Ennakko: Golovkin vs Alvarez 2

Erään modernin kansanviisauden mukaan alkuperäisten mestariteosten ainoat katsomisen arvoiset jatko-osat ovat Ali-Frazier 3 ja Kummisetä 2 (Terminator 2 toim.huom.?). Myöskään ensi lauantaina järjestettävä uusintaottelu keskisarjan kiistattomasta maailmanmestaruudesta Gennadi Golovkinin ja Saul ”Canelo” Alvarezin välillä ei ole ainakaan ennalta herättänyt aivan samanlaista kuhinaa kuin voisi olettaa jaossa olevista ottelupalkkioista ja pay-per-view-lähetysten hintalapuista. Golovkinin tienestit asettuvat 10–15 miljoonan dollarin haarukkaan ja Alvarezilla tätäkin korkeammalle, ja yhdysvaltalaiset katseluoikeudet kustantavat 85 dollaria, mutta se, nähdäänkö kehässä sen arvoista klassikkoa, on arvoitus ensi viikonlopun sunnuntain vastaiseen yöhön saakka.

Miesten ensimmäinen yhteenotto päivää vaille vuotta aiemmin päättyi kahdentoista erän jälkeen ratkaisemattomana. Useimpien katsojien mielestä voiton olisi ansainnut enemmän töitä tehnyt Golovkin, mutta itse tuomioon ei oltu niinkään tyytymättömiä kuin tuomari Adalaide Byrdin pistekorttiin, jossa Alvarez nimettiin voittajaksi käsittämättömän selvin 118–110 lukemin. Sosiaalisessa mediassa jo aiemmin levinneet näkemykset, joiden mukaan HBO-kanavan ja Golden Boy -tallin suojatti saisi pistetuomareilta ansaitsematonta apua, keräsivät lisää tuulta rattaisiinsa.

Alvarezin ensimmäisen ottelun sopimuksessa ollut pykälä uusinnasta ratifioitiin nopeasti ja tuleva kamppailu oli määrä iskeä jo viime toukokuun ensimmäisellä viikolla, mutta aikataulu lykkääntyi Alvarezin dopingkäryn myötä. Meksikolainen oli oman teoriansa mukaan popsinut hormonituotettua naudanlihaa, mikä aiheutti klenbuterolin löytymisen hänen elimistöstään. Koska sama hormoni toimii myös rasvanpolttajana ja lihastenkasvattajana, Nevadan urheilukomissio langetti Alvarezille kuuden kuukauden kilpailukiellon maaliskuusta alkaen. Näin ottelu saatiin rangaistuksesta huolimatta kätevästi järjestymään syksyn parhaaseen sesonkiaikaan eivätkä urheilun etua pyyteettömästi puolustavat lajiliitotkaan joutuneet luopumaan laareihinsa satavista sanktiomaksuista.

Ensimmäinen kamppailu miesten välillä oli tasokas ja kova, joskaan ei aivan sellaista hyökkäämisen ilotulitusta kuin etukäteen oli arvioitu. Alvarez aloitti ja lopetti ottelun näyttävillä osumilla ja osui kaikkiaan puhtaammin, mutta hän ei kyennyt aivan vastaamaan Golovkinin vauhdinpitoon. Jos vuoden mittainen treenijakso ja lihapitoinen ruokavalio ovat parantaneet Alvarezin kuntopohjaa, vastaavaa heikkoutta ei tällä kertaa välttämättä nähdä, mikä pakottaa Golovkinin keksimään jotakin uutta. Toisaalta Golovkin otteli monen katsojan mielestä alle oman tasonsa eikä esittänyt jabiaan ja iskusarjojaan, joilla olisi voinut tehdä ottelusta itselleen helpomman.

Alvarezin näyttävä ottelulista on lukemissa 49-1-2 (34), ja 28-vuotiaana hän elää urheilijana uransa parhaita vuosia. Aikanaan olympiahopeaa voittaneen Golovkinin vastaavat lukemat ovat vielä tyrmäävämmin 38-0-1 (34), mutta almanakka ei ole 36-vuotiaan kazakstanilaisen puolella. Golovkinin viime aikojen ottelut Alvarezia, Daniel Jacobsia ja Kell Brookia vastaan ovat antaneet viitteitä siitä, ettei hänen tuhovoimansa välttämättä ole enää uran huippuvuosien tasolla. Toisaalta Golovkin nitisti toukokuussa heppoisen Vanes Martirosianin brutaalisti kahdessa erässä: tämä sai vuorostaan kriitikot arvuuttelemaan, onko Golovkinin maine sittenkin osittain helppojen vastustajien dominoinnille rakennettu ja hiipuminen alkaa joka kerta kun vastustaja toisessa nurkassa kovenee.

Vedonlyöjät pitävät Golovkinia ottelun niukkana suosikkina. Hänen motivaationsa on varmasti tapissaan viime kerran tuomion ja dopingsotkun vuoksi ja ennen kaikkea siksi, että lauantain ottelu on hänelle luultavasti ainoa mahdollisuus iskeä urallaan todella suuri ja historiallisen statuksen sementoiva voitto. Viime ottelusta jäi vaikutelma, että nimenomaan hän on se, jolla jäi enemmän varaa parantaa otteitaan. Lisäksi suositun näkemyksen mukaan pistetuomareilla on taipumus puoltaa uusintaotteluissa sitä osapuolta, joka ensimmäisellä kerralla koki vääryyttä. Alvarezilla on puolellaan nuoruuden lisäksi oman fanikuntansa vankkumaton tuki, ja lisäksi Golovkinin mahdollisesti lisääntyvä aktiivisuus avaisi iskupaikkoja myös Alvarezille, jonka rukkasissa on myös voimaa yllin kyllin – ruokavaliosta riippumatta.

JANNE ROMPPAINEN