Ennakko: Crawford vs Khan

Lauantainen Madison Square Gardenin nyrkkeilyilta on suomalaisittain sähköinen, kun Edis Tatli saa elämänsä tilaisuuden koko nyrkkeilymaailman kuumimpiin lupauksiin kuuluvaa Teofimo Lopezia vastaan. Tapahtuman varsinaisessa pääottelussa välisarjan huippu ja p4p-listojen kärkeen kuuluva Terence Crawford kohtaa ex-mestari Amir Khanin, joka on nimenä yleisöä kiinnostava mutta jonka tähti on ollut hiipumaan päin.

Ison-Britannian Amir Khan, 32, on kulkenut pitkän tien Ateenan 2004 olympialaisten teinisensaatiosta kohti nykyistä jäähdyttelijän roolia. Vaikka miehen ikä ei ole este kilpailla miten korkealla tasolla tahansa, on vaikeaa nähdä, että hänen uransa enää nousisi samalle tasolle kuin tämän vuosikymmenen alussa. Lauantaina tuo status on toki vain yhden voiton päässä, mutta vedonlyöntitoimistot arvioivat Khanin menestyksen todennäköisyyden yleisesti alle kymmenen prosentin.

Khanin edellinen yritys maailman huipputasolla päättyi rumaan tyrmäystappioon, kun hän hyvän alun jälkeen jäi Canelo Alvarezin moukarinyrkin tielle keväällä 2016. Tuon löylytyksen jälkeen Khan piti lähes kahden vuoden ottelutauon, ja viimeksi hänet nähtiin kehässä syyskuussa Samuel Vargasia vastaan. Khanin esitys Jussi Koivulankin kanssa ahtaalla ollutta kolumbialaista vastaan jätti runsaasti toivomisen varaa, mikä ei enteile hyvää lauantaille. Britin ottelulistan lukemat ovat 33–4 (20).

Parhaimmillaan Khan oli ällistyttävän nopeakätinen ja kevyesti liikkuva kauko-ottelun ekspertti, joka kykeni terävillä suorillaan nujertamaan tukun maailman huippuja ja kohoamaan kevyen välisarjan kärkeen. Hänen lähiottelutaitonsa ovat kuitenkin aina olleet varsin puutteelliset kovimpiin kehiin, ja britillä on usein ollut taipumus unohtaa leukansa alokasmaisesti pystyyn omien iskujensa jälkeen. Kun pakettiin lisätään vielä hauraaksi tiedetty leuka, ei Khanin kaitaisille harteille voi suuria menestystoiveita ladata lauantainakaan, kun vastus on kovin mahdollinen.

Nebraskan Omahasta kotoisin oleva 31-vuotias Terence Crawford ei ole löytänyt vastusta alemmista painoluokista. Niinpä voittamaton vasuri siirtyi välisarjan puolelle viime kesänä, ja ottelua hänen ja vastikään kehässä näyttäytyneen, The Ring -lehdessä Crawfordin edelle ykköseksi rankatun Errol Spence Jr:n on toivottu siitä saakka. Vielä sen aika ei kuitenkaan ole, vaan yhdysvaltalainen pääsee jahtaamaan uransa 35. voittoa huomattavasti helpommista asetelmista.

173-senttinen Crawford on jokaisen nyrkkeilyvalmentajan unelmaoppilas: tunnollinen, nöyrä ja tekniikaltaan jotakuinkin virheetön. Hänen otteensa eivät saa katsojia yleensä haukkomaan henkeään hämmästyksestä samaan tapaan kuin Floyd Mayweatherin tai Manny Pacquiaon muutama vuosi sitten, mutta hän riisuu vastustajansa aseista ammattitaidollaan. Crawford on tyrmännyt vastustajistaan 25 eivätkä useimmat näistä ole päässeet juhlimaan edes montaa erävoittoa.

Ottelun kulku herättää ennakkoon arvellen paremminkin kysymyksen koska kuin mitä. Amir Khan tulee laittamaan nopeat kinttunsa töihin ja pyrkimään pakoon, Crawfordin tehtäväksi jaa saaliinajo. Crawford ei itse ole supernopea, joten on mahdollista ja jopa luultavaa, että Khan kykenee hallitsemaan ottelua pisteiden valossa parin ensimmäisen erän ajan. Kaksitoista kolmeminuuttista on kuitenkin armottoman pitkä aika, ja sen kuluessa Crawfordin tarkat ja painavat iskut ehtivät löytää kohteensa britin suojauksesta. Kamppailun ylivoimaisesti pelatuin lopputulosvaihtoehto on – aiheellisesti – Crawfordin tyrmäysvoitto, luultavimmin keskierien kohdalla.

JANNE ROMPPAINEN