Ennakko: Helenius vs Washington

Varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa Minneapolisissa taottava raskaansarjan ottelu Robert Heleniuksen ja Gerald Washingtonin välillä on asetelmiltaan äärimmäisen jännittävä. Molemmat gladiaattorit ovat saman PBC-tallin suojatteja, jolloin kummallakaan ei ole kotikehän etua. Ottelupari on tasaväkinen, ja voittaja ottaa arvokkaan askeleen kohti vielä suurempia kamppailuja ja tilipäiviä. Lisäksi Robert Heleniuksella on suomalaisnyrkkeilijäksi poikkeuksellinen kehäkarisma. Hänen ottelunsa nostattavat tasosta riippumatta intohimoja eri tavalla kuin kenenkään suomalaisen vuosikymmeniin, vain Amin Asikainen kestää vertailun Pohjolan painajaisen kanssa.

Suomalaisen nyrkkeilyn ystävä tietää Heleniuksesta enemmän kuin lajia muun maailman perspektiivistä seuraava, mikä lisää odotusarvoa. Vaikka Robben edellisistä suurista voitoista on aikaa, miehen ura sai uutta nostetta viime syksyn hienosta tyrmäyksestä Erkan Teperiä vastaan, ja luettavaksi saatujen raporttien perusteella treeni on maistunut talven mittaan hyvin. Ajatus, että se maailman sähköisin raskaansarjan lupaus, joka sotki Samuel Peterin tai Lamon Brewsterin jalkoihinsa, olisi vielä palaamassa, saa virtaa hybridiin. Jos Helenius nähdään puolen vuorokauden kuluttua tällaisessa iskussa, Washington tuskin painaa hänen käsissään paljoa.

Sama asetelma johtaa kuitenkin helposti yliarviointiin. Kysymyksen voi asetella myös toisin: miten paljon yleensä odottaisit 35-vuotiaalta nyrkkeilijältä, jonka edellisistä maailmanluokan esityksistä on aikaa kahdeksan vuotta? Totuus on, että hoikistuneeseen olemukseen perustuvat arviot Heleniuksen iskukyvystä ovat suhteellisen hataralla pohjalla, mikä asettaa ensi yölle todellisia uhkakuvia. Vastassa on kuitenkin boxrec-sivuston mukaan maailman 35. paras raskassarjalainen.

Iskuvoiman riittävyydestä Heleniuksen, 28–2 (17), kohdalla ei ole koskaan tarvinnut kantaa huolta. Uransa huippuvuosina hän löi musertavan lujaa, ja myös tappio-otteluissa Johann Duhaupasia ja Dillian Whytea vastaan hän kykeni vähintään kerran selvästi satuttamaan nimivahvoja vastustajiaan. Erkan Teperiä ei ollut koskaan tyrmätty ennen Helenius-ottelua, ja siinäkin kaato oli ensimmäisen kerran lähellä jo alkuerissä suomalaisen parin koukun jälkeen.

Heleniuksen viime vuosien näkyvin ongelma on ollut kunnon pettämisessä, mutta toinen ja vähintään yhtä merkittävä puute on ollut iskujen ajoituksessa. Alemman raskaansarjan matkamies Juri Bihatsouta vastaan suomalaisjätin iskut eivät löytäneet maaliaan millään, ja mastodonttimaisen Jevgeni Orlovin rikkova tyyli sammutti myös parhaan tehon Robben laakeista. Jos siis Helenius saa vastustajansa hyvin hollille, hän pystyy tuhoamaan liki kenet tahansa, mutta onko iskujen herkkyys tasolla, jota Washingtonin nujertaminen edellyttää?

Toisaalta nyrkkeilyotteluun vaadittava ottelukunto on hieman eri asia kuin kestävyyskunto, jota suomalaisleirissä on selvästi saatu kehitetyksi. Energian tulee riittää myös siinä tapauksessa, että vastustaja määrää ottelun tempon, pääsee upottamaan lujia vartaloiskuja tai roikkuu koko massallaan suomalaisen niskassa lähiottelutilanteissa. Tämä kestävyys, samoin kuin iskunajoituskin, kehittyy vain kovien sparrien kautta, joiden järjestämisessä Ahvenanmaalla on ollut ymmärrettävästi hankaluuksia.

37-vuotias, Kaliforniasta tuleva Gerald Washington, 19-3-1 (12) on tyylillisesti Heleniukselle sopiva sikäli, että hän lähes kaksimetrisenä tarjoaa ison maalin ja hän rynnii eteenpäin, mikä avaa Heleniuksen vastaiskuille tilaa. Helikopterimekaanikkona armeijan palveluksessa ollut ja NFL-joukkueiden harjoitusleireille yltänyt Washington on kuitenkin nyrkkeilijänä energinen ja työteliäs, mikä saattaa pakottaa Heleniuksen pois omalta mukavuusalueeltaan.

Washington on hävinnyt neljästä viimeisimmästä ottelustaan kolme ja joka kerralla tyrmäyksellä, mutta kaikki hänen nujertajansa ovat kuuluneet otteluhetkellä sarjan kymmenen kärkeen. Huippuluokan voittoja hänellä ei ole, mutta keskinkertaisia vastuksia Washington on kukistanut muutamia ja otteli kohtuullisen hyvin itse Deontay Wilderiakin vastaan ennen tyrmäystappiotaan.

Washington painoi puntarilla seitsemän naulaa vähemmän kuin viime tammikuun tappio-ottelussaan Adam Kownackia vastaan, mikä viittaisi siihen, ettei hänkään ole syljeskellyt harjoitussalin kattoon. Heleniuksen paino oli pari kiloa vähemmän kuin Teper-ottelussa mutta nelisen kiloa enemmän kuin vuosi sitten Bihatsoun kanssa.

Heleniuksen valtteja otteluparissa ovat tyrmäysvoima, iskunkestävyys ja monipuolisempi lyöntivalikoima, Washingtonin puoleen vaakaa taas kallistavat parempi ottelutuntuma ja runsaampi työmäärä kehässä. Helenius on yleensä ollut otteluissa parhaimmillaan heti alussa, ja suomalaisella on täysi mahdollisuus iskeä voitto neljään ensimmäiseen erään, varsinkin jos Washingtonin itseluottamus on horjunut nopean Kownacki-tappion jäljiltä. Jos yhdysvaltalainen selviää alkuhetket, aletaan todella punnita, miten paljon Heleniuksen kelloa on saatu käännetyksi taaksepäin.

Ottelu on nähtävillä Suomessa Viaplay-palvelussa.