle Aleksander Povetkinille että The Ring -lehden neloshaastajalle Joseph Parkerille. Molemmissa kamppailuissa Takam kuitenkin pystyi tarjoamaan suosikeille erittäin hyvän vastuksen ja pakotti aiemmin myös Mike Perezin ratkaisemattomaan. Takamin varsinaiset huippuvoitot ovat kuitenkin vähissä: paras hänen kukistamansa vastustaja oli veteraani Tony Thompson vuonna 2014.

Takam on 187-senttinen ja satakymmenkiloinen vanttera perusnyrkkeilijä, joka pystyy kehässä hyvään vauhdinpitoon. Hän lyö suhteellisen painavasti ja kestää itse iskuja hyvin, mutta joutuu myös ottamaan paljon kinnasta vastaan ja häneltä vaikuttaa puuttuvan erityisominaisuus, joka riittäisi nostamaan hänet terävimmälle huipulle.

”…koon, iskuvoiman ja nopeuden yhdistelmältään käsittämätön fyysinen lahjakkuus…

Kaksimetrinen ja 113-kiloinen Joshua on tyrmännyt uransa tähänastiset 19 vastustajaa, joista vain Klitshko on seissyt yli seitsemännen erän. 28-vuotias supertähti on koon, iskuvoiman ja nopeuden yhdistelmältään käsittämätön fyysinen lahjakkuus, jonka nyrkkeilytekniikka on suhteellisen yksinkertainen mutta erittäin tehokas. Alle kahdellakymmenellä ottelulla hän ei ole vielä erityisen kokenut ja onkin mahdollista, että hänen repertuaarissaan on vielä jokin piilotettu heikkous, mutta on hyvin epätodennäköistä, että Carlos Takam kykenisi sen löytämään.

Todennäköisyyksien mukaan puolustavan mestarin tulivoima ratkaisee ottelun hänen edukseen sen puolivälin tienoilla, mutta Takam voi tarjota hänelle kelpo iltapuhteen siihen saakka

Ottelu on katsottavissa Viaplay -palvelussa 

JANNE ROMPPAINEN