Ennakko: Helenius vs Duhaupas

Vauhdikas suomalainen nyrkkeilykevät saa huipennuksensa lauantaina, kun Robert Helenius iskee Hartwall Areenalla yhteen Ranskan Johann Duhaupasin kanssa raskaansarjan huippuottelussa. Yhteensä samassa illassa nähdään kaikkiaan yhdeksän kamppailua.

”tappio saattaisi päättää Heleniuksen uran huipputasolla

Se, onko kyseessä Heleniuksen uran tärkein ottelu, kuten ennakkomainoksissa on tiedotettu, on näkökulmakysymys. Totta on, että panokset ovat korkeat ja mahdollinen tappio saattaisi päättää Heleniuksen uran huipputasolla, mutta tämä pätee likipitäen kaikkiin huippumiesten otteluihin MM-kamppailuja lukuun ottamatta. Niin ikään paikkaansa pitää se, että voiton myötä Helenius olisi hyvän askeleen lähempänä tittelikehiä, mutta suoraa reittiä voittokaan ei niihin avaa.

Kiistämätöntä sen sijaan on se, että Johann Duhaupas on Heleniukselle erittäin kova vastus. Tulevan lauantain kamppailuun lähdetään ehkä tasaisemmista asetelmista kuin kertaakaan suomalaisen uralla. Aiemmin nujertuneita ex-mestareita vastaan Heleniuksen uraa rakennettiin lajityypilliseen tapaan tarkasti ja suomalainen oli noiden otteluiden ennakkosuosikki. Vaikeaksi osoittautunut Derek Chisora nousi huipulle Helenius-ottelun myötä; kehään noustessaan hän oli ennakkoveikkausten selvä altavastaaja.

”Helenius ei ole voittanut saman tason tekijää yli viiteen vuoteen

Duhaupas ei ole aivan maailman kymmenen parhaan luokkaa, mutta voisi puolueettomilla listoilla olla noin 25:nen tai 30:nen paikkeilla. Helenius ei ole voittanut saman tason tekijää yli viiteen vuoteen ja jotta urakka onnistuu, Pohjolan painajaisen on oltava kehässä parempi kuin joulukuun EM-ottelussa Franz Rilliä vastaan.

 

Johann Duhaupas 33-3 (20)

35-vuotias Johann Duhaupas on lyönyt ammattilaiskehissä 12 vuotta. Uran ensimmäinen puolikas meni suhteellisen vaatimattomalla tasolla: voittoja kertyi, mutta ainoa Duhaupasin kohtaama nimimies, Francesco Pianeta, kukisti ranskalaisen pistein 2008. 19-vuotiaana nyrkkeilijäksi ryhtynyt Duhaupas nyrkkeily ympäri maailmaa neljällä eri mantereella ja oman kertomansa mukaan pari kertaa täysin ilmaiseksikin.

Voittoja kertyi lopulta sen verran että Duhaupasin nimi noteerattiin Euroopan ranking-listoilla. Syksyllä 2013 hän oli listan kahdestoista kohdatessaan Suomen Jarno Rosbergin ottelussa avoimesta EU-tittelistä. Duhaupas käveli suomalaisen yli vaivattomasti ja kukisti seuraavassa kamppailussaan Janne Katajiston.

Viime vuoden aikana Duhaupas kärsi kaksi tappiota, sittemmin EM-tittelin voittaneelle Erkan Teperille pistein sekä teknisellä tyrmäyksellä WBC-liiton mestari Deontay Wilderille. Näiden kamppailujen välissä hän otti myös uransa parhaan meriitin nipistäessään pistevoiton Saksan Manuel Charrista.

”teknisesti keskinkertainen, mutta kovaleukainen ja sisukas…

Duhaupas on teknisesti keskinkertainen, mutta kovaleukainen ja sisukas, mielellään eteenpäin pyrkivä ottelija. Ranskalainen on 195-senttinen ja erittäin ulottuva nyrkkeilijä, joka kuitenkin viihtyy parhaiten puoli- ja lähietäisyydellä. Iskijänä hän on painava, muttei erityisen tyrmäävä.

Duhaupasin listalukemat ovat komeat ja otteluissaan Teperiä ja Wilderiä vastaan hän osoitti pystyvänsä ottelemaan maailman huippuja vastaan, vaikka tappiot selkeitä olivatkin. Toisaalta Charr-meriitin lisäksi ranskalaisen rekordista puuttuvat kansainvälisen tason voitot – seuraavaksi paras Duhaupasin voittama nyrkkeilijä lienee Janne Katajisto.

 

Robert Helenius 22-0 (13)

Robert Heleniuksen uran vaiheet ovat suomalaisille nyrkkeilyn ystäville tutut. Hyvältä joskin ailahtelevalta amatööriuralta ponnistanut suomalainen oli viisi vuotta sitten koko painoluokan kuumin lupaus maailmassa, kunnes vammat ja sopimusriidat sekoittivat pakan täydellisesti. Kysymys nyt vuonna 2016 kuuluukin, kuinka lähelle tuota tasoa Helenius on kyennyt nousemaan.

Joulukuun ottelu Franz Rilliä vastaan sisälsi muutaman väläyksen takavuosien loistosta. Ensimmäisten sekuntien vastaisku, joka tiputti saksalaisen Hartwall Areenan tantereeseen, oli Heleniusta parhaimmillaan. Suomalainen kesti hyvin myös haastajansa iskut ja voitti noin kymmenen erää kahdestatoista käyttäen voittamatonta vastustajaansa lattiassa uudestaankin.

Kokonaisvaltaisesti Heleniuksen työskentely jätti kuitenkin toivomisen varaa: hänen jabin käyttönsä oli vaihtelevaa, oma suojaus oli välillä pahasti hukassa ja myös Porvoon jätin kuntopohja vaikutti hiipuvan kamppailun loppua kohti mentäessä. Kyseessä oli kuitenkin Heleniuksen ensimmäinen totinen koitos lähes kolmeen vuoteen, joten jonkinasteinen ruosteisuus otteissa oli hyvin ymmärrettävää.

 

Ottelu

Jos ennakointi lauantain ottelusta perustettaisiin pelkästään Heleniuksen Rill-otteluun, Duhaupasia voisi pitää jopa kamppailun suosikkina. Hän on ottanut urallaan lukua, mutta helppoa hänen satuttamisensa ei ole. Hän lyö erityisesti vartaloon tukevammin kuin Franz Rill ja pystyy pitämään otteluissaan hyvää tempoa. Duhaupas on myös kokenut maailmanmatkaaja eikä varmasti anna vieraskehän vaikuttaa suoritukseensa. Joulukuussa nähty Helenius voisi olla helisemässä voitontahtoisen ranskalaisen kanssa.

”Heleniuksen iskuvoimalla on mahdollisuus kaataa kenet tahansa

Jos Heleniuksen leiri on saanut käännettyä kelloa taaksepäin viimeisen neljän kuukauden aikana ja kyennyt kaivamaan näkyville suomalaisen aiemmat aseet, hänellä on kuitenkin kaikki edellytykset vastata Duhaupasille. Helenius kestää iskuja niin hyvin, ettei ranskalainen häntä yksittäisellä iskulla horjuta, ja Heleniuksen iskuvoimalla on mahdollisuus kaataa kenet tahansa. Jos iskunajoitus ja vasemman suoran käyttö on saatu hiottua huippuunsa, Duhaupasin rynnäköt voivat tukahtua alkuunsa.

Ennakkoveikkauksissa on oletettu, että Duhaupas lähtee tekemään kamppailua painostamalla ja Helenius pyrkii pysäyttämään hänet vastaiskuillaan. Jos näin käy, asetelma on Duhaupasin uurastus vastaan Heleniuksen täsmäpommit, ja tuloksena voidaan nähdä todella hyvä ja rajukin koitos.

Mielenkiintoista on nähdä myös, mitä tapahtuu, jos jompikumpi lähtee muuttamaan odotettua taktiikkaansa. Helenius ei ole parhaimmillaan edetessään, ja on mahdollista, että Duhaupas lähtisi viemään kamppailua ulottuvuutensa turvin. Suomalaisleirissä on luultavasti varauduttu myös tähän vaihtoehtoon.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on varsin tasainen ja erittäin kiinnostava ottelupari. Helenius nousee kehään suosikkina aiempien näyttöjensä ja tiedetyn potentiaalinsa vuoksi. Kaiken on kuitenkin loksahdettava lauantaina kohdalleen.

Ottelun streami on nähtävissä IS-Extrassa.