Ennakko: Fury vs Hammer

Fury_vs_Hammer
Nyrkkeilyn raskaansarjan kulttisankari, värikäs Tyson Fury mittaa iskukykyään tulevana lauantaina. Vastaansa hän saa Saksan Christian Hammerin. Kyseessä on ennakkoon ajateltuna välikamppailu maailmanluokkaa edustavalle Furylle, mutta uralleen hyvää nostetta saanut Hammer saattaa järjestää hänelle muutaman haparoivan askeleen. Myös kertoimet.com on kirjoittanu ottelusta oman arvionsa ja se on luettavissa täältä.

27-vuotias, Romaniassa syntynyt ja nykyisin Hampurissa asuva Hammer on koonnut ammattilaisurallaan 17 voittoa ja kolme tappiota. Hammerin ura kulki pitkään tusinamiesluokassa: uransa ensimmäisen kamppailun hän hävisi olkapäävamman vuoksi avauserässä, ja uran kymmenen ensimmäisen ottelun joukkoon mahtuivat myös tyly tyrmäystappio Mariusz Wachille sekä pistehäviö veteraani Taras Bidenkolle.
Näiden kamppailujen jälkeen Hammer ei ole kuitenkaan joutunut taipumaan tappioon, vaan porskuttaa neljä vuotta ja kymmenen ottelua kestäneessä voittoputkessa. Voitettujen vastustajien taso ei ole ollut mikään erityinen, mutta mukaan mahtuvat kuitenkin maukkaat päänahat esimerkiksi entisestä MM-kävijästä Kevin Johnsonista sekä Norjan Leif Larsenista, joka edellisessä ottelussaan oli pitänyt ahtaalla Kuuban olympiavoittajaa Odlanier Solista.
188-senttinen ja noin 113-kiloinen Hammer on tyypillinen perusnyrkkeilijä ilman mainittavia vahvuuksia. Hänen tekniikkansa on kohtuullisen hyvä ja hän on kehässä myös työteliäs, mutta iskuvoima ja nopeus eivät ole toistaiseksi riittäneet maailman kärkitasolle. Pyörtyminen pistenyrkkeilijänä tunnettua Mariusz Wachia vastaan viitisen vuotta sitten heittää myös kysymysmerkin hänen iskunkestävyytensä ylle, vaikkei hän ole sen koommin lukua kuunnellutkaan ja on kehittynyt nyrkkeilijänä noista ajoista.

Jos on Christian Hammer löytänyt urallaan uuden vaihteen, niin täydellisen muodonmuutoksen on kokenut 26-vuotias Ison-Britannian jätti Tyson Fury. Fury aloitti ammattilaisuransa parikymppisenä lupaavan junioriuran jälkeen. Hänestä rakenneltiin paikallistason sankari, joka kyllä voitti vastaan tuodut tusinamiehet yleisöjoukkojen hurratessa, mutta sai myös kuunnella armotonta pilkkaa kömpelöistä kehäteutaroinneistaan.
Ensimmäinen käänne Furyn uralla vakavammin otettavaksi lupaukseksi tapahtui 2011, kun hän voitti nosteessa olleen Dereck Chisoran pistein. Furyn kehäotteet jatkoivat ailahteluaan myös tämän jälkeen, välillä hän horjahteli kamppailuissaan pahemman kerran ja joutui luvunottoonkin suojauksen huidellessa ties missä, mutta vähä vähältä nyrkkeilymaailma alkoi tunnistaa hänen kykynsä. Fury oppi myös jatkuvasti lisää kehäniksejä: viimeisten vuosien aikana entinen summittainen hyökkääjä on esitellyt hyvää liikettä, korkeaa työmäärää, sarjan parhaisiin kuuluvan jabin sekä kyvyn otella tehokkaasti sekä vasen- että oikeakätisenä.
Nykyisin uransa kaikki 23 ottelua voittanut ja vastustajistaan 17 tyrmännyt Fury on The Ring -lehden haastajalistalla kolmosena. Furyn viimeisin esitys, pistevoitto uusintaottelussa Chisorasta, oli yksi hänen uransa parhaita, ja nyt britin 206-senttinen ja lähemmäs 120-kiloinen hahmo on vakavasti tavoittelemassa pääsyä Vladimir Klitshkoa ja muuta sarjan kärkeä vastaan.

Furylle on WBO-liiton ykköshaastajana luvassa oikeus kohdata Klitshko tai, jos tämä kieltäytyi, päästä ottelemaan avoimesta tittelistä liiton nimeämää kakkoshaastajaa vastaan. Mahdollista on myös, että Fury siirtää tähtäimensä muualle ja havittelee esimerkiksi Yhdysvaltain Deontay Wilderia saaliikseen. Ensin hänen on kuitenkin suoriuduttava lauantaina Hammerista.

Furyn tekemisessä on edelleen kysymysmerkkejä: kaksi ottelua sitten hän otti raskaasti lukua alemman raskaansarjan Steve Cunninghamia vastaan, ja moni uskoo, että ennemmin tai myöhemmin hänen temperamenttinsa kehässä koituu kohtalokkaaksi. Hammer ei kuitenkaan vaikuta ennakkoon mieheltä, joka pystyisi Furyn kaatoon: hän on heikommin liikkuva, antaa ulottuvuudessa roppakaupalla periksi eikä ole myöskään sellainen tyrmääjä, jonka teho antaisi realistisen voitonsauman sisukasta brittiä vastaan. Furylla on kehässä monin verroin enemmän aseita, ja nähtäväksi jääkin, millaisen lähestymistavan hän tällä kertaa valitsee.

Fury voi lähteä viemään ottelua liikkeensä ja kehän laidalta toiselle ulottuvan jabinsa takaa ja tähdätä pistevoittoon. Toisinaan hän lähtee vuorostaan mahtavan ruhonsa turvin painimaan ja rouhimaan vastustajaansa ulos kamppailusta: myös tämä taktiikka voisi ennakkoon tehota Hammeriin. Hammer on kuitenkin etevä nyrkkeilijä, tulee tekemään parhaansa ja jos hän saa täysosuman perille O2-areenan kehässä, kukapa tietää mitä tapahtuu. Kertoimet.comin vinkistä löytyy Unibet vedonlyöntifirman kertoimet otteluun, joidenka mukaan Fury on vahva ennakkosuosikki matsiin.