Ennakko: Härmä Boxing Night 2017

Suomalaisittain jännittäväksi käyvän nyrkkeilylokakuun alkulöylyt lyödään Alahärmän Power Parkissa ensi lauantaina. Ikitaistelija Juho Haapoja puolustaa EU-mestaruuttaan samassa Palace-hallissa, jonka seinäpinnat värjäytyivät uusiksi vuoden 2015 toukokuussa Serhii Demtshenkoa vastaan. Illan toisessa pääottelussa taas jaetaan SM-titteli uudessa painoluokassa. ISTV välittää tapahtuman suorana lähetyksenä.

 

Juho Haapoja 28-7-2 (16) vs Alexandru Jur 15-1 (6)

alempi raskassarja, 12 erää. EU-mestaruus

32-vuotias Alexandru Jur on todellinen Euroopan kansalainen, joka on syntyisin Romaniasta, asuu Saksassa ja nyrkkeilee Belgian lisenssillä. Jur tuo Kauhavan kehään komean ottelulistan 15-1 (6), mutta voittolistaiset vastustajat ovat olleet hänen kuuden vuoden ikäisellä urallaan harvassa. Viimeisimmässä ottelussaan kesäkuussa Jur kärsi uransa ensimmäisen tappion hajaäänituomiolla Gambiassa.

Jur on ulottuva ja kohtuullisen aggressiivinen iskijä, joka perustaa nyrkkeilynsä vasen-oikea-yhdistelmän käyttöön ja sivuttaisliikkeeseen. Erityisen kovaiskuinen hän ei ole ja lähiottelutilanteissa hänen suojauksensa vaikuttaa haavoittuvalta. Tyylillisesti hänen pitäisi sopia Haapojalle varsin hyvin: kovaiskuiset puolustautujat Serhii Demtshenko ja Tamas Lödi aiheuttivat vaikeuksia, mutta liikkuvia ja teknisiä ottelijoita Häjyn koukut ovat jauhaneet muhennokseksi yhä liki vanhaan malliin.

Haapojan matkamittari näyttää toki jo korkeita lukemia: ottelu on hänelle uran 38. ja ikävuosia tulee täyteen sunnuntaina yksi vähemmän. Viime vuosien kamppailuissa Häjyn otteet ovat olleet ymmärrettävästi ailahtelevia, mutta varmaa on, ettei Haapoja huonosti harjoitelleena kehään nouse. Lauantaina selviää, millaisia tehoja koneesta on vielä saatavissa irti.

 

Timo Laine 20-8 (6) vs Henri Kekäläinen 9-4 (4)

ylempi keskisarja, 10 erää. Suomen mestaruus

Stadin Malli Timo Laine nousee lauantaina SM-titteliotteluun jo viidettä kertaa ja siirtyy näin Suomen kaikkien aikojen ykkössijalle tässä tilastossa. Aiemmin voittamiensa keskisarjan ja raskaan keskisarjan mestaruuksien jatkoksi Laine tavoittelee nyt ylemmän keskisarjan SM-kruunua, joka on jaossa ensimmäistä kertaa.

Laineen jo vuonna 2010 alkanut ura on noussut parin viime vuoden aikana uudelle tasolle, kun harjoitusolosuhteet on saatu paremmalle tolalle. Vuoden 2016 alusta lukien Laineen ottelurekordi on 10-2 (6). Isojoelta syntyisin oleva Laine on tasaisen vahva nyrkkeilijä, jonka parhaita ominaisuuksia kehässä ovat hyvä iskunkestävyys ja vankka kuntopohja.

Kemin Kivinyrkki Henri Kekäläinen, 25, vuorostaan iskee SM-vyöstä nyt ensimmäistä kertaa. Amatöörien kaksinkertainen Suomen mestari Kekäläinen ei ole tyypillisen nykymallin mukaisesti lähtenyt rakentelemaan hienoa ottelulistaa helppojen vastustajien avulla, vaan on tarttunut koviin ulkomaisiin haasteisiin. Tähän mennessä vieraskehäesiintymiset ovat olleet tappiollisia, mutta lauantaina Kekäläisellä on mahdollisuus iskeä hyvä meriitti ja työnäyte myös tulevia reissuja varten.

SM-ottelut ovat usein olleet tilaisuuksia, jossa nyrkkeilijät ovat nousseet uudelle tasolle ja esittäneet parasta osaamistaan, mistä hyvänä esimerkkinä viime huhtikuinen kamppailu Laineen ja Janne Forsmanin välillä. Näin myös Alahärmän kamppailusta voidaan odottaa mieliinpainuvaa.

Fyysiset avut vaikuttaisivat olevan Kekäläisen puolella, hän on nopeampi ja räjähtävämpi iskijä kuin Laine. Helsinkiläisen etuna on vuorostaan hyvä ottelutuntuma viime ajoilya ja kenties monipuolisuus: Kekäläisellä on ajoittain ollut vaikeuksia ulkomaalaisottelijoiden kanssa, jotka ovat pystyneet rikkomaan hänen ottelurytmiään, ja tähän saattaa myös Laine pyrkiä. Kemiläisnyrkkeilijä lienee kamppailun niukka suosikki.

Kahden tasaisen ja hyvätasoisen pääottelun lisäksi alkuillan esiotteluissa nähdään suomalaisnyrkkeilijöistä aina luotettavasti esiintyvä Jarkko Putkonen ennakolta hankalalta vaikuttavaa italialaisvastustajaa vastaan, sekä alemmassa raskaassasarjassa nousua tekevä Samuli Kärkkäinen.