Ennakko: Helenius – Rill

Hartwall Areena pullistelee liki ääriään myöten täytenä, kun suomalaisen ammattinyrkkeilyn ykkösnimi Robert Helenius nähdään neljän vuoden tauon jälkeen EM-ottelussa. Kuten kaikki nyrkkeilyä seuraavat suomalaiset varmastikin tietävät, alkuperäinen vastustaja, kivikova Erkan Teper vaihtui pari viikkoa sitten tuntemattomaan saksalaiseen Franz Rilliin. Suomalaisten onneksi Euroopan nyrkkeilyliitto säilytti tapahtuman EM-arvon, ja näin lauantaina saatetaan nähdä tilanne, että kaksi suomalaista miesnyrkkeilijää pitää yhtä aikaa hallussaan EM-titteliä. Edellisen kerran näin oli 1964, kun Olli Mäki ja Risto Luukkonen olivat hetken aikaa mestareina sarjoissaan. Nyt Helenius pyrkii tekemään seuraa Edis Tatlille.

Kanadassa syntynyt mutta jo poikasena Saksaan muuttanut, tosin välissä Kanadan mestaruuskisoissa nyrkkeillyt Rill on 28-vuotias, 194-senttisenä ja noin 120-kiloisena suhteellisen normaalikokoinen nykyraskasarjalainen. Reilun kolmen vuoden mittaisella ammattilaisurallaan hän on koonnut 11 voittoa ja tyrmännyt vastustajistaan seitsemän. Tähänastiset koetinkivet ovat kuitenkin olleet perin köykäisiä eikä Rillin todellisista kyvyistä siksi ole vielä juurikaan näyttöjä suuntaan eikä toiseen.

Rilliä on markkinoitu ottelun alla muun muassa sillä, että hän toimi vastikään Tyson Furyn harjoitusvastustajana, kun tämä valmistautui kukistamaan Vladimir Klitshkon MM-ottelussa. Tämä ei kuitenkaan kerro saksalaisen kyvyistä sen enempää: Jarno Rosbergkin oli Klitshkon harjoitusvastustajana ilmeisen hyvällä menestyksellä, eikä suomalaisen ura noussut eurooppalaiselle tasolle. Myöskään amatöörimeriittejä Rillillä ei ole.

Saksalaista ei toki ole syytä liiaksi aliarvioidakaan: Videoiden perusteella Rill on aggressiivinen nyrkkeilijä, jolla on jonkin verran teknistä osaamista. Hänen kokoisensa miehen iskut tuntuvat kohdalleen osuessaan varmasti, joten leikkimään hänen kanssaan ei Heleniuskaan voi lähteä. Näyttöjen puolesta Rillin paikka EM-kehässä voidaan aiheellisesti kyseenalaistaa, mutta voittamattomana ja varmasti motivoituneena hän omaa jonkinasteista yllätyspotentiaalia. Jokainen tuleva mestarismies on jossain vaiheessa uraansa testaamaton.

Todellisuus kuitenkin on, että urallaan 21 kertaa voittanut Robert Helenius nousee kotikehäänsä ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Hänen iskukyvystään ei ole saatu todistusta tosiottelussa vajaaseen kolmeen vuoteen, mutta jos suomalainen on lähelläkään takavuosiensa kuntoa, ei Rillin luulisi painavan hänen käsissään paljoa.

Rill käy vastustajiensa kimppuun suhteellisen hitaalla, junnaavalla tyylillään eikä hyökätessään saa iskujensa taakse täyttä painoa. Näin olisi yllättävää, mikäli hän pystyisi satuttamaan Heleniusta, joka aiemmin urallaan on osoittanut hyvää iskunkestävyyttä. Hyökkäävä Rill tarjoaa vastustajalleen myös selkeän maalin johon tulittaa, ja Heleniuksen iskuvoima sekä iskujen monipuolisuus tulevat kaiken järjen mukaan jauhamaan hänet raunioksi ennen pitkää.

Ennakkoon ajatellen Rillin ainoa oljenkorsi on, että hän saisi kamppailun vietyä loppueriin. Heleniuksella on kehäkokemusta kilpaotteluista ainoastaan kahdeksan minuutin verran kahden ja puolen vuoden ajalta, ja hänen marraskuisessa näytösottelussaan Timur Musafarovia vastaan oli nähtävissä merkkejä siitä, että suomalaisen kuntopohja ei ollut aivan parhaimmillaan. Toisin kuin näytöksessä, lauantaina Rill tulee kopauttelemaan hänen kylkiinsä ohuilla otteluhanskoilla, mikä uuvuttaa iskujen vastaanottajaa. Toki on huomattava, että Musafarovia vastaan Helenius nousi kesken harjoituskauden. Sittemmin Heleniuksen sparraajaksi Suomeen tullut Musafarov on luultavasti myös parempi nyrkkeilijä kuin Rill.

Kun Rill on ainakin aiemmin urallaan esittänyt hyökkääviä otteita ja myös Helenius viihtyy tunnetusti iskusodassa, on hyvä mahdollisuus, että lauantaina nähdään vauhdikas ja viihdyttävä raskaansarjan koitos. Heleniuksen yllä on vielä muutamia kysymysmerkkejä ja Rillin leuan lujuudesta ei ole tietoa, joten kamppailun etenemisen ennakoiminen on hyvin hankalaa. Ennakkosuosikkeja on kuitenkin vain yksi, ja ihmeitä pitää tapahtua, jos suomalaista ei juhlita illan päätteeksi uutena Euroopan mestarina.