Ennakko: Haapoja vs Lödi

Heleniuksen illan tärkein esiottelu käydään alemmassa raskassarjassa, jossa aina luotettava Juho Haapoja hakee suomalaisrevanssia hankalaksi osoittautuneesta unkarilaisvieraasta.

Juho Haapoja 26-6-2 (13)

35-vuotias Härmän Häjy on kulkenut kymmenvuotisella ammattilaisurallaan taipaleen, joka kuuluu suomalaisen nyrkkeilyhistorian värikkäimpiin. Matka jatkuu nyt alemmassa raskassarjassa, johon Haapoja palasi viime ottelussaan joulukuussa epäonnistuneen raskaan keskisarjan kokeilun jälkeen. Myös Haapojan parhaat meriitit, EU-tittelin voitto ja huippuvastustajien kohtaamiset ovat samasta sarjasta.

…Hänet tunnetaan tappelijana…

Nyrkkeilijänä Haapoja on edelleen jossain määrin uransa alun maineen vanki. Hänet tunnetaan tappelijana, joka vastaiskuista piittaamatta jakelee koukkujaan niin kauan kuin jompikumpi joutuu luovuttamaan. Todellisuudessa kokenut suomalainen on kuitenkin nykyisin taitava ja hyvästä tasapainosta iskevä ammattimies.

Maailman huippua ajatellen Haapoja on nyrkkeilijänä hieman tasapaksu: hänellä ei ole varsinaisia erityisominaisuuksia taistelutahtoa lukuun ottamatta. Tyylillisesti kovien vastaiskujen lyöjät ovat olleet Haapojalle vaikeimpia oteltavia, nopeajalkaiset liikkujat hän yleensä tavoittaa hyvin. Viimeksi tämä nähtiin joulukuussa, kun Häjyn vihainen koukku sivalsi kanveesille kuubalaislähtöisen Miguel Velozon.

Tamas Lödi 17-6-2 (14)

Lauantaina vastaan asettuva unkarilainen 26-vuotias Tamas Lödi on nähty Suomessa kahteen kertaan aiemmin. Marraskuussa 2013 hän yllätti tyrmäämällä siihen saakka voittamattoman Janne Forsmanin, ja vajaa vuosi sitten iski ratkaisemattoman Jarno Rosbergin kanssa ollen erittäin vähällä tyrmätä tamperelaisen. Ei kahta ilman kolmatta sanotaan, mutta lauantaina Lödi kohtaa ehdottomasti kovimman Suomi-haasteensa.

Hieman samaan tapaan kuin Haapoja myös Lödi on kärsinyt suurimman osan tappioistaan todella kovan luokan vastustajille. Lödin nujertamiseen ovat pystyneet maailmanluokkaan kuuluneet Ilunga Makabu ja Jean Marc Mormeck, kovan eurooppalaisen tason Nuri Seferi sekä kolme voittamatonta lupausta. Toisaalta Lödiltä puuttuvat samanlaiset voitot joihin Haapoja pystyi EU-mestarina ja hänen tappionsa ovat olleet yksipuolisempia kuin Haapojan. Lödin vastustajista peräti seitsemän on noussut kehään häntä vastaan ilman ainuttakaan voittoa rekordissaan.

Ottelu

Unkarilaisen nyrkkeilykulttuurin edustajana ja tarkoitushakuisesta listanrakentelusta johtuen Lödiä on helppoa aliarvioida. Edellisillä Suomen-käynneillään hän on kuitenkin osoittanut olevansa teknisesti suhteellisen etevä ja kavalan vaarallinen vastaiskijä, joka ikänsä puolesta alkaa vasta lähestyä uransa parhaita vuosia.

Toisaalta on muistettava, että Lödi jäi pisteissä tappiolle sekä Forsmania että Rosbergia vastaan ja onnistui kääntämään nuo kamppailut edukseen loppupuolella. Haapoja on noussut kehään aina hyväkuntoisena ja on myös nyrkkeilyllisiltä kyvyiltään luokkaa edellistä suomalaiskaksikkoa kovempi.

Haapojan otteluissa sattuu ja tapahtuu aina. Odotettavissa on, että Häjy tulee ottamaan kehässä komennon kamppailun alkupuolella ja Lödi yrittää pysytellä mukana omaa etsikkoaikaansa odotellen. Haapojan voitto vaikuttaa todennäköisimmältä lopputulokselta, mutta unkarilaisen nujertaminen kesken ottelun ei tule olemaan helppoa.