Ennakko: Helenius vs Teper

Lauantaina Saksan lounaisosassa Waldenbuchissa käytävä ottelu on Robert Heleniuksen yli kymmenvuotisen ammattilaisuran kolmaskymmenes. Samalla se on vasta toinen kerta, kun suomalaisjätti nousee kehään selvästi vierastyöläisen asemassa ja vedonlyöntien altavastaajaksi tuomitsemana. Ottelusta Z!-promotions-tallin Erkan Teperiä vastaan on puhuttu Heleniuksen uran jatkon kannalta ratkaisevana, mutta todellisuudessa kamppailun merkitys ei luultavimmin ole suuren suuri. Kunnioitettavaa hankalaan ja riskialttiilta vaikuttavaan otteluun suostuminen sen sijaan ilman muuta on.

Heleniusta vastaan asettuva Erkan Teper on 36-vuotias saksalaisveteraani, jonka ottelulista on yllättävänkin lyhyt, 19 voittoa kahta häviötä vastaan ja kaksitoista tyrmäystä. Viime vuosikymmenen lopulla hän nyrkkeili hyvällä menestyksellä olympiatyylin nyrkkeilijöiden bundesliigassa ja kukisti Heleniuksenkin miesten keskinäisessä ottelussa. Ammattilaispuolella hänen vuonna 2010 alkanut uransa ei lähtenyt kuitenkaan kummoiseenkaan nousuun. Teper nakutti voittoja, mutta hitaalla ja junnaavalla ottelutyylillään ei saanut vakuutettua isoja promoottoreita tyrkyttämään rahakkaita sopimuksia.

Alkuvuodesta 2015 Teper saavutti ensimmäisen huomattavamman päänahkansa kukistamalla pistein Ranskan Johann Duhaupas’n, joka sittemmin nousi titteliotteluihin saakka ja Heleniuksen tyrmääjäksi. Saman vuoden kesänä hän iski räjähtävän toisen erän tyrmäysvoiton vielä tuolloin korkealle arvostetusta David Pricesta ja ansaitsi paikan avoimeen EM-otteluun Heleniusta vastaan, joka suomalaisten hyvin muistamalla tavalla peruuntui viime tingassa saksalaisen doping-käryn myötä.

Kärähdyksen jälkeen Teperin äkisti noussut suoritustaso palasi ennalleen. Edelleen hän on isokokoinen, aggressiivinen ja hidas, mutta saksalaistankin iskuvoima ei ole vakuuttanut tuon vuoden 2015 jälkeen. Pari vuotta sitten hän kärsi peräkkäiset tappiot maailman mittapuulla perin keskinkertaisia Christian Hammeria ja Mariusz Wachia vastaan häviten molemmilla kerroilla ennen kaikkea työmääränsä puutteen vuoksi. Niiden jälkeen Teper on paikannut asemiaan kolmella peräkkäisellä voitolla nimettömiä vastustajia vastaan.

Tietokoneranking Boxrec listaa Teperin tällä hetkellä maailmassa sijalle 28, joka on todennäköisemmin ylä- kuin alakanttiin. Teper kestää iskuja hyvin, jaksaa otella verkkaisella tahdillaan täydet kaksitoista erää ja 112-kiloisen miehen iskuissa on aina painoa, vaikkei hän erityinen muurinmurtaja olekaan. Euroopan ammattinyrkkeilyliitto listaa Teperin kahdenneksitoista haastajaksi. Vaikkei Teper enää edusta suoranaisesti maailmanluokkaa, on muistettava, että Helenius ei ole voittanut hänen tasoistaan nyrkkeilijää yli kuuteen vuoteen.

Robert Helenius on Euroopan haastajalistalla edelleen sijalla kahdeksan, kun taas Boxrec-sijoitus on maailman mittapuulla 47:s. Entisen maailmanhuipun viime aikojen otteet ovat olleet kangertelevia: vuosi sitten lokakuussa Ison-Britannian Dillian Whyte löylytti Heleniuksen ylivoimaiseen tyyliin, ja sen jälkeisissä kahdessa ottelussa valkovenäläinen alemman raskaansarjan veteraani Juri Bihautsou tuotti suomalaiselle runsaasti vaikeuksia, vaikka molemmilla kerroilla Heleniuksen käsi voiton merkiksi nostettiinkin.

 

Heleniuksen yllätysmahdollisuus

Selvää on, että jos Heleniuksen kehäesiintyminen ei ole parantunut Bihatsou-otteluista, voiton ottaminen lauantaina Saksasta näyttää lähes mahdottomalta. Kaksi vuotta Heleniusta vanhempi Teper ei ole läheskään Dillian Whyten tasoa, mutta lyö paljon Bihautsouta lujempaa ja pystyy suomalaista parempaan työtahtiin, eikä Heleniuksen kuntopohja ole reilun kuukauden takaisesta Olavinlinnan esityksestä voinut ehtiä ratkaisevasti paranemaan. Elokuussa kehässä riitti kuuden erän jaksaminen – lauantaina on kamppailtava tuplasti kauemmin.

Heleniuksen mahdollisuudet lyhyen valmistautumisajan pohjalta vaikuttavat olevan lähinnä ottelun alkupuolen voimaiskuissa, mutta tämä sauma saattaa olla parempi kuin ensi katselemalta vaikuttaisi. Helenius onnistui satuttamaan Whytea lujalla vastaiskullaan kamppailun toisessa erässä, ja jos samanlainen moukari osuu Teperiin, se tuntuu varmasti saksalaisessakin.

Heleniuksen fyysiset voimat eivät ole kadonneet minnekään: jos Ahvenanmaalla raporttien mukaan jotain on harjoiteltu niin voimantuottoa. Heleniuksen tapauksessa kyse on enemmän siitä, että heikkojen harjoitusmahdollisuuksien ja vähäisten sparrimäärien vuoksi hänen iskunajoituksensa ja herkkyytensä eivät ole enää uran huippuvuosien tasolla.

Juri Bihautsou ei ollut kummoinen nyrkkeilijä, mutta pienikokoisena hän oli sen verran nopea, ettei Helenius saanut iskujaan osumaan häneen täydellä painolla kertaakaan, ja miesten ensimmäisessä kohtaamisessa suomalaista hidasti myös käsivamma. Hidas ja massiivinen Teper taas tarjoaa ison maalin, johon suomalainen ehtii helpommin tulittamaan, ja tästä voi aueta paikka, joka johtaa suomalaisittain yllättävänkin hyvään lopputulemaan. On mahdollista, että saksalaisleirissä Heleniuksen kykyihin ei enää uskota, mikä voi jättää tilaa yllätykselle.

Jos Helenius ei löydä osumilleen tilaa tai jos ne eivät tehoa päälle puskevaan saksalaiseen, suomalainen tulee hautautumaan Teperin vyörytykseen ja kamppailu menee selviytymistaisteluksi.

Kamppailun alla Helenius itsekin on puhunut julkisesti siitä, että lauantain ottelun tulos voi olla hänelle uran vedenjakaja: voitolla tie on jälleen auki isoihinkin otteluihin, tappiolla taas ura saattaa olla päätöksessään. Näkemys on osittain totta, mutta kärjistetty. Nykykuntoisen Teperin voittaminen ei olisi vielä tae mistään suuresta tulevasta tapahtumasta, vaikkakin olisi kelpo meriitti. Suuren ottelun saaminen Suomeen vaatisi kuitenkin jatkokseen muutakin.

Toisaalta tappionkaan ei tarvitse merkitä paljoa: senkin jälkeen Heleniuksen lista olisi edelleen näyttävä, työtarjouksia ulkomailta varmasti ilmestyisi pöydälle ja uran suunta olisi käännettävissä siinäkin tapauksessa yhdellä yllätysvoitolla.