Ennakko: Jennings vs Klitshko

Raskaansarjan MM-ottelu, LA 25.4. Madison Square Garden, New York.
Haastaja: Bryant Jennings, USA. 19–0 (10) vs.
Mestari: Vladimir Klitshko, UKR 63–3 (53)

Takavuosina Yhdysvallat tunnettiin olympiatyylin nyrkkeilyn mahtimaana. Lupaavat nuoret hanskaajat hankkivat rutiinia kulkemalla pitkän tien poikanyrkkeilystä amatööriturnauksiin ja siirtyivät hyvän pohjaopin saavutettuaan paidattomiin kehiin. Kun USA:n menestys on sittemmin tyssännyt koventuneeseen kilpailuun, nähdään yhä enemmän tapauksia, joissa nyrkkeilykehiin siirrytään myöhäisellä iällä ja muunlaisen urheilutaustan kautta.

Tätä linjaa edustaa maan kuumin raskaansarjan toivo Deontay Wilder, joka ponnisti erittäin niukalla kokemuksella olympiapronssille ja sitä kautta ammattilaiskehiin. Lähes ilman paitanyrkkeilykokemusta on myös lauantaina raskaansarjan MM-kruunusta iskevä Bryant Jennings, joka hakeutui nyrkkeilysalille koripallon ja yleisurheilun parista vasta 24-vuotiaana. Ammattilaispuolella nyt 30-vuotias Jennings debytoi 2010.

Philadelphiasta kotoisin oleva Jennings otteli uransa alusta asti tiiviillä tahdilla ja nakutti kahden ensimmäisen vuotensa aikana toistakymmentä voittoa. Hänen läpimurtonsa nyrkkeilyn ystävien tietoisuuteen oli alkuvuodesta 2012 käyty kamppailu entistä huippunimeä, Robert Heleniuksenkin vastustajana muistettua Siarhei Liakovichia vastaan. Kokematon Jennings oli vedonlyönneissä altavastaaja, mutta hallitsi nopeudellaan ja liikkuvuudellaan kamppailua ylivoimaiseen tyyliin lyöden nimivahvan vastustajansa keskeytyskuntoon yhdeksän erän aikana.

Jenningsin voitot jatkuivat suhteellisen tuntemattomia vastustajia vastaan. Muuan Bowie Tupou käytti häntä nopeasti kanveesilla, mutta Jennings nousi jatkamaan ja nujersi Tupoun viidessä erässä. Myös kovaiskuiset mutta muilta kyvyiltään keskinkertaiset Artur Szpilka ja Andrei Fedosov kukistuivat ilman suurempia pulmia. Uransa suurimman meriitin ja sitä kautta paikan MM-otteluun Jennings turvasi viime heinäkuussa voittaen hyvin niukasti pistein toisen tappiottoman lupauksen, Kuuban Mike Perezin.

191-senttinen ja noin satakiloinen Jennings on nykyajan raskassarjalaiseksi suhteellisen pienikokoinen mutta ulottuva ja urheilullisesti erittäin lahjakas nyrkkeilijä. Erityistä iskuvoimaa hänellä ei ole ja asiantuntijat moitiskelevat toisinaan hänen tekniikkaansakin yksipuoliseksi, mutta Jennings on nopea, sarjoja sulavasti lyövä, hyvin liikkuva ja tunnollisesti työtä tekevä ahertaja, joka on tähän mennessä kyennyt paikkaamaan iskutehon puutteen muilla avuillaan. Elämänsä ottelua odottava yhdysvaltalainen on The Ring -lehden listassa mestari-Klitshkon viides haastaja.

Jenningsillä on mahdollisuus olla lauantaina lajihistoriaan jäävä mies, joka lopettaa Vladimir Klitshkon ylivertaisen valtakauden. Savottaa kuitenkin riittää, sillä 39-vuotiaan ukrainalaislegendan tahti ei ole osoittanut hiipumisen merkkejä, ja moni on sitä mieltä, että ainoastaan Neiti Ajalla on mahdollisuudet Klitshkon kaatoon. Jossain määrin kuvaavaa on, että The Ring -lehden kärkikymmenikön haastajista neljä on jo ehtinyt käydä kärsimässä tappion Klitshkolle MM-kehässä.

Klitshkon voitto ei ole ollut kehässä totisesti kyseenalaistettuna kymmeneen vuoteen, mutta tavat, joilla hän on tittelintavoittelijat lyönyt, ovat jakautuneet jyrkästi kahtia. Samoin ovat jakautuneet yleisön mielipiteet mestarin otteista.

Puuduttavimmillaan Klitshko on auringontarkka kauko-ottelija, joka kerää jabillaan erävoittoon tarvittavat pisteet, ei vahingossakaan ota kehässä askeleita eteenpäin ja purkaa lähiottelutilanteet säälimättömällä sitomisellaan. Tämä puoli Klitskosta nähtiin esimerkiksi viime kerralla, kun Klitshko otteli Madison Square Gardenissa, 2008 Sultan Ibragimovia vastaan sekä tunnetuimmin Alexander Povetkinin kanssa puolitoista vuotta sitten.

Kahdessa viimeisimmässä ottelussa taas on nähty toinen, monipuolinen, tuhovoimainen ja ylivertainen Klitshko. Viime marraskuussa hän paiskoi vasemmilla koukuillaan bulgarialaista ykköshaastajaa Kubrat Pulevia kuin rättiä ja vuosi sitten sammutti valot Alex Leapailta antamatta tämän osua juuri kertaakaan kamppailun aikana.

Ottelun ympärille on rakennettu tarinaa, jonka elementeiksi on otettu Madison Square Gardenin tarunhohtoinen ympäristö ja voittamaton yhdysvaltalainen haastaja, mutta todellisuus tulee todennäköisesti iskemään faneja ja Jenningsiä kasvoille oikealla suorallaan lauantaina. Jennings ei ole missään nimessä huono nyrkkeilijä ja on yksi tämän hetken ansioituneimmista halukkaista MM-haastajista, mutta tyylillisesti hän on jälleen mies, jonka on mahdotonta nähdä aiheuttavan Klitshkolle suuriakaan ongelmia.

Klitshkon ainoa tiedetty heikkous on uran alkupuolen otteluissa pariin kertaan pettänyt iskunkestävyys, mutta Jennings ei ole tyyliltään eikä myöskään iskuteholtaan ottelija, joka voisi lähteä hakemaan tyrmäysratkaisua. Taitavia pistenyrkkeilijöitä, joiden iskuissa ei ole tyrmäysuhkaa, Klitshko on syönyt iltapaloikseen hyvin vaivattomasti ennenkin. Jennings tuntuu istuvan samaan muottiin, jossa Klitshko leipoi myös Chris Byrdin, Eddie Chambersin tai Ruslan Chagaevin jalat taikinaksi.

Ainoa toivonkipinä Jenningsin voittoa ajatellen on se, että hän on nopeampi kuin useimmat Klitshkon viime aikojen vastustajista, kun taas vuosikymmentä pian vaihtavan Klitshkon reaktioiden ja räjähtävyyden täytyy ennen pitkää hiipua. Jos Jennings alkaa saada iskujaan perille ensimmäisissä erissä ennen Klitshkoa ja voi pakottaa tämän seuraamaan itseään, kamppailu voi käydä hyvin mielenkiintoiseksi.  Tähän asti kuitenkin Klitshkon ulottuvuuden, nopeuden ja vasemman suoran yhdistelmä on aina taannut hänelle oikeuden osua ensin. Tällöin vastustajan on pakko joko perääntyä tai avata nyrkkeilyään, jolloin näyttämön päärooliin astuu Klitshkon oikea suora, The Steelhammer.

Klitshkon voitto keskierien aikana vaikuttaisi todennäköiseltä lopputulokselta, joskin liukasjalkaisella ja sisukkaalla Jenningsillä on mahdollisuus selvitä myös viimeiselle kongille. Klitshkon nujertumisen odottajat voinevat kuitenkin säästää juhlajuomansa vappuun saakka.