Ennakko: Joshua vs Martin

Vaikka MM-vöiden minimaalisesta merkityksestä ollaan nykyisin yhtä mieltä käytännössä kaikkialla nyrkkeilymaailmassa, tietyissä tilanteissa niillä on vielä markkina-arvoa. Nyrkkeilymaailman kohutuin lupaus, Ison-Britannian olympiavoittaja Anthony Joshua nousee tulevana lauantaina Lontoon O2 Areenan kehään ensimmäistä kertaa kärkiluokan vastustajaa vastaan, ja ennakkomainonnassa on alleviivattu pelissä olevaa mestaruusvyötä. Toisaalta vastassa oleva Yhdysvaltain Charles Martin on kymmenen listalla lähinnä siksi, että hänellä on nimellinen, hieman onnekkaasti voitettu tittelivyö hallussaan.

Suhteellisen harvinainen on tilanne, jossa titteliä puolustava nyrkkeilijä on sekä vedonlyöntien altavastaaja että myös kyvyiltään arvaamattomampi. St. Louisista kotoisin oleva Martin on koonnut komeat listalukemansa 23-0-1(21) perin heikon tason vastustajia vastaan, ja siksi mestarinkin osaaminen joutuu lauantaina puntariin uudella tasolla.

Nyrkkeilyn vasta aikuisiällä aloittanut ja nykyisin 29-vuotias Martin siirtyi paidattomiin kehiin loppuvuodesta 2012. Helppoja voittoja muutaman vuoden kerättyään hän nousi IBF-liiton titteliotteluun Vjatseslav Glaskovia vastaan lähes täydestä tuntemattomuudesta tämän vuoden tammikuussa. Ottelu sujui tunnustellen, kunnes kolmannessa erässä Glazkovin polvi hajosi päreiksi ja Martin julistettiin voittajaksi teknisellä tyrmäyksellä.

 

”…miehen kyvyt huipputasolla ovat lähes täysi arvoitus

196-senttisenä ja noin 110-kiloisena Martin selvisi varsinkin alkupään otteluissaan yksin raamiensa avulla, ja fyysistä lahjakkuutta hänellä tuntuu olevan huipputasolle saakka. Vasenkätisen Martinin parhaita avuja ovat ulottuva jabi sekä luja taemman käden suora. Erityisen nopea hän ei ole, ja toisinaan hänen iskunsa jäävät laajakaarisiksi heikosta tasapainosta johtuen. Otteluistaan Martin on voittanut ennen kolmatta erää 15, mikä kertoo jossain määrin hänen iskutehostaan, mutta miehen kyvyt huipputasolla ovat lähes täysi arvoitus. Tyylillisesti Martin on suhteellisen verkkainen ja vastaiskuihin luottava harkitsija.

The Ring -lehti rankkaa Matinin mestari Tyson Furyn yhdeksänneksi haastajaksi, heti Joshuan perään.

”hyvän eurooppalaisen tason vastustajat eivät painaneet Joshuan käsissä paljoa

Martinin kanssa lähes samankokoinen ja kolme vuotta nuorempi Joshua aloitti ammattilaisena vuotta myöhemmin kuin vastustajansa, mutta on vahvan amatööripohjansa turvin kohdannut alusta asti kovempia vastustajia. Kun Joshua rusikoi entisen MM-kävijän ja vain huippunimille hävinneen Kevin Johnsonin näytöstyyliin, hänen ammattilaisuransa oli vanhentunut vain puolitoista vuotta. Myöskään hyvän eurooppalaisen tason vastustajat eivät painaneet Joshuan käsissä paljoa, ja hänen nousunsa lajin kirkkaimmalle huipulle alkoi näyttää pian vääjäämättömältä.

Ensimmäinen osoitus siitä, että Joshuallakin on vielä kehittymisen varaa, saatiin viime joulukuussa, kun hän kohtasi maanmiehensä Dillian Whyten Ison-Britannian mestaruusottelussa. Joshua oli rajussa taistelussa niskan päällä, kunnes törmäsi Whyten rajuun koukkuun ja oli itse vähällä joutua kanveesille. Joshua näytti pahoin uupuneelta ja hetken ajan sensaatio leijui ilmassa, mutta olympiavoittaja taisteli tiensä usvan läpi ja päätti kamppailun rajuun tyrmäykseen seitsemännessä erässä.

Joshua on voittanut uransa kaikki tähänastiset 15 ottelua tyrmäyksellä. Whyte on hänen vastustajistaan ainoa, joka on selvinnyt yli kolmannen erän.

Jos Martin on saanut syntymälahjaksi vankan fysiikan, on Joshua tässä suhteessa luonnonoikku. Hänessä yhdistyvät kaksimetrisen mörssärin ulottuvuus ja iskuvoima sekä keskisarjan nyrkkeilijän nopeus, iskusarjat ja liikkeiden terävyys.  Edellisessä ottelussaan Joshua oli vaikeuksissa, mutta tilanne johtui enemmänkin hänen huolimattomuudestaan kuin esimerkiksi leuan pehmeydestä. Joshuan kunto on jonkinasteinen kysymysmerkki: vielä ei ole näyttöä siitä, säilyykö hänen raskaiden lihastensa räjähtävyys otteluiden loppueriin saakka.

Ottelu

Tyrmäyslistastaan huolimatta Martin on miehistä selvästi varovaisempi ottelija. Hän pyrkii pitämään kamppailujen temmon rauhallisena ja löytämään paikkoja suorilleen. Joshua taas lähtee tyypillisesti prässäämään vastustajiaan alusta pitäen ja tuhoaa nämä murhaavilla kombinaatioillaan. Ero miesten tyyleissä heijastuu myös yhteisen vastustajan, brassiveteraani Raphael Zumbano Loven, kohtaamisissa. Martin tyrmäsi Loven helmikuussa 2015 kymmenennessä erässä; kolme kuukautta myöhemmin Joshua nitisti hänet jo toisessa.

Kahden voittamattoman ja sarjan lupaavimpiin kuuluvan kolossin ottelu on erittäin mielenkiintoinen ja asetelmaltaan sähköinen. Kovempien vastustajien karaisema Joshua on suosikki, mutta Martinin osaamisen määrä on vielä mittaamatta ja hänen vasenkätinen vastaiskunsa on valmiina yllättämään, jos Joshua lähtee tavoittelemaan valokeilaa liian ahnaasti.

Ottelu on nähtävissä tänään suorana Viaplaysta klo 20 alkaen.

 

JANNE ROMPPAINEN