Ennakko: Haapoja – Lödi II

Juho Haapoja juhlii kymmenvuotista nyrkkeilyuraansa työn merkeissä ensi lauantaina, kun hän kohtaa Unkarin Tamas Lödin uusintaottelussa Seinäjoki Areenalla. Miesten edellinen koitos viime huhtikuussa Hartwall Areenalla päättyi Lödin rajuun kohokoukkuun, joka tyrmäsi Haapojan perusteellisesti kolmannessa erässä. Uusintaottelu huipentaa seitsemän kamppailua kattavan ammattilaisillan ja ratkaisee myös Juho Haapojan, 35, jatkon nyrkkeilijänä.

Tamas Lödi 18-7-2 (15) on suomalaisnyrkkeilijöille kipeitä muistoja tuottava nimi. Vuonna 2013 hän kävi Haminassa tyrmäämässä Janne Forsmanin ja viime vuoden huhtikuussa pakotti Jarno Rosbergin ratkaisemattomaan ollen vähällä tyrmätä tämänkin. Suomalaisten lisäksi Lödin voittamien vastustajien luettelosta ei juuri voittolistaisia nyrkkeilijöitä löydy. Toisaalta hän on kohdannut myös maailman top-10-haastajia, viimeksi olympiavoittaja Rakhim Tshagievin, joka tyrmäsi Haapojan 2014. Lödi selvisi venäläisen röykyytyksessä täydet kahdeksan erää.

Juho Haapoja, 26-7-2 (16), palasi kaksi ottelua sitten alempaan raskassarjaan, jossa hänen uransa parhaat meriitit on isketty. Paluu raskaan keskisarjan seikkailusta oli lupauksia herättävä, kun joulukuussa Kuuban Miguel Velozo pyörtyi näytöstyyliin, mutta huhtikuun täystyrmäys asetti jatkon vaakalaudalle. Hetken asioita tuumattuaan Härmän Häjy päätyi jatkamaan uraansa ja tyylilleen ominaisesti päätti heti käydä uuteen rynnäkköön kukistajaansa vastaan.

”Ensimmäisen kamppailun perusteella Lödiä on pakko pitää ottelun suosikkina”

Ensimmäisen kamppailun perusteella Lödiä on pakko pitää ottelun suosikkina. Hän horjutti Haapojaa jo ennen ratkaisevaa osumaa ja on todistanut iskuvoimaansa niin Rosbergia kuin Forsmaniakin vastaan. Lödillä on myös kokemusta maailman huippujenkin kohtaamisesta, 27-vuotiaana hän lähestyy parhaita vuosiaan ja ensimmäisen ottelun jäljiltä hänen itseluottamuksensa on varmasti tapissa.

Haapoja iskee otteluun samoilla aseilla, jotka ovat viitoittaneet hänen koko uraansa: altavastaajan asemasta ja enemmän asenteeseen kuin ylivoimaiseen fysiikkaan tai tekniikkaan turvaten.

”Haapoja pystyy kovempaan työmäärään kuin Lödi…”

Haapoja tuskin tulee lyömään yhden iskun tyrmäystä Seinäjoella, mutta mahdollisuuksia hänellä ilman muuta on. Haapoja pystyy kovempaan työmäärään kuin Lödi, joka toisinaan saattaa sortua passiivisuuteen varsinkin kamppailujen alussa.  Myös historia todistaa Haapojan puolesta: Italian Serhii Demtshenko tyrmäsi Haapojan toisessa erässä miesten ensimmäisessä kohtaamisessa, uusinnassa valtavasti otteitaan petrannut Haapoja kamppaili ratkaisemattomaan.

Ottelussa paljon kiteytyy siihen, miten paljon huhtikuun tappio-otteluun vaikutti Haapojan epäonnistunut valmistautuminen ja missä määrin kyse oli kilometrien täyttymisestä, kuten Haapoja tuolloin asian ilmaisi. Huhtikuun ottelun ensi hetkillä suomalainen näytti hitaammalta kuin aiemmin: jos harjoitusten myötä kelloa on pystytty kääntämään taaksepäin, Haapojalla on mahdollisuus yltää pistevoittoon kovan uurastuksen kautta. Muussa tapauksessa Lödin rennot ja ulottuvat vastaiskut tulevat jälleen olemaan suomalaiselle myrkkyä. Varmaa kuitenkin on, että tappioon Haapoja ei juhlaottelussaan tule alistumaan kuin pakon edessä. Jos silloinkaan.

Olisi epäilemättä mukavampiakin tapoja viettää nyrkkeilyuran kymmenvuotisjuhlia kuin Juho Haapojan valitsema tie, mutta enemmän sankarin näköisiä juhlia on vaikeaa keksiä.

JANNE ROMPPAINEN