Ennakko: Joshua vs Povetkin

Paljon jännittävää nähtävää tarjonnut raskaansarjan vuosi 2018 jatkaa menoaan ensi lauantaina, kun The Ring -lehden listaykkönen, Ison-Britannian Anthony Joshua, puolustaa asemiaan kolmanneksi rankattua Aleksandr Povetkinia vastaan. Syksylle alun perin uumoiltu superottelu Joshuan ja Deontay Wilderin välillä saa siis vielä jatkaa marinoitumistaan, mutta jos Joshua selviää viikonlopusta voittoisasti, tuokin kamppailu saatetaan nähdä ensi keväänä. Viikonlopun megakoitos on katsottavissa Viaplay-palvelussa, jonne pääset tästä.

”…kahden olympiavoittajan kohtaamisessa…”

Tulevassa kahden olympiavoittajan kohtaamisessa tappioton Joshua, 28, nousee kotiyleisönsä eteen vedonlyöjien selvänä suosikkina. Ottelussa on panosta, mutta ainakaan tämänhetkisen lipunmyynnin perusteella Wembleyn stadion ei ole täynnä kuten Joshuan edellisissä otteluissa, vaikka illan promoottori Eddie Hearn onkin ennakkopuffauksessaan korostanut Povetkinin vaarallisuutta ja jopa ympäröivää poliittista tilannetta. Rima on korkealla, sillä brittikansa odottaa suosikiltaan voiton lisäksi näyttävämpiä otteita kuin kahdella edellisellä esiintymiskerralla sekä samalla myrskyvaroitusta Wilderin suuntaan.

Joshua nousi saarivaltakunnan kenties suosituimmaksi urheilijaksi sekä nyrkkeilyn kuninkuusluokan tulenkantajaksi huikealla voitollaan Vladimir Klitshkosta keväällä 2017. Sen jälkeen syksyllä vaihtomies Carlos Takam kuitenkin kesti Joshuan röykytystä yllättävän hyvin ja viime maaliskuussa Uuden-Seelannin Joseph Parker seisoi britin kanssa täydet erät pystyen kamppailemaan useammasta erävoitostakin. Näyttäviä tyrmäyksiä janoavan some-sukupolven keskuudessa onkin alkanut viritä keskustelu siitä, onko raskaslihaksinen Joshua sittenkin nyrkkeilijänä yksipuolisempi ja haavoittuvampi kuin uran alun näyttävät pikatyrmäykset antaisivat ymmärtää.

Joshuan ottelulista on virheetön 21-0 (20) ja Klitshko-ottelun lisäksi hän ei ole ollut todellisessa tappion vaarassa kertaakaan urallaan. Joshuan ottelumäärä ei ole vielä kummoinen, mutta joka tapauksessa hän on kyennyt nujertamaan nykyiseltä kymmenen parhaan listalta kolme vastustajaa, mikä ei ole väheksyttävä määrä. Joshuan vahvuuksina kehässä ovat ison koon tuomat ulottuvuus, iskuvoima sekä suhteellisen nopeat nyrkit, jotka takaavat hänelle etulyöntiaseman myös lauantaina.

”Povetkin on nyrkkeilijänä jossain määrin arvoitus”

Tuntuu oudolta sanoa, että vuoden 2004 olympiavoittaja, 13 vuotta ammattilaisena taivaltanut ja vain kerran tappioon taipunut Povetkin on nyrkkeilijänä jossain määrin arvoitus, mutta näin voidaan viime aikojen otteiden perusteella todella todeta. 39-vuotiaan venäläistähden ura on kokenut perin monenlaisia vaiheita eikä ole selvää, paljonko hänen takissaan on puhtia jäljellä, kun iskujen on aika lentää lauantaina.

”…joka sidontamääränsä puolesta muistutti intohimorikosta…”

Jouduttuaan lokakuussa 2013 Vladimir Klitshkon uhriksi ottelussa, joka sidontamääränsä puolesta muistutti intohimorikosta lähes yhtä paljon kuin MM-tason nyrkkeilyä, Povetkin pääsi urallaan hyvään vauhtiin. Parin seuraavan vuoden aikana hän nakutti kovatasoisia vastustajia toinen toisensa jälkeen poikki ja pinoon. Samoihin aikoihin hienojen voittojen ja silminnähden parantuneen iskuvoiman kanssa ilmaantuivat kuitenkin vaikeudet doping-testien läpäisyssä: aiotut ottelut sekä Wilderia että Bermane Stiverneä vastaan jouduttiin peruuttamaan. Rikkeiden vuoksi WBC-liitto mätkäisi Povetkinille jopa elinikäisen kilpailukiellon sanktioimiinsa kamppailuihin. Myöhemmin todettiin eliniän tarkoittavan tässä tapauksessa osapuilleen yhdeksää kuukautta – tämän kantoajan jälkeen Povetkin katsottiin ilmeisesti uudestisyntyneeksi ja mestaruusvyöt ovat jälleen hänen ulottuvillaan.

Vuonna 2017 Povetkin puursi kaksi täyden ajan voittoa nimettömiä vastustajia vastaan ja tyrmäsi viime maaliskuussa entisen brittilupauksen David Pricen viidennessä erässä ottelussa, jossa joutui itsekin kuuntelemaan luvunlaskua. Viimeisimpien voittojen jäljiltä Povetkinin uran listalukemat ovat vakuuttavasti 34–1 (24).

Parhaimmillaan Povetkin on yksi sarjan parhaista lähiottelijoista: hän ei ole maailman kovaiskuisin, mutta jokaisen koukun jälkeen vastustaja tietää, että perästä on tulossa eri kulmista neljä tai viisi laakia, jotka yhdessä tekevät tuhoa. Povetkin kestää myös itse hyvin osumia ja pystyy otteluissaan reippaaseen vauhdinpitoon, ja Joshuaan verrattuna hänellä on etunaan aimo annos kokemusta, vaikkei Joshuaakaan voi untuvikoksi enää laskea.

Liian usein Povetkin kuitenkin myös laittaa iskukestävyytensä koetukselle: hänen suojauksensa vuotaa usein pahannäköisesti, ja useimpia vastustajiaan lyhyempänä 188-senttinen Povetkin joutuu myös altistamaan itsensä vaarallisille vastaiskuille jatkuvasti. Lisäksi vaikka Povetkinin ura ei ole ollut erityisen raskas, lienee selvää, ettei neljääkymmentä lähestyvä ottelija ole enää aivan uransa parhaiden päivien veroisessa iskussa.

”…isompi, vahvempi ja nopeampi…”

Ottelun asetelmassa myös tyylit vaikuttavat suosivan Joshuaa. Hän on isompi, vahvempi ja nopeampi kuin Povetkin ja viihtyy erittäin hyvin iskujenvaihdossa, joka on myös venäläishaastajan ominta osaamisaluetta. Siinä missä Povetkin väänsi Carlos Takamin kanssa täysin tasapäisesti ennen loppuratkaisua, Joshua pakotti ranskalaisen yksinomaan vastaanottajan osaan. Povetkinin iskuvoima ei vaikuta riittävältä tyrmäämään Joshuaa yksittäisellä osumalla, vaan tuhoa tehdäkseen hänen olisi saatava sarjansa osumaan tehokkaasti useampaan kertaan. Siihen veteraanilla ei välttämättä riitä aikaa huippukuntoisen mestarin hiillostuksessa.

”…haaveiden tielle lankeaa ennenaikainen uni…”

Povetkin oli sarjan perintöprinssi Klitshkon veljesten varjossa vuosikausien ajan, ja lauantain kamppailu on hänelle suurella todennäköisyydellä uran viimeinen mahdollisuus nousta kukkulan kuninkaaksi. Povetkin on myös kotimaassaan erittäin suosittu nyrkkeilijä, jonka otteita seurataan tiiviisti, joten hänen voisi olettaa jättävän kaikkensa Wembleyn kehään. Joshualla on puolestaan puolustettavana ykkösasemansa, tulevat kymmenien miljoonien tilipäivät ja Ison-Britannian äänekkään urheiluyleisön luottamus. Ainekset railakkaaseen iskujuhlaan ovat mitä otollisimmat ja merkittävä enemmistö kansainvälisistä vedonlyöjistä onkin sitä mieltä, ettei kamppailu tule vanhenemaan kahdentoista erän mittaiseksi – jommankumman haaveiden tielle lankeaa ennenaikainen uni.

Tämä huippumielenkiintoinen spektaakkeli on katsottavissa Viaplay-palvelussa.

JANNE ROMPPAINEN